startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van Puerto Rico kaartspel

Sessies:

20 juli 2004
22 juni 2004

20 juli 2004

Spelers: Bas, Hieke, Linda en Wendy

Het Puerto Rico kaartspel is gebaseerd op het veel geprezen bordspel. Bas had het al een keer gedaan en wilde het nog wel eens doen, de anderen kenden het nog niet, maar wilden het wel eens proberen.  Daar het een vrij simpel spel is en het overeenkomsten heeft met het bordspel, dat allen al kenden, was het snel uitgelegd.
Bas had al snel het Aquaduct (1 extra productie) en het Handelsstation (1 extra verkopen) en kon daardoor veel omzetten.  Een toren (12 ipv 7 kaarten overhouden) werd dan ook snel noodzakelijk.  Hieke ging eerder voor grotere productiegebouwen, die ze sneller had dan Bas, en een Bibliotheek (verdubbelde privileges).  Verder schoof ze heel wat kaarten (uiteindelijk 6) onder haar kapel.  Linda ging ook voor de Bibliotheek, en kon met een Steengroeve (1 korting op paarse gebouwen) en een Werkplaats (1 kaart na het bouwen van een paars gebouw) makkelijk veel paarse gebouwen maken.  Ze had echter nauwelijks productiegebouwen en daardoor weinig inkomsten.  Wendy had net als Hieke een Kapel en liet vaak handelaarsfases aan zich voorbijgaan om later kaarten uit haar Marktstand te halen (1 kaart als je 2 goederen verkoopt).
Tegen het eind werd het tijd om bonus gebouwen te bemachtigen.  Bas vergaarde een Triomfboog (4/6/8 punten voor 1/2/3 monumenten) en een Paleis (1 punt per 4 punten), Hieke een Triomfboog en Wendy een Raadhuis (1 punt per paars gebouw).
Men vond het wel een leuk spel, maar met erg weinig interactie, hetgeen vooral bij Linda de waardering drukte.  Het bordspel is daar beter in. Met dank aan Spelmagazijn, waar ik de namen van alle gebouwen kon terugvinden.

Uitslag:
Bas: 22 (gebouwen) + 6 (Triomfboog) + 7 (Paleis) = 35
Hieke: 22 (gebouwen) + 6 (Kapel) + 6 (Triomfboog) = 34
Wendy: 13 (gebouwen) + 3 (Kapel) + 7 (Raadhuis) = 23
Linda: 22 (gebouwen) = 22
Waardering: Wendy 4½, Bas en Hieke 4, Linda 3

22 juni 2004

Spelers: Anda, Bas, Dirk Jan, Jaap en Leunis

Anne haakt na Solo af en Leunis en Jaap sluiten zich bij Bas, Dirk Jan en Anda aan om Puerto Rico (het kaartspel)  te gaan spelen.
Niek helpt de spelers op gang door de spelregels uit te leggen, Bas vormt met Jaap een duo. Anda blijkt er lang over te doen voordat ze een productie-eenheid kan bouwen en heeft daarom lange tijd geen inkomsten. Dit in tegenstelling tot Bas&Jaap en Dirk Jan, die volop gaan bouwen. Leunis zet vooral in op het versterken van zijn kapel, waar hij zeer goed in slaagt.
Aan het eind van het spel blijkt het bouwen (en de daaruit voortvloeiende handelsmogelijkheden) het meest rendabel geweest te zijn.

Uitslag: Dirk Jan 36, Bas&Jaap 34, Leunis 26, Anda 16
Waardering: Leunis, Bas&Jaap, Dirk Jan 4, Anda 3½.

terug naar boven