startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van Saga

Sessies:

27 april 2004
16 maart 2004

27 april 2004

Spelers: Dagmar, Niek, Peter Hein en Wendy

Helaas bleek de tafel waaraan gespeeld werd kleine bobbeltjes te hebben, waardoor het voor het spelen van Tops niet geschikt was. Peter Hein krijgt dus nog een weekje uitstel… Hij had ook Saga weer eens meegenomen om te spelen. Dagmar en Niek hebben dat ook in de kast, maar nog niet gespeeld, en waren wel benieuwd. Wendy wilde het ook nog wel eens spelen.
De eerste ronden ging iedereen voor verschillende gebieden. Wendy pakte al direct het gele. Peter Hein ging voor oranje, Dagmar voor groen, en Niek voor paars. Hij versterkte dat gebied direct, en raakte het vervolgens nooit meer kwijt. Toen alle gebieden vergeven waren, wisselden ze regelmatig van eigenaar. Dagmar pikte het oranje gebied in van Peter Hein, die daardoor veel hoge kaarten weer in zijn hand kreeg. Zij en Niek kochten nog een paar keer extra ridders in om sterkere aanvalstroepen te formeren. Peter Hein en Wendy zagen hiervan af , omdat dit in potentie meer strafpunten oplevert aan het einde. Wendy concentreerde zich op het gele en het blauwe gebied. Toen die veilig leken (niemand leek een serieuze tegenaanval te overwegen), begon ze een aanval op het rode gebied van Niek. Dagmar was haar echter een beurt voor. Dit was een streep door de rekening van Niek. Hij had verwacht als eerste uit te zijn, maar kreeg nu een stapel kaarten terug in zijn hand. Wendy profiteerde hier het meeste van. Zij kon nu haar laatste kaart uitspelen, en had geen strafpunten. Bovendien leverde het blauwe gebied haar extra punten op, en won ze ruim. Peter Hein had na het verlies van zijn oranje gebied nooit meer een gebied veroverd en behouden, en eindigde zelfs negatief. Dankzij het groene gebied kreeg Niek geen strafpunten, en bleef hij Dagmar net twee puntjes voor.
Iedereen vond het een vaag spel en kon er weinig enthousiasme voor opbrengen. Peter Hein en Wendy hadden na een tweede keer spelen ook nog weinig grip op het spel.

Uitslag: Wendy 48, Niek 36, Dagmar 34, Peter Hein -2
Waardering: allen 2½

16 maart 2004

Spelers: Peter Hein, Sten, Wendy en Willemien

Judith ging weer naar huis, en met vier overgebleven spelers zag Peter Hein zijn kans schoon om Saga op tafel te krijgen. Saga is een van de vier spellen in een nieuwe reeks kaartspellen van Kosmos, in handige vierkante doosjes. Bij de aanschaf was Peter Hein afgegaan op de naam van auteur Wolfgang Kramer, zonder verder iets van het spel te weten.
In Saga proberen de spelers met ridders diverse gebieden te veroveren. Deze leveren roempunten op, het einddoel van het spel. Gebieden kunnen van speler wisselen, maar worden zo steeds moeilijker te veroveren. Nadat de eerste paar gebieden vaak met het minimale aantal ridders werden veroverd, werd al snel duidelijk dat dit geen verstandige tactiek is. Het is beter om gebieden juist met een maximum aan riddersterkte te veroveren, omdat je ze dan ook langer in bezit houdt.
Sten was de eerste die twee gebieden had veroverd. Omdat een van deze twee het oranje goudgebied was, leverde hem dat een aantal beurten flink wat roempunten op. Uiteindelijk kwam het bij Peter Hein terecht, die het met een totale sterkte van 15 veroverde. Dit was sterk genoeg om het gebied veilig te stellen. Dat had hem wel een paar beurten en wat roempunten aan wervingskosten gekost, maar zijn positie zag er nu goed uit. Ook Wendy en Willemien stonden nu goed in een paar gebieden. Maar Willemien raakte het paarse gebied kwijt aan Peter Hein (ondanks een keer bijsterken), en Wendy het groene gebied aan Sten, in wat bleek de laatste beurt. Dit trok een streep door de rekening van zowel Wendy als Peter Hein. Het groene gebied beschermt namelijk tegen strafpunten, die Wendy nu in overvloed scoorde en Sten dus niet. Daardoor eindigde Sten net boven Peter Hein, die daar niet op gerekend had.
De reacties op het spel waren wat lauw. Niemand had het gevoel veel grip op het spelverloop te hebben. Maar misschien verandert dat als je het vaker speelt?

Uitslag: Sten 55, Peter Hein 52, Willemien 30, Wendy 11
Waardering: Peter Hein en Sten 3, Wendy en Willemien 2½

terug naar boven