startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van Royal Turf

Sessies:

22 augustus 2006
5 februari 2002

22 augustus 2006

Spelers: Bas, Coen, Dirk Jan, Peter Hein en Willemien

De keuze viel op Royal Turf, dat de meesten nog niet gespeeld hadden of anders lang geleden. Royal Turf is een eenvoudig spelletje. Je gooit de dobbelsteen en kiest dan een paard uit dat je verplaatst. Op de dobbelsteen staan vier symbolen en ieder paard gaat een verschillend aantal vakjes vooruit bij de vier verschillende symbolen. Als je gedobbeld hebt zijn er doorgaans maar drie keuzes mogelijk: een paard waar je zelf op gewed hebt flink naar voren helpen, een paar waar anderen op wedden lekker vertragen of een willekeurig paard indien geen van beide echt mogelijk is (of je geen keuze hebt). Desondanks slaagden de meeste spelers er nog in om in een diep gepeins te verzinken alsof het Caylus was, tot wanhoop van enkelen.
Gelukkig werd dat zinloze gepeins afgestraft en won de speler die het snelste zijn keuzes had gemaakt. Dirk Jan had in de laatste ronde net op het verkeerde paar gewed en moest de winst aan Peter Hein laten. Met in gedachten dat dit spel prima in een halfuurtje te spelen is (in tegenstelling tot de bijna twee uur die er nu voor nodig waren) gaf hij het toch maar een goede waardering. Niet iedereen was overtuigd van de kwaliteiten van het spel.

Uitslag: Peter Hein 2150, Dirk Jan 2000, Willemien 1950, Coen 1450, Bas 600
Waardering: Peter Hein 3½, Dirk Jan en Willemien 3, Bas 2, Coen 1½

5 februari 2002

Spelers: Bas, Dagmar, Niek, Peter Hein en Wendy

Met Wendy erbij werd er nog gezocht naar een kort spelletje voor vijf spelers, en op voorstel van Peter Hein viel de keuze op Royal Turf, het derde Knizia-spel van de avond. Er werd met de variant gespeeld, waarbij iedereen de biedfiches blind inzet, waardoor er een bluffactor in het spel komt. Verder was het voornamelijk een kwestie van dobbelen en pesten of gepest worden. Na de eerste ronde gingen Bas en Peter Hein op kop, waarbij Bas net ? 150 voorstond. Wendy trof het niet, want in de eerste twee rondes moest ze geld inleveren omdat ze op het langzaamste paard had gewed. Othello deed het in alle races goed, en er werd ook driftig op hem (haar?) gewed. In de derde ronde was Othello weer eens de ‘pacemaker’, maar eindigde niet bij de eerste drie. Waarom werd snel duidelijk, want Niek was de enige die er geen fiche met waarde ‘0’ had gelegd. Hij had zijn ‘0’ ingezet bij Earl Gray, die laatste werd. Bas en Peter Hein bleven flink scoren, maar omdat hun winst in de tweede en laatste ronde precies gelijk was, bleef de voorsprong van Bas intact. Hij was maar matig enthousiast over het spel; voor hem was de geluksfactor te dominant. Een mening die door de meeste anderen werd gedeeld.

Uitslag: Bas 2450, Peter Hein 2300, Niek 1550, Dagmar 1450, Wendy 1250
Waardering: Peter Hein 3½, Dagmar 3, Bas, Niek en Wendy 2½

terug naar boven