startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van Race for the Galaxy

Sessies:

12 februari 2008
27 november 2007
20 november 2007

12 februari 2008

Spelers: Dagmar, Helene en Peter Hein

Burg Appenzell was snel gespeeld en dus was er nog ruim de tijd voor een ander spel. In de Ban van de Ring zat er inmiddels niet meer in. Als alternatief stelde Peter Hein zijn niuewe favoriet Race for the Galaxy voor. Dagmar was wel benieuwd; Helene had het ook zelf gekocht, maar nog niet gespeeld.
Peter Hein deed zijn best de uitleg zo simpel mogelijk te houden, maar dat kon niet voorkomen dat vooral Helene hem bombardeerde met vragen. Zijn advies om niet iedere kaart in detail te willen begrijpen werd niet altijd opgevolgd (ook niet door hemzelf), toch was het tempo redelijk vlot. Dagmar en Helene duizelde het nog wel wat na hun eerste potje, maar ze zagen de potentie wel. Voorlopig bleven hun waarderingen conservatief.

Uitslag: Peter Hein 28, Helene 21, Dagmar 16
Waardering: Peter Hein 5, Dagmar 3, Helene 2½

27 november 2007

Spelers: Dirk Jan, Jeroen, Mark en Peter Hein

Na Filou besloten Dagmar en Niek toch maar naar huis te gaan om Lost te gaan kijken. De vele insinuaties van Peter Hein en het uitwisselen van theorieën tussen hem en Mark op de gang maakte dat ze hun nieuwsgierigheid niet meer konden bedwingen. Voor hen in de plaats kwam Jeroen aangeschoven, die na wat ruzie met zijn navigatiejuf het speelhonk toch had gevonden. Met vier spelers waren we met precies genoeg voor…Race for the Galaxy!
Mark had de vorige week al wat meegeluisterd naar de uitleg en is een ervaren Puerto Rico-kaartspel speler. Voor de beide anderen geldt dit niet, dus een uitvoerige uitleg was geen overbodige luxe.
Race for the Galaxy is misschien wel een van de beste spellen waarbij de eerste indruk erg negatief kan zijn. Terwijl Mark en Peter Hein moeiteloos hun fase kozen en snel alle gekozen fases afwerkten, hadden Dirk Jan en Jeroen meer moeite om te doorgronden wat hun kaarten allemaal deden en welke fases ze moesten kiezen. Vooral Dirk Jan gaf aan snel het spoor bijster te zijn.
Bij de anderen ging het wat beter. Peter Hein was begonnen met New Sparta en zette fors in op militaire werelden. Hij kon zo de ene na de andere wereld koloniseren en met een paar gerichte consumptieacties ook flink extra punten scoren. Jeroen zat meer in de ontwikkelingen (dankzij de Galactic Federation), Mark probeerde met forse korting veel gewone werelden te innen. Dirk Jan kreeg tegen het einde van het spel zijn combinaties goed op gang, maar toen had Peter Hein het spel alweer beëindigd met zijn zoveelste militaire wereld. Dankzij zijn 6-ontwikkelingen kon hij ook de overwinning claimen.
Na zes totaal verschillende potjes gooide Peter Hein alle schroom van zich af en gaf het spel de waardering die het volgens hem verdient. Mark was ook wel gecharmeerd, voor de beide anderen was het allemaal nog wat duister. Gewoon nog eens spelen!

Uitslag: Peter Hein 36, Mark 33, Jeroen 27, Dirk Jan 18
Waardering: Peter Hein 5, Mark 4, Jeroen 3, Dirk Jan 2½

20 november 2007

Spelers: Peter Hein, Wendy en Willemien

Yspahan was in een vloek en een zucht gespeeld en daarmee was er wel tijd voor nog een spel. Peter Hein had Race for the Galaxy mee, dat hij al tijdje op tafel probeerde te krijgen. Wendy uitte nog even haar afkeer een SF-thema –vormgeving, maar wilde het wel een kans geven. Bij de uitleg probeerde Peter Hein nog de parallellen te trekken met het Puerto Rico kaartspel, maar omdat dat voor de anderen al een tijdje geleden was hielp dat niet zoveel.
Ze moesten bij het kiezen van de fase dus goed nadenken wat er in die fase allemaal gebeurde, maar het meest complex waren natuurlijk al die verschillende kaarten. Die zorgden voor een hoop vertraging, want iedere afzonderlijke kaart moest natuurlijk volledig doorgrond worden.
Naarmate het einde naderde kwam de vaart er wat meer in en was ineens het einde daar. Wendy kon het spel uitmaken door een twaalfde kaart neer te leggen. Met nog een ronde extra zou ze flink kunnen scoren met consumeren, maar het had haar wel lang genoeg geduurd. Gelukkig voor haar maakte het niet uit, want ook nu bleek ze de winnaar. Haar op zeldzame elementen gerichte combinaties hadden hun werk bijzonder goed gedaan; daar konden de wat minder samenhangende rijken van Peter Hein en Willemien niet tegenop.
Voor Peter Hein was het pas zijn derde volledige potje, zodat hij zijn enthousiasme nog wat temperde. De beide anderen vonden het maar een ingewikkeld spel, wat in het geval van Wendy zelfs enige irritatie opriep (het thema hielp natuurlijk ook niet bij haar). Ze waren daarmee een stuk negatiever.

Uitslag: Wendy 33, Peter Hein 29, Willemien 27
Waardering: Peter Hein 4, Wendy en Willemien 2½

terug naar boven