startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van Set!

Sessies:

22 november 2005
15 juli 2003
15 januari 2002

9 oktober 2001
2 oktober 2001

22 november 2005

Spelers: Bas en Willemien

Helène vertrok nu, maar daarna kwam Willemien thuis en wilde ook nog wel een kort spelletje doen. De keus viel op Set. Bas werd in een eerder verslag omschreven als "Setmaster", maar hij was het blijkbaar een beetje verleerd. Willemien nam al snel een ruime voorsprong. Na enige tijd begon Bas er weer een beetje in te komen en begon weer wat bij te komen in de score. Maar het mocht niet meer baten en Willemien ging met de eer strijken.

Uitslag: Willemien 13, Bas 12
Waardering: beiden 4

15 juli 2003

Spelers: Bas, Dagmar en Peter

Een heel ander soort spel dan Bus is Set! Wie wel eens memory gedaan heeft met zijn kinderen en denkt: ik zal maar niet al te goed m’n best doen zodat de kinderen kunnen winnen komt er al gauw achter dat kinderen heel snel de twee dezelfde kaarten eruit kan vissen; vrijwel altijd gaan de volwassenen er met boter en suiker in.
Set! is in feite een veredeld soort memory, maar dan wel een van een uitmuntende soort. Er worden in principe negen kaarten open gelegd die allemaal een aantal eigenschappen hebben.
Die eigenschappen zijn: kleur (rood, groen of paars), vorm (ovaal, wokkel of rechthoek), aantal (1,2 of 3) en invulling van vorm (leeg, gespikkeld of vol).
Nu is het de bedoeling dat je zo snel mogelijk een combinatie van drie kaarten vindt die aan de voorwaarden voldoet. Op het moment dat je dat ziet roep je SET! En vervolgens heb je de kaarten verdient en wordt de boel weer aangevuld tot negen kaarten.De voorwaarden van een geldige combinatie zijn: of de eigenschap van die drie kaarten moet gelijk zijn, of de eigenschap moet van alle drie de kaarten verschillend zijn. Dit moet gelden voor alle vier de eigenschappen voordat de combinatie als ‘juist’ betiteld kan worden.Voorbeeld: drie groene kaarten kan een combinatie zijn, maar als er een ovaal zijn en de ander een rechthoek is het geen combinatie. 
En daar zit hem juist de moeilijkheid, vaak zijn er combinaties mogelijk doordat juist alle eigenschappen verschillend zijn en die zie je niet zo heel snel (althans, ik niet).Het kan dus zijn dat er onder andere ligt een kaart met twee rode lege ovalen en een kaart met drie groene gespikkelde rechthoek en een kaart met een paars volledig ingekleurde wokkel. En dat is dus een geldige combinatie. Veel vaker komt het voor dat je DENKT dat er een combinatie ligt, maar blijk je je toch weer vergist te hebben in een van die vier eigenschappen. 
Aangezien Bas hier dusdanig veel sneller dingen zag moet hij of heel veel geoefend hebben, of het kinderlijke, jeugdige in zich gekoesterd hebben, want hoe snel hij combinaties zag was niet normaal meer.

Uitslag: Bas: gigaveel, Peter: weinig, Dagmar: nog minder maar geen nul
Waardering: Bas 4, Dagmar 3½, Peter 3

15 januari 2002

Spelers: Bas, Wendy en Willemien

Er was nog tijd voor iets korts, dus werd Set op tafel gezet. Bas is een ware setmaster, dus hij ging graag op het voorstel van Wendy in om te Setten. Iedere speler hanteerde zo zijn/haar eigen manier om naar setjes te speuren, maar uiteindelijk bleek het weer Bas die de snelste methode had, want hij wist alle drie potjes te winnen.

9 oktober 2001

Spelers: Anne-Marie, Bas, Bastiaan, Judith, Wendy (potje 1)
Anne-Marie, Andries, Bastiaan, Dirk, Leon, Peter Hein, Wendy (potjes 2 & 3)

Na Tadsch Mahal had Bas nog wel zin in een spelletje Set!. Waarom werd al snel duidelijk, want hij veegde de vloer aan met de rest. Hij en Judith gingen weg, evenals Willemien en Dirk-Jan. De overige spelers wilden graag nog een spelletje ter afsluiting. Omdat Set! het enige aanwezige spel bleek dat geschikt was voor zeven spelers, werden hiervan nog twee potjes gespeeld. Al snel bleek dat zeven eigenlijk teveel is voor Set! Iedereen riep om het hardst Set!, maar omdat vaak niet duidelijk was wie nu het eerste geroepen had, verdwenen heel wat setjes weer in de stapel. Een huisregel werd afgesproken, waarbij iemand die onterecht Set! roept een kaart in moet leveren, maar hier werd het nauwelijks minder chaotisch van. De stelling dat vrouwen beter zijn in Set! dan mannen werd met de uitslag van beide potjes in ieder geval niet ontkracht. Anne-Marie won het eerste spelletje, Wendy had de tweede keer de meeste kaarten verzameld.

2 oktober 2001

Spelers: Andries, Anne-Marie, Dirk Jan, Leon, Marianne, Peter Hein, Wendy, Wilbert

Set! bestaat uit 81 kaarten met vier verschillende kenmerken, die drie waarden kunnen hebben. Op alle kaarten staan symbolen, die zich onderscheiden in aantal, kleur, patroon en vulling. Er worden 12 kaarten open neergelegd, en de bedoeling is een set van drie kaarten te zoeken waarvan ieder kenmerk voor alle kaarten hetzelfde is, of voor alledrie verschillend. Vrij simpele regels, maar het duurde even voor iedereen erin kwam. Peter Hein had hierbij een groot voordeel, omdat hij al eens een computerversie had gespeeld. Anne-Marie was in het nadeel, omdat zij de kaarten omdraaide, en daardoor later kon zien wat er lag. Al snel had iedereen het door, en was de kreet ‘set!’ niet van de lucht. Peter Hein behaalde een ruime overwinning, wat maar weer eens een bewijs is dat dit soort combinatiespelletjes alleen leuk is als alle spelers het even goed kennen. Van de ‘onervaren’ spelers bleek Wendy het snelst te combineren.

Uitslag: Peter Hein 11, Wendy 4, Leon 3, Wilbert, Marianne en Anne-Marie 2, Andries en Dirk Jan 0.

Een aardig voorafje, maar eigenlijk niemand had veel trek in een tweede potje. Iedereen vond het een matig tot redelijk spel, en de collectieve waardering kwam op een 2½.

terug naar boven