startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van Modern Art

Sessies:

27 augustus 2002
30 juli 2002
9 april 2002

27 augustus 2002

Spelers: Dagmar, Niek en Peter Hein

Peter Hein stelde vervolgens Modern Art voor, dat ook Niek al eens eerder had gespeeld (al leek hij zich dat eerst niet te herinneren). In de eerste ronde werden er van precies drie artiesten schilderijen verkocht, en verdiende iedereen aardig. Heel anders zag het er in de tweede ronde uit: Krypto was de enige artiest voor wie interesse bestond. Alleen Dagmar en Niek hadden hiervan schilderijen gekocht, zodat Peter Hein het deze ronde met zijn verkoopcommissie moest doen. De schilderijen van Christin P. werden hierna steeds meer waard, want in elke ronde behalve de tweede leverden ze geld op. In de laatste ronde was het Niek die erg met zijn geld smeet. De bedragen die hij neertelde waren in de ogen van Dagmar en Peter Hein soms ronduit bizar, vooral gezien het feit dat hij van vier verschillende artiesten schilderijen had ingekocht, tien in totaal. Peter Hein had weer eens te conservatief gespeeld en geen enkel schilderij gekocht, terwijl Dagmar zich tevreden moest stellen met twee kunstwerken. Ondanks het feit dat Niek behoorlijk wat geld had neergeteld voor een paar waardeloze schilderijen, verdiende hij in de laatste ronde zo’n enorme smak geld (360.000!) dat hij het spel met gemak won.

Uitslag: Niek 440.000, Dagmar 371.000, Peter Hein 335.000
Waardering: Niek en Peter Hein 3.5, Dagmar 3

30 juli 2002

Spelers: Andries, Anne-Marie, Peter Hein en Sten

Vanavond kwam deze klassieker van Reiner Knizia weer eens op tafel. Peter Hein had het al eens eerder gespeeld, voor de rest was het nieuw. Het was even wennen aan de fraaie schilderijen op de plaatjes en de verschillende veilingsystemen, maar daarna werd er vlot verder gespeeld. In de eerste ronde was het Lite Metal die (dat?) de aandacht trok, en vooral Peter Hein die hiermee een smak geld verdiende. Ook Karl Gitter en Krypto mochten zich in enige belangstelling verheugen. Van Yoko en Christine P. had nog nooit iemand gehoord. Dit veranderde in de volgende ronde, toen Lichtenstein-lookalike Yoko alle ogen naar zich toe trok. Christine P. werd nog steeds genegeerd. Sten besloot hier wat aan te doen, en wist in de derde ronde een paar van haar schilderijen te kopen, al waren ze niet echt veel waard.
Bij de laatste veilingen gooide Anne-Marie veel geld over de boeg. Het leek erop dat ze met 35.000 echt teveel had betaald voor een Krypto, maar toen vervolgens weer twee Krypto’s werden aangeboden bleek het een koopje. Ze kocht ook nog twee schilderijen van de immer populaire Karl Gitter. Samen was haar collectie in de laatste ronde goed voor maar liefst 300.000, wat bijna net zoveel was als het totale kapitaal van de overige drie. Sten verdiende de laatste ronde ook nog aardig, Andries en Peter Hein visten achter het net. Opvallend aan dit potje was dat er geen enkele keer een waardeloos schilderij verkocht werd. Er werd altijd van precies drie artiesten iets verhandeld. Dit spel viel bij iedereen in de smaak.

Uitslag: Anne-Marie 574.000, Peter Hein 341.000, Andries 329.000, Sten 312.000
Waardering: Sten 4, Anne-Marie en Peter Hein 3½, Andries 3

9 april 2002

Spelers: Niek, René en Willemien

Peter Hein had voor aanvang lukraak wat spellen uit de kast geplukt; uit deze selectie kozen deze spelers Modern Art uit om te spelen, waarin schilderijen op allerlei mogelijke manieren worden geveild. Doel is door middel van die veilingen het meeste geld te verdienen. Niemand had het eerder gespeeld, en de uitvoering kreeg de nodige kritiek te verduren. Het doornemen van de regels nam even wat tijd in beslag doordat het in de vorm van een voorbeeld is opgesteld. In de eerste ronde was het voor iedereen nog zoeken naar de juiste aanpak, maar in de daaropvolgende drie rondes ging het een stuk beter. Niek maakte in de laatste ronde een foutje, waardoor Willemien een eindsprint kon maken. Iedereen vond het spel een stuk leuker dan het er uitziet.

Uitslag: Willemien 506.000, René 308.000, Niek 294.000
Waardering: Niek en René 4, Willemien 3½

terug naar boven