startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van Shadows over Camelot

Sessies:

11 oktober 2005
12 juli 2005
7 juni 2005

11 oktober 2005

Spelers: Anneke, Dagmar, Ernst, Jacqueline, Peter Hein, Wendy en Willemien

Dit spel was nieuw voor Anneke, Jacqueline en Ernst (die met hen was meegekomen). Terwijl Peter Hein en Dagmar met de uitleg bezig waren, kwam ook Wendy binnen. Een blik op de te spelen spellen was voor haar voldoende om bij deze tafel aan te schuiven. De ridders die Camelot van de ondergang probeerden te redden waren Arthur (Jacqueline), Gawain (Dagmar), Palamedes (Anneke), Tristan (Ernst), Kay (Wendy) en Galahad (Peter Hein). Met zes spelers is de kans op een verrader erg groot, maar niemand gaf nog een krimp.
De meeste ridders kozen ervoor zich eerste te versterken alvorens naar de diverse queestes te gaan. Omdat Excalibur als snel de verkeerde kant opging, spoedden Kay en Tristan zich naar het meer om de Vrouwe ervan te overtuigen het zwaard af te geven. Gawain voegde zich later bij hen. Ook de Saksen trokken snel op in de richting van Camelot, en de vereende inspanning van maar liefst vier ridders (Arthur, Galahad, Palamedes en Gawain) was er voor nodig om hen af te stoppen. Wel resulteerde dit in de eerste witte zwaarden!
Gawain was ook nog actief op een derde front: de zoektocht naar Lancelots verdwenen wapenrusting. Arthur en Palamedes deden flink hun best om de Graal te zoeken, af en toe geassisteerd door Galahad. Maar daar waar Lancelots harnas snel gevonden was, bleek de Graal onvindbaar.
Nu het harnas gevonden was, diende zich een nieuwe dreiging aan in de vorm van een draak. De ridders twijfelden nog of ze deze moeten bevechten, maar omdat verlies weer twee extra zwarte zwaarden zou opleveren leek dit toch verstandig. Met uiteindelijk maar liefst vijf ridders werd de strijd met de draak aangebonden. De vijfde ridder was Percival, die na enkele queestes ook zijn (of haar, want het was Willemien die in zijn huid was gekropen) diensten aanbood.
Dit betekende wel dat de oorlogen tegen de Picten en Saksen genegeerd werden, evenals de zwarte ridder. De zwarte ridder is maar een kleine jongen, die telkens maar een zwart zwaard toevoegt aan de Ronde Tafel. Maar nadat hij drie keer die laffe ridders had uitgelachen, begon het iets minder onschuldig te worden. Die witte zwaarden moesten verdiend worden en snel ook! Helaas was de verrader nog niet gevonden; er was zelfs nog niet een beschuldiging geuit. Tristan gedroeg zich wat verdacht, maar deed ook weer erg zijn best, zodat de anderen aarzelden om hem te beschuldigen. Een grote fout, zo bleek later.
De draak was nu bijna bedwongen, en inmiddels werd dit als zo’n heldendaad dat zijn ondergang een extra wit zwaard op zou leveren. Deze extra beloning bleek een vloek in vermomming. Toen de draak verslagen was, bracht het extra witte zwaard het totaal op twaalf. De stand was nu 8-4 in het voordeel van de witte zwaarden. Maar niemand had er op gerekend dat de verrader, als hij in ons midden was, twee witte zwaarden om zou mogen draaien.
De wanhoop was groot toen Tristan inderdaad een verrader bleek en de overwinning toch naar de kwade machten ging. De getrouwen waren er met open ogen ingetuind. Beter was het spel nog te rekken en eerst een andere queeste te winnen, want van de belegeringsmachines was nog niks te vrezen. Een wijze les voor de volgende keer.
Iedereen vond het (weer) een leuk spel. Willemien had te kort meegespeeld en gaf nog geen waardering. Ze had wel de indruk dat het niet haar type spel was.

Waardering: Anneke, Dagmar, Ernst, Jacqueline en Wendy 4, Peter Hein 3½

12 juli 2005

Spelers: Dagmar, Helène, Niek en Peter Hein

Dagmar wilde Shadows over Camelot graag weer eens spelen, en hoopte nu op wat welwillender medespelers dan de vorige keer (en natuurlijk op een overwinning van de trouwe ridders). De anderen waren er allemaal voor in, en namen de rol van een ridder op zich. Dagmar speelde met Sir Palamedes, de Saraceen. Wendy was Koning Arthur zelf, Helène, Niek en Peter Hein speelden respectievelijk Galahad, Tristan en Gawain. Dagmar nam zelf de uitleg voor haar rekening, maar de regelmatig gehoorde opmerking ‘dat hoeven jullie nog niet te weten’ maakte haar al verdacht nog voor de rollenkaarten waren verdeeld. Zou ze voorschot nemen op een eventueel verraderschap?
Nadat iedereen zich eerst in Camelot had versterkt, trokken de ridders richting verschillende queesten. Arthur ging een confrontatie aan met de Zwarte Ridder, Tristan bond de strijd aan met de Picten, Galahad ging op zoek naar de graal en Palamedes probeerde Excalibur te ontfutselen van de Vrouwe van het Meer. Gawain bleef nog een tijdje in Camelot, en loste daarna Galahad af bij de Graal.
De meeste spelers kozen in het begin voor het trekken van zwarte kaarten, maar toen dit wel erg verveld begon te worden, stapten ze over op het opgeven van levenspunten of het plaatsen van blijdes. Palamedes lachte af en toe wat vals als er weer zo’n ding kwam, maar het was Gawain die nog de meeste aandacht naar zich trok, door af en toe de verkeerde adviezen aan zijn mederidders te geven. Zo probeerde Arthur vergeefs de wapenrusting van Lancelot te redden, waar hij (zij) beter direct naar Camelot had kunnen gaan om af te rekenen met enkele blijdes.
Gawain begon echter een steeds groter wantrouwen in Palamedes te krijgen, en besloot hem te beschuldigen. De trouweloze Noord-Afrikaan bleek inderdaad een verraderlijke inborst te hebben. Over de vijfde colonne gesproken! Vanaf dat moment werden de zaken erg hachelijk voor de getrouwen. Dankzij enkele geslaagde veldtochten tegen Saksen en Picten en enkel succesvolle duels met de Zwarte Ridder, lagen er al aardig wat witte zwaarden in Camelot. Het was nu zaak om zo snel mogelijk queesten af te werken, voor Camelot ten onder zou gaan aan de aanvalsmachines. Dat bleek nog niet zo eenvoudig. Tristan, Galahad en Gawain dachten samen de Saksen er wel onder te kunnen krijgen, maar konden maar niet de juiste krachten vinden. Ook interventie van Arthur mocht niet baten. Palamedes profiteerde hier natuurlijk van en deed er alles aan om de strijd tegen de Saksen te ondermijnen. Galahad moest als eerste afhaken en terugkeren naar Camelot voor versterking.
De blijdes bleven maar komen, dus zat er voor de ridders niet veel anders op dan het inleveren van levenspunten. De dappere Galahad besloot zich op te offeren voor de goede zaak. Gawain probeerde datzelfde lot af te wenden met behulp van Merlijn, maar hij had buiten de listen van de akelige Morgan le Fay gerekend. Zij dook ineens op en maakte alle ridders (behalve natuurlijk Palamedes) een levenspunt afhandig. Dit betekende de collectieve dood van Gawain, Arthur en Tristan, en het einde van de wanhopige strijd tegen het kwaad, dat nu ook weer zegevierde.
Iedereen vond het een leuk spel. De spanning steeg erg naarmate het einde, en de uitkomst had alle kanten op kunnen gaan. Dagmar vond het zelfs jammer dat ze gewonnen had. Ze had graag een overwinning van de getrouwen te zien, om sommige criticasters de mond te snoeren. Gezien de waarderingen moet er snel genoeg een nieuwe kans komen.

Waardering: Peter Hein 4½, Dagmar, Helène, Niek en Wendy 4

7 juni 2005

Spelers: Bas, René en Dagmar

Dagmar had na de vele positieve reacties op Boardgamegeek het nieuwe coöperatieve spel Shadows over Camelot gekocht (de Duitse versie dan). René en Bas wilden het wel met haar spelen, ondanks hun afkeer van de andere coöperatieve klassieker In de Ban van de Ring.
In Shadows over Camelot moeten de ridders proberen het kwade te verslaan. Het kwade heeft in dit spel echter vele gedaanten, namelijk een aantal queestes en een aantal aanvalskrachten die op de muren van Camelot staan te beuken. En dit alles simultaan. De snode plannen van het kwaad kunnen afgewend worden door je ridder naar een van de conflictlocaties te sturen en daar combinaties van kaarten uit te spelen. Om het spel een extra dimensie te geven, krijgen de spelers aan het begin van het spel een kaart waarop staat welke rol ze spelen, die van getrouwe ridder of van verrader (één verrader op zeven getrouwen). 
Een spelersbeurt bestaat uit twee delen, eerst moet je een actie kiezen voor de tegenstanden: een kaart trekken, een aanvalsmachine voor de poort van Camelot plaatsen of een levenspunt van jezelf inleveren. Daarna mag je óf naar een andere locatie reizen, of op de locatie waar je bent handkaarten uitspelen waarmee je probeert het conflict in jouw voordeel te beslechten. 
De drie ridders die deze keer moesten proberen de toekomst van Camelot veilig te stellen, waren duidelijk nog niet erg geoefend. Ze verloren slag na slag en ondertussen werd Camelot steeds verder ingesloten door vechtmachines. Het was dan ook een kwestie van tijd voor dat Camelot geheel omsingeld was en de kwade machten Camelot overnamen. 
Dagmar was de enige die het spel nog wel leuk had gevonden. René en Bas vonden dat het er wel heel erg op leek dat het zo goed als onmogelijk is om het spel te winnen. Zij vermoedden dat de enige manier om dit spel te winnen is, is hopen dat je de verrader kaart trekt zodat je wint als het spel verloren wordt. Dagmar had al verwacht dat ze zouden verliezen. Het zou volgens haar wel heel suf zijn geweest als je meteen de eerste keer al wint. De ridders hadden in dit potje amper gebruik gemaakt van hun speciale eigenschappen en bovendien was de volgorde waarin het kwaad bevochten werd misschien niet helemaal handig geweest. Maar het is wel duidelijk dat voor de volgende poging op zoek zal moeten naar andere mederidders!

Uitslag: gezamenlijk verloren (gedeelde smart is halve smart)
Waardering: Dagmar 3½, René en Bas 2

terug naar boven