startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van Mysterie van de Abdij

Sessies:

14 december 2004

14 december 2004

Spelers: Bas, Dagmar, Dirk Jan, Niek, Peter Hein en Wendy

Mysterie van de Abdij is een deductiespel, in een setting van De Naam van de Roos van Umberto Eco. Broeder Adelmus is vermoord, en de spelers zijn pelgrims in het klooster die de moordenaar proberen te achterhalen. Ze kunnen daarvoor diverse ruimtes in het klooster langsgaan om hun oren te luister te leggen. Als je een andere pelgrim tegenkomt, mag je een vraag stellen, om nog meer informatie te achterhalen.
Al tijdens de metten verspreidden de pelgrims door het klooster. Peter Hein ging ter biecht, Bas ging mediteren in de crypte, de anderen gingen richting kloostertuin. Dirk Jan raakte vroeg een kaart kwijt en mocht daardoor naar de bibliotheek. Hij mocht nu een gratis onthulling doen, die hem geen strafpunten op zou leveren als hij het fout had. Veel wist hij nog niet, maar hij vermoedde wel dat de dader de rang van broeder had. De andere spelers begaven zich naar de conversatiezaal, om meer informatie op te doen over onschuldige monniken.
Toen de mis werd opgeroepen spoedde iedereen zich terug naar de kapel, maar niemand had nog echt een idee van de dader. Na de mis mocht Wendy de voortgang bijhouden tot de lauden. Bas mocht nu een bezoek brengen aan de bibliotheek, en mocht als dank van iedereen een kaart zien. Even later bezocht Peter Hein de bieb, waarop hij zelf alle kaarten (op een na) van Wendy mocht bekijken. Er kwam zo snel meer informatie in het spel, zodat het tijd werd voor meer onthullingen. Niek dacht dat de moordenaar een fors postuur had, en bovendien een baard. Wendy daarentegen was er van overtuigd dat de moordenaar eerder spichtig was, terwijl Peter Hein zeker was dat de moordenaar tot de orde der Benedictijnen behoorde.
Bas vond het allemaal best, en besloot, om zijn verveling te verdrijven, gericht naar een persoon te vragen: novice Nicolaas, die hij als een van de weinige Franciscanen nog niet had kunnen afstrepen van de lijst van verdachten. Er ontstond nu enige paranoia, en ook anderen begonnen naar Nicolaas te vragen. Hij bleek over geen goed alibi te beschikken. Voor Bas, die zich toevallig vlakbij de kapittelzaal bevond, dus alle reden om daar naar toe te gaan en  de gluiperig uitziende Nicolaas te confronteren met zijn beschuldiging. Zoals verwacht bleek niemand in staat hem een alibi te verschaffen, en werd hij ontmaskerd als de moordenaar van Adelmus.
De reacties op het spel waren vernietigend. Op Peter Hein na had eigenlijk niemand er een klap aan gevonden (Dagmar en Wendy gaven het nog een genade-tweetje). De vergelijking met Sleuth werd direct getrokken, dat toch meer een echt deductiespel is. Omdat de kaarten met verdachten voortdurend van eigenaar wisselen, is het bijna zinloos om aantekeningen te maken van de antwoorden die er gegeven worden. Tenminste, als er alleen maar vragen gesteld worden van het type “hoeveel monniken met kenmerk X heb jij in je hand?”, zoals dit spel het geval was. Bas had zich gewoon zitten vervelen, Dirk Jan vond het de naam ‘spel’ niet verdienen. Veel animo om het weer te spelen was er niet. Maar misschien in een kleiner gezelschap, met wat meer variatie in het stellen van de vragen...?

Uitslag: Bas 4, Wendy 2, Dagmar en Dirk Jan 0, Peter Hein -1, Niek -2
Waardering: Peter Hein 3, Dagmar en Wendy 2, Bas en Dirk Jan 1½, Niek 1

terug naar boven