startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van Pompen of Verzuipen (Land Unter in het Duits)

Sessies:

30 augustus 2005
16 december 2003
9 april 2002
5 maart 2002
19 februari 2002

30 augustus 2005

Spelers: Bas, Helène en Dirk Jan

Hol’s der Geier was toch wat te eenvoudig. Gelukkig had Dirk Jan ook nog Land Unter (in de schapen/vuurtoren uitvoering) in voorraad. Helène kende dit spel ook nog niet, maar veel uitleg was er niet nodig. Na de eerste deling zag het er naar uit dat Helène de beste hand had gekregen. Maar Bas slaagde er in om aan het einde de laagste waterstand te hebben. Zo scoorde hij, net als Helène twee punten. Dirk Jan moest het met nul punten stellen. Om het geluk van de hand teniet te doen, werd besloten om, zoals de regels ook voorstellen, de kaarthanden door te schuiven: Dirk Jan gaf zijn kaarten aan Bas, Bas de zijne aan Helène die haar kaarten aan Dirk Jan gaf. Ook deze tweede ronde bleek de originele hand van Dirk Jan niet best te zijn: Bas scoorde nu nul punten. Helène behaalde nu het bonuspunt voor de laagste waterstand op het einde terwijl Dirk Jan twee punten scoorde. De laatste ronde moest Helène laten zien wat zij met de beginhand van Dirk Jan kon scoren. Dat werkte niet goed voor haar. Deze derde ronde raakte zij en Bas voor het einde reeds al hun boeien kwijt, waardoor ze een strafpunt incasseerden. Dirk Jan hield zo maar liefst drie boeien over en haalde natuurlijk ook het bonuspunt voor de laagste waterstand.

Uitslag: Dirk Jan 6, Helène 3, Bas 1
Waardering: Dirk Jan en Helène 3, Bas 2

16 december 2003

Spelers: Bas, Dirk Jan, Peter Hein en Willemien

Pascal, Shuk-ha en Sten waren weer naar huis gegaan, maar de anderen waren nog wel in voor een kort spelletje. Bas stelde nog Set voor, maar dat stuitte op protesten van Dirk Jan en Peter Hein. Peter Hein had Land Unter als alternatief. Dirk Jan en Willemien leek het ook wel wat, Bas was net even weg en werd voor een voldongen feit gesteld.
De eerste twee ronden bleek dat er een paar sets met kaarten wel erg moeilijk waren. Bas en Dirk Jan gingen direct al kopje onder, Dirk Jan zelfs twee keer op rij. Peter Hein was de enige die beide ronden positief scoorde en lag straatlengtes voor.
Zijn geluk (of vaardigheid?) keerde echter in de derde en vierde ronde. Nu was hij het die twee keer achter elkaar een boei moest afgeven terwijl hij geen meer had. Dirk Jan had nog een uitstekende derde ronde, maar verzoop ook weer in de vierde. Willemien deed het daarna met hand waar Peter Hein en Dirk Jan eerder veel punten hadden gescoord weer erg goed. Dankzij het feit dat zij een aantal malen de bonus van de laagste waterstand had gescoord, bleek ze aan het eind genoeg punten voor de winst te hebben. 
Bas vond het spel maar zo-zo, terwijl de anderen positiever waren.

Uitslag: Willemien 6, Peter Hein 5, Bas en Dirk Jan 2
Waardering: Dirk Jan en Peter Hein 4, Willemien 3½, Bas 2½

9 april 2002

Spelers: Niek, René en Willemien

De andere aanwezige spelers kozen voor Land Unter als voorafje. Geen van allen had het eerder gespeeld, maar de regels zijn simpel genoeg om snel te beginnen. Ze vonden het wel grappig doordat onduidelijk is wat geboden gaat worden. De vergelijking met 6nimmt drong zich dan ook op. Ondanks het doorgeven van de kaarten vonden de spelers de geluksfactor nog erg groot. Dit laatste vond zijn weerslag in de matige beoordeling.

Uitslag: Niek 5, René 4, Willemien 2
Waardering: Niek 3, Willemien 2½, René 2

5 maart 2002

Spelers: Bas, Dirk Jan, Jasper en Peter Hein

Na een intensieve partij Acquire was het tijd voor iets luchtigers. Jaspers oog viel op Land Unter, waar hij goede ervaringen mee had. Voor Bas en Dirk Jan was het nieuw, maar een korte uitleg was voldoende om te beginnen. De eerste ronde was nog aftasten, maar op Dirk Jan na scoorde iedereen aardig. In de tweede ronde bleef Peter Hein met een hoge waterstand zitten; hij wist geen enkele veiling meer te winnen, en moest een paar beurten voor het einde afhaken met een strafpunt. Met dezelfde hand kaarten leek Dirk Jan hetzelfde lot beschoren, maar hij wist één reddingsboei over te houden. Bas en Jasper, die de eerste twee rondes nog goed scoorden, begonnen daarna te haperen. Peter Hein wist nog veel punten binnen te halen, maar niet genoeg om Bas in te halen.

Uitslag: Bas 12, Peter Hein 11, Jasper 9, Dirk Jan 7
Waardering: Jasper en Peter Hein 4, Bas en Dirk Jan 3
 

19 februari 2002

Spelers: Anne-Marie, Dagmar, Jasper, Peter Hein en Sten

De verleiding van de Olympische Winterspelen bleek voor sommigen weer te sterk, maar er bleven genoeg spelers over voor nog een kaartspelletje. Jasper zat nog in dubio wat te doen, maar na één rondje Land Unter was hij om. In Land Unter wordt er blind geboden op waterstandkaarten. Degene met de hoogste waterstand moet een reddingsboei inleveren. Overgebleven reddingsboeien zijn punten waard. Na een speelronde geeft iedereen zijn kaarten door, waardoor iedereen één keer met dezelfde hand speelt. Je moet voortdurend ieders waterstand in de gaten houden, en goed nadenken of je hoog of laag zult bieden. Jasper had het allemaal wat beter door dan de rest, en wist als enige in elke ronde punten te scoren. De andere spelers waren doorgaans al blij als ze überhaupt reddingsboeien over hielden. Op Anne-Marie na was iedereen erg enthousiast over dit spel, dat zeker nog eens op de tafel zal verschijnen. Het speelt snel, je moet goed uitkijken wat je doet, en de geluksfactor is beperkt.

Uitslag: Jasper 17, Peter Hein en Sten 11, Anne-Marie 9, Dagmar 7
Waardering: Jasper en Peter Hein 4, Dagmar en Sten 3½, Anne-Marie 2½

terug naar boven