startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van Munchkin

Sessies:

30 november 2004
27 juli 2004

30 november 2004

Spelers: Dirk Jan, Peter Hein, Wendy en Willemien

Peter Hein had het een keer voor elkaar gekregen om op de dinsdagavond Munchkin te spelen; daarna was het telkens afgewezen. Wendy had het nog niet gespeeld en wilde het wel eens proberen. Ook Dirk Jan was benieuwd, terwijl Willemien dacht dat het nog niet kende. Ze kwam er al snel (tot haar schrik?) achter dat dat niet klopte.
Het duurde even voor het eerste serieuze monster langskwamen, zodat iedereen zich kon bewapenen. Vooral Willemien was zwaar uitgerust, maar kwam maar geen monsters tegen. Dan is het slecht levels stijgen. Wendy en Peter Hein waren de eersten die stegen. Peter Hein steeg zelfs door naar niveau vijf, maar werd toen gedood door een allerverschrikkelijkst monster, dat hij niet kon ontvluchten. Eigenlijk had dit monster Willemien willen aanvallen, maar Wendy lokte hem naar Peter Hein toe. Haar plan was dat Peter Hein vervolgens wel haar hulp moest accepteren om het monster te verslaan (bij Willemien had dat geen zin gehad), zodat zij er ook een level en wat schatten aan over zou houden. Als dank besloot Willemien het monster dan maar wat sterker te maken. Wendy wist te vluchten, Peter Hein haalde het niet. Zijn lichaam werd dankbaar geplunderd door de rest.
Peter Hein wist deze tegenslag snel te boven te komen. Hij kwam terug als magiër, en besteedde eerst een paar beurt aan het opbouwen van zijn karakter door monsters te betoveren en er vandoor te gaan met hun schatten. Willemien begon nu ook op stoom te raken, en steeg het ene level na het andere. Dirk Jan en Wendy daarentegen kwamen maar geen leuke monsters tegen, of werden het slachtoffer van vervloekingen.
Peter Hein gebruikte zijn indrukwekkende wapenrusting (in zijn eentje zou hij monsters tot level 19 aankunnen) om het ene na het andere monster te mollen. Ook verkocht hij wat om nog meer levels te stijgen. Kortom, hij gedroeg zich als een echte Munchkin. De anderen konden daar niet veel tegen doen. Al helemaal niet toen bleek dat het laatste monster dat hij moest bevechten voor de overwinning de weinig glorieuze vliegende kikkers waren. Peter Hein maalde daar niet om en gaf het spel een relatief hoge waardering (ten opzichte van de rest dan).
Iedereen vond het spel eigenlijk niks. De lol zit voornamelijk in de humor, maar als spel heeft het weinig te bieden. Daarvoor heb je te weinig invloed op je eigen resultaat. Afgezien van de soms leuke grappen leverde het weinig speelplezier.

Uitslag: Peter Hein 10, Willemien 7, Dirk Jan en Wendy 4
Waardering: Peter Hein 2½, Dirk Jan, Wendy en Willemien 1½

27 juli 2004

Spelers: Bas, Frank, Peter Hein en Willemien

Peter Hein had nog een paar spelletjes meegenomen, waarvan Bas Munchkin wel wilde proberen. Hij had daar enthousiaste verhalen over gehoord. Munchkin is een parodiërend kaartspel, dat de (plutonium?) draak steekt met rollenspellen. Volgens de doos brengt het de essentie van rollenspellen zonder het geouwehoer. Nu zijn de spelregels niet bepaald duidelijk geschreven en de kaarten nogal eens dubbelzinnig, dus het niveau van ouwehoeren viel nog wel mee.
Bas begon direct met een goede uitrusting (mithril harnas!), en steeg direct een paar levels, onder andere door een zelf meegebrachte potplant een lesje te leren (zo kan iedereen het natuurlijk!). Toen hij ook nog eens op zijn gemak Koning Toet leek te verslaan (toch een level 16 monster) greep collega-priesteres Willemien in door een zwervende Hippogrief op hem af te sturen. Dat was teveel, en Bas moest een paar levels en al zijn kaarten inleveren. Daardoor kwam hij in de rest van het spel niet meer voor. De goden waren Willemien duidelijk gunstiger gezind, want zij steeg gestaag. Af en toe riep ze de hulp van Peter Hein is, die na een langzame start het ook al hoog in zijn dwergenbol begon te krijgen. Als wederdienst verleende ze ook assistentie terug, al speelde Peter Hein het spel munchkin genoeg om er stiekem als beste uit te komen.
Frank ondertussen strooide kwistig met vervloekingen en voorwerpen, maar nam nooit deel aan een gevecht. Daardoor bleef hij het hele spel op level 1 staan, wat nu ook weer niet de bedoeling is. De strijd om de winst ging duidelijk tussen Peter Hein en Willemien. Willemien had eerst nog een paar levels achterstand, maar haalde dat gestaag in door haar op haar halflingvaardigheden te vertrouwen en haar voorwerpen duur te verkopen voor extra levels. Toen Peter Hein weer aan de beurt kwam, stonden ze beide op negen levels, maar Peter Hein had genoeg spullen om te verkopen. Alleen een eng monster in de kamer zou hem het leven zuur kunnen maken. Maar de kamer was leeg, en dus won hij het spel.
Frank had zich ondanks zichtbare resultaten prima vermaakt. De anderen hadden ook erg om de kaarten moeten lachen. Weinig dingen zijn natuurlijk grappiger dan een achtzijdige drilpudding, toch? Voor Bas en Willemien hield daar de lol ook wel op, want verder hadden ze er weinig plezier aan beleefd. Mede door zijn winst was Peter Hein gunstiger gestemd, en bovendien wat enthousiaster over sfeerspelletjes in het algemeen.

Uitslag: Peter Hein 10, Willemien 9, Bas 3, Frank 1
Waardering: Frank 4, Peter Hein 3, Willemien 2, Bas 1½

terug naar boven