startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van Samurai

Sessies:

23 december 2002
6 augustus 2002
19 februari 2002

23 december 2002

Spelers: René, Niek en Dagmar

Java werd nog volop ontgonnen en dus besloten René, Niek en Dagmar om nog een ander spel met zijn drieën te gaan spelen. De keus viel op Samurai. Niek dacht dat zijn meestergraad in jiu-jitsu hem wel aan de overwinning zou helpen. Helaas lieten Dagmar en René zich hierdoor niet in het harnas jagen maar gingen vol goede moed de strijd met Niek aan om de macht over Japan. Bij Samurai is het heel lastig om bij te houden hoe je er voor staat. Je wint altijd minder helmen, rijstvelden en boeddha’s dan je zou willen en daardoor heb je constant het gevoel dat je de boot mist. Iedereen begon een beetje in een eigen hoekje de artefacten binnen te halen. Maar daardoor geef je je tegenstanders juist de kans om met een sterke tegel net dat ene artefact waarvan je zeker dacht te weten dat je die wel binnen ging halen voor je neus weg te kapen. Bovendien gebruikte iedereen zijn wisseltegel (twee artefacten op het bord van plaats verwisselen) erg handig waardoor de tegels van de anderen plotseling waardeloos bleken te zijn. Toen alle artefacten waren verdeeld waren, had niemand het gevoel de overwinning wel in de zak te hebben. De schermpjes werden opgetild en René slaakte een zucht van teleurstelling want hij dacht van de boeddha’s wel de meerderheid te hebben, maar Dagmar had er precies even veel. Daarom had hij nul punten. Niek had de meerderheid in de rijstvelden, maar slechts drie andere fiches. Dagmar had de meerderheid van de rijstvelden en daarnaast nog zes andere fiches. Daardoor had zij gewonnen.

Uitslag: Dagmar 6, Niek 3, René 0
Waardering: Dagmar, Niek, René 3½

6 augustus 2002

Spelers: Dagmar, Niek en Peter Hein

Peter Hein was er wat eerder dan de rest, dus was er tijd om alvast een spel met z’n drieën te gaan doen. Op voorstel van Niek viel de keuze op Samurai, dat iedereen al kende. Met drie spelers blijft Hokkaido in de doos, zodat het relatieve belang van het hoofdeiland Honshu toeneemt. Alle spelers zetten hun eerste fiches dan ook hier in, vooral rondom de steden, waar veel te halen is. De kleine eilandjes werden eerst nog genegeerd. Niek haalde al vroeg een wisseltruc uit, waardoor een fiche van Peter Hein een stuk van zijn nut verloor. Hij leerde er wel van, want even laten flikte hijzelf zo’n streek bij Dagmar. Zij en Niek domineerden het noordelijke gedeelte van Honshu, waardoor Peter Hein noodgedwongen zijn heil zocht in het zuiden en op de kleine eilandjes. Daar kwam Niek echter ook roet in het eten gooien, zodat hij nog enkele speelstukken toe moest geven.
Uiteindelijk bleken alledrie de spelers in een stuk de meerderheid te hebben, zodat het aantal stukken van de andere soorten geteld moest worden. Dagmar had er net eentje minder dan Peter Hein en Niek. Niek had weet meer stukken in zijn meerderheidsoort, en won zo op de tiebreaker.

Uitslag: Niek 6 (5), Peter Hein 6 (4), Dagmar 5
Waardering: Niek 4, Dagmar en Peter Hein 3½

19 februari 2002

Spelers: Anne-Marie, Jasper, Niek en Peter Hein

Niek had dit legspel van Knizia meegenomen, en aangezien de rest het niet (goed) kende, legde hij het eerst uit voor er begonnen werd. Iedereen probeerde overal wel wat helmen, boeddha’s en rijstebroodjes binnen te halen, maar er was toch vooral sprake van concentratie. Niek zat vooral in het noorden van het hoofdeiland (Honsu?), Anne-Marie en Jasper streden om het centrum. Peter Hein probeerde Sapporo in zijn eentje te claimen, en de twee zuidelijke eilanden werden vooralsnog met rust gelaten. Tegen het eind van het spel kwam daar verandering in, en waren de zuidelijke zeeën vergeven van de schepen. Niek en Jasper bleken de meeste figuren verzameld te hebben, maar die van Jasper waren te gespreid. Hij moest zijn meerderheid in rijst delen met Niek, waardoor hij op nul punten bleef staan. Niek had ook de meerderheid in de helmen, terwijl Anne-Marie de meeste boeddha’s had. Peter Hein had van alles een beetje en dus niks.

Uitslag: Niek 6, Anne-Marie 4, Jasper en Peter Hein 0
Waardering: Niek 4, Jasper en Peter Hein 3½, Anne-Marie 3

terug naar boven