startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van Reis om de wereld in 80 dagen (University Games)

Sessies:

9 oktober 2007

9 oktober 2007

Spelers: Bas, Dagmar, Ilja, Niek en Peter Hein

De Duitse editie van dit spel is alweer drie jaar oud, maar beter laat dan nooit. Volgens sommigen/velen had dit eigenlijk de Spiel des Jahres 2005 moeten winnen in plaats van Iguazu, maar het mocht niet zo zijn.
Net als in het boek van Jules Verne is het de bedoeling om binnen tachtig dagen een wereldreis te maken, met Londen als begin- en eindpunt. Wie daar de minste dagen voor nodig heeft, wint het spel. Als iedereen er meer dan tachtig dagen over doet, wint de speler die als eerste in Londen aankwam. Er zijn dus twee tijdschalen: die van de speelronde en die van de bestede dagen, bijgehouden op een scorespoor.
Dagmar ging hard van start en liep snel uit op de rest. Iedere stad van Parijs tot aan Yokohama bereikte zij als eerste, wat haar telkens een voordeel opleverde. De anderen hadden wat minder haast en probeerden eerst meer kaarten te verzamelen om zo gunstig mogelijk de etappes af te leggen. Ilja deed het helemaal rustig aan en arriveerde telkens als laatste in iedere stad. Ook dat levert een klein voordeeltje op.
Als snel bleek haastige spoed zelden goed, want de wat voorzichtiger spelers hadden telkens minder dagen nodig om van de ene naar de andere stad te reizen. Niek was halverwege nog voorzichtig, maar eenmaal in Amerika aangekomen speelde hij direct zijn ‘dubbele etappe’-kaart uit om twee steden verder te mogen reizen. Dat kostte hem alleen wel bijna drie weken, waarmee na zeventig dagen in New York aankwam. Omdat de laatste etappe het zwaarst is, leek het erop dat hij toch in meer dan tachtig dagen in Londen aan zou komen.
Peter Hein had na een goed begin wat vertraging opgelopen, terwijl Bas en Ilja het nog steeds goed deden. Hij had wel goede kaarten gespaard, zodat hij in een mum van tijd het Noord-Amerikaanse continent had doorkruist.
Bas was uiteindelijk degene die als eerste Londen bereikte. Voor de anderen begon de tijd te dringen, want ze kregen nu elke beurt extra vertraging. Om die niet uit de hand te laten lopen waagde iedereen maar de sprong over de Atlantische Oceaan. Niek arriveerde als tweede, maar had uiteindelijk twee weken meer dan Bas nodig gehad. Ilja’s vooruitzichten waren goed, maar doordat Peter Hein net de kaart wegkaapte die zij wilde, finishte ze in evenveel dagen als Bas, die daarmee op de tiebreaker won.
Het spel vereiste in het begin enige gewenning, maar uiteindelijk had iedereen zich prima vermaakt met deze net-niet SdJ.

Uitslag: Bas 73 (als eerste gefinisht), Ilja 73 (4e), Peter Hein 76, Dagmar 84, Niek 88
Waardering: Dagmar en Ilja 3½, Bas, Niek en Peter Hein 3

terug naar boven