startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van Relikt

Sessies:

27 maart 2007
23 januari 2007

27 maart 2007

Spelers: Dagmar, Mark, Niek en Peter Hein

Ondanks het trage verloop was Emira toch eerder afgelopen dan de andere spellen. Omdat het nog niet verschrikkelijk laat was en de anderen toch nog bezig waren kwam er nog een tweede spel op tafel. Dat was Relikt, dat Dagmar nog niet gespeeld had en graag wilde proberen. Mark en Peter Hein kenden het al maar vonden een opfrissing van de regels wel handig, vooral over de actiekaarten.
Dit potje zaten zo’n beetje alle goede schatten er in en lag er altijd wel een schat die iedereen wel wilde. De heren hadden elk al vroeg in het spel een negatieve schat genomen, in de verwachting dat die soort later ook wel tevoorschijn zou komen. Dat gebeurde natuurlijk en doorgaans waren de andere spelers niet te beroerd om de negatieve schatten naar de goede speler te dirigeren. Iedereen had er veel last van dat het juist de andere waren die de kaarten in hun kleur hadden. Dat was wel weer positief, want niemand had hiermee een duidelijk voordeel. Het nadeel was dat het soms maar een loterij was naar wie een kaart zou gaan. Het ruilen van tenten hielp niet echt, want tegen de tijd dat je dacht de goede kaarten in handen te hebben was de tent alweer ergens anders en kon je weer weinig zinnigs doen.
Peter Hein had de gok gewaagd door op de negatieve schatten van waardes ‘5’ en ’6’ in te zetten. Dat pakte goed uit, want beide schatten zaten er nog een keer in (en niemand zag zich geroepen die in te pikken). Met wat positieve schatten haalde hij een hele nette score. Mark en Niek waren er ook in geslaagd paartjes van dezelfde minschatten te verzamelen en haalden ook goede scores. Dagmar was wat minder succesvol en eindigde in de min.
Het had Mark en Peter Hein wat langer gekost, maar Dagmar en Niek zagen al na een potje dat het helemaal geen leuk spel is. Te traag en te veel chaos, geen fijne combinatie.

Uitslag: Peter Hein 20, Niek 16, Mark 11, Dagmar -4
Waardering: allen 2

23 januari 2007

Spelers: Bas, Peter Hein, Wendy en Willemien

Spelers: Bas, Dirk Jan, Ilja, Mark en Peter Hein

Door het onverwachte eindspel had Morgenland toch wat langer geduurd dan gedacht. Peter Hein had nog wat kortere spellen mee, waaronder Relikt en Quo Vadis? Dat laatste werd vanwege de auteur Knizia door Bas en Dirk Jan weggestemd en dus werd het Relikt.
Peter Hein had Relikt tijdens Spiel gekocht puur om de auteursnaam van Rüdiger Dorn, die enkele fraaie spellen, zoals Goa, Händler von Genua en Jambo, op zijn naam heeft staan.
In Relikt gaan de spelers in een Indiana Jones-achtige setting op zoek naar kostbare schatten. De meeste schatten leveren echter minpunten op, dus die wil je niet hebben. Bij de schatten leg je avontuurkaarten aan waarvan de kleur overeenkomt met de spelerskleur. Liggen er genoeg kaarten bij een schat, dan gaat de schat naar de speler van wie de kaarten met samen de hoogste waarde bij de schat liggen.
Maar. In plaats van iedereen een setje avontuurkaarten in zijn kleur te geven, worden alle kaarten geschud en krijgt iedereen een paar willekeurige. Je kunt dus avontuurkaarten van de andere spelers bij slechte juwelen leggen en je eigen kaarten natuurlijk bij de goede. Verder zijn er nog actiekaarten waarmee je Slechte Dingen kunt doen, zoals jouw kleur wisselen met die van een andere speler.
Alle spelers begonnen het spel wat voorzichtig aangezien niemand het eerder gespeeld had. Peter Hein speelde een vroege tentenwissel met Ilja om een mooie schat te kunnen innen. Dat maakte direct iedereen attent op het nut van deze kaart. Het viel snel op dat niemand graag de voorlaatste kaart bij een kaart wilde leggen. Dan maak je het voor je linkerbuurman mogelijk de schat af te maken en voor je het weet zit je met strafpunten opgescheept. Mark en Ilja maakten zich niet zo’n zorgen om de strafpunten en zorgden gewoon dat ze van de rode kaarten twee exemplaren met dezelfde waarde kregen. Of dat was tenminste het plan. Bas, Dirk Jan en Peter Hein deden wat meer hun best om de rode kaarten te ontwijken. Maar uiteindelijk moesten ook zij er aan geloven.
Uiteindelijk bleven er nog twee blauwe schatkaarten over. Bij de kaart van waarde vier lagen drie kaarten van Ilja, bij die van zes lag slechts een kaart. Omdat hij de regels iets te snel had gelezen had Peter Hein begrepen dat het spel eindigde als de voorlaatste schatkaart wordt verdeeld in plaats van als alle kaarten zijn verdeeld. Met deze uitleg zou het spel afgelopen zijn zodra de vierde kaart bij de blauwe schat zou komen te liggen. Dirk Jan was aan de beurt, maar hij kon deze kaart niet zelf meer bemachtigen. Hij kon het spel dus beëindigen en de kaart aan Ilja laten, of Bas nog aan de beurt laten. Of dirk Jan dit nog wist was niet duidelijk, maar Bas had als enige speler zijn tentenruilkaart nog niet gespeeld. Hij zou in zijn beurt dus zijn tent met die van Ilja ruilen en de laatste blauwe schatkaart inpikken. Maar helaas voor hem maakte Dirk Jan het spel toch af (onterecht zo bleek bij nalezen van de regels), waardoor niet Bas, maar Peter Hein het spel won. Na die laatste paar rondes van Morgenland zag Peter Hein wel een soort rechtvaardigheid in deze uitkomst.
Niemand was echt enthousiast over het spel. De mate van controle is beperkt, terwijl het spel toch weer redelijk lang duurt; in ons geval zelfs meer dan drie kwartier. De waarderingen waren dus niet al te hoog.

Uitslag: Peter Hein 10, Bas 7, Dirk Jan 6, Mark 5, Ilja 0
Waardering: Bas, Dirk Jan, Mark en Peter Hein 2½, Ilja 2

terug naar boven