startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van Middernacht Vampierennacht

Sessies:

29 november 2005
15 november 2005

29 november 2005

Spelers: Bas, Dagmar, Jacqueline, Niek en Peter Hein

Dagmar en Niek wilden voor het slapen gaan nog wel een kort spel. Met voorbedachte rade hadden ze Middernacht Vampierenjacht meegenomen, deze keer met de uitbreiding Frische Luft für die Gruft. Die introduceert Graaf Rucola en de vleermuizen.
De uitbreiding maakt het spel nog weer een stukje ingewikkelder, waardoor het bij dit geheugenspel al moeilijk genoeg bleek om de regels goed te onthouden. Tijdens het spel werd er dan ook veelvuldig in de regels gebladerd.
Na het vorige potje had Jacqueline natuurlijk een reputatie hoog te houden, maar dit werd haar iets teveel. Ze greep vaker mis bij de graven en kreeg af en toe van de anderen een extra vampiertje. Dagmar daarentegen deed het een stuk beter dan de vorige keer. Het waren echter Bas en Niek die het beste gingen, op de hielen gezeten door Peter Hein.
Niek was de eerste die drie vampieren in een beurt kon plaatsen en kreeg daarmee de Graaf. Bas pakte hem echter af, maar maakte een fout bij het inzetten van onze eigen Nosferatu. De Graaf reisde door naar Jacqueline en kwam uiteindelijk terecht bij Peter Hein. Inmiddels had Bas nog maar twee vampieren over, terwijl sommige spelers gevaarlijk op twee staakjes zaten. Zo kon hij ook ineens winnen dankzij de fout van een ander.
En zo geschiedde: Niek opende een graf met een stronk knoflook van Dagmar. Hierdoor kwam het graf weer leeg te staan en kon Bas vervolgens een vleermuis er op plaatsen en het graf dus voor een willekeurige vampier claimen. Daarmee won hij het spel.
Iedereen vond het een moeilijk maar leuk spel. De uitbreiding voegt helaas meer complexiteit dan speelplezier toe. Het spel is prima zonder.

Uitslag: Bas 0, Niek en Peter Hein 3, Dagmar 8, Jacqueline 9
Waardering: allen 3

15 november 2005

Spelers: Anneke, Dagmar, Jacqueline en Peter Hein

Jacqueline zag Middernacht Vampierenjacht liggen, waar ze erg benieuwd naar was. Dagmar had het wel eens gespeeld, maar dat was alweer een tijdje geleden. Ze scande nog even snel de regels, terwijl de rest het materiaal uitstanste.
Middernacht Vampierenjacht is een geheugenspel, waarbij de spelers vampieren van verschillende families een plekje op het kerkhof moeten toewijzen. De vampieren zijn wel kieskeurig, want ze willen natuurlijk alleen in een familiegraf liggen. Helaas liggen de graven van de verschillende families kriskras over het kerkhof en is het even zoeken naar de juiste graven.
De meeste geheugenspellen zijn niet zo heel erg moeilijk en worden na verloop van tijd alleen maar makkelijker, omdat bijna alle fiches/kaarten/wat dan ook al eens omgedraaid zijn. Bij dit spel is dat anders. De graven raken steeds meer gevuld en als je een vampier stoort in zijn rustige plekje krijg je straf en moet je meer vampieren huisvesten.
Omdat Anneke verreweg de jongste van het stel was, werd het geld op haar gezet voor de te boeken overwinning. Ze ging in het begin inderdaad goed, maar de dertigplussers Jacqueline en Peter Hein lieten zich niet onbetuigd en wisten veel vampieren een plekje voor de dag te bezorgen. Met Dagmar ging het minder, maar zij had dan ook haar haarkleur en Friese afkomst als excuses. Zodra er een graf werd opengedraaid waar ze een van haar vampieren in kon leggen, hield ze haar blik op die plek gericht tot het haar beurt was, tot vermaak van iedereen (inclusief haarzelf).
De vampieren van Jacqueline gingen in hoog tempo slapen. Ze kreeg nog wel eens een houten staak, maar doorgaans viel het reuze mee. Anneke draaide net iets te vaak een bezet graf open terwijl Peter Hein iets met knoflook had (vooral zijn eigen, nota bene). Met nog een vampier was het een kwestie van tijd voor Jacqueline uit zou gaan. Ze hoefde niet lang op zoek naar een geschikt graf, want Anneke kreeg haar derde staak en kreeg zo van iedereen een vampier, waaronder de laatste van Jacqueline.
Een jonge leeftijd mag dan een gunstig effect hebben op je kansen bij geheugenspellen, bij dit potje was daar duidelijk geen sprak van. De uitslag was bijna omgekeerd aan de leeftijd van de spelers. Jacqueline was zelf misschien nog wel het meeste verrast door haar overwinning en daarom waarschijnlijk extra tevreden. Over geestelijke achteruitgang hoeft ze zich nog geen zorgen te maken!

Uitslag: Jacqueline 0, Peter Hein 6, Anneke 8, Dagmar veel
Waardering: Anneke, Dagmar en Jacqueline 4, Peter Hein 3½

terug naar boven