startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van Raubritter

Sessies:

8 november 2005

8 november 2005

Spelers: Niek, Peter Hein en René

Peter Hein had onlangs Raubritter gekregen, het nieuwste spel van Rüdiger Dorn. Dit is de auteur van mooie bordspellen als Händler von Genua en Goa, en van Jambo, Peter Heins favoriete tweepersoonsspel van dit moment, dus hij was erg benieuwd. Dagmar, die meer te maken had met de wijze waarop het in Peter Heins bezit gekomen was, wilde het ook graag spelen. Ze overwoog nog even om de denktijd van haar medespelers bij Ys te gebruiken voor een simultaan potje Raubritter, maar zacht daar toch maar van af.
In Raubritter komt de stapel schijven terug die we ook al in Händler von Genua zagen. De spelers bouwen een bord op bestaande uit vierkante tegels. Hierop staan burchten, dorpen of steden. Sommige zijn ook leeg. Plaats je een burcht, dan vertrekken hier maximaal vijf ridders uit om omliggende gebieden te veroveren. Op je burcht plaats je een stapel schijven (ridders), en beweegt deze in een recht lijn over andere vakjes. Op ieder vakje moet je een minimum aantal ridders achterlaten. Je stopt als je niet meer genoeg ridders hebt om verder te gaan, omdat er geen fiche meer is of simpelweg als je niet verder wilt. Ligt er al een ridder, dan plaats je die van jou er bovenop. Punten krijg je voor bezette burchten, dorpen of ridders, maar alleen als jouw ridder boven ligt. Het is dus zaak niet direct al je ridders in te zetten, en bezette dorpen en steden (die de meeste punten opleveren) zoveel mogelijk te beschermen met barrières als meren en bergen. Maar dat lukt natuurlijk niet altijd…
We begonnen allemaal vrij voorzichtig en zetten op een burcht vaak maar twee of drie ridders. Je voorraad ridders is beperkt en ze gaan makkelijk op. Al snel had René in een hoek van het bord een sterke aanwezigheid en omdat deze hoek aan de en kant begrensd werd door de rand van het bord en aan de andere kant door een bergketen waren zijn bezittingen hier erg veilig. Peter Hein en Niek konden in de hoeken nog wel een dorp of burcht afknabbelen, maar verder bleef het erg geel in deze hoek.
Elders op het bord gokten ze er op enkele steden te pakken en deze in dezelfde beurt te isoleren, maar dat lukte niet altijd. Doorgaans kon iemand anders wel een ridder inzetten, waardoor een tweede keer ingrijpen nodig was. Zo zaten Niek en Peter Hein elkaar wat vliegen af te vangen en kon René ook daar wat hoekjes inpikken en isoleren.
Uiteindelijk kregen Niek en Peter Hein nog wel wat steden te pakken, maar gezien de vele gele schijfjes was het niet verrassend dat René gewonnen had. Na Amazone was dit ook weer een heel aardig spel.

Uitslag: René 28, Peter Hein 25, Niek 21
Waardering: Peter Hein en René 3½, Niek 3

terug naar boven