startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van Shark

Sessies:

29 juni 2004
12 november 2002
6 november 2001

29 juni 2004

Spelers: Anda, Dagmar, Hieke, Niek, René en Wendy

Hieke had spontaan aangeboden om de bank te zijn tijdens de uitleg in de hoop daardoor wat extra cash achterover te drukken. Tot haar grote schrik had ze daar alleen geen tijd voor omdat ze constant aan de bak moest om mensen van dividend, koerswinst of aandelen te voorzien. Ze mocht hierdoor wel beginnen en dat pakte goed uit. Aan het begin van het spel had iedereen een aandeel mogen kiezen en Hieke en Anda waren voor geel gegaan. Beide gooiden ze dit aandeel ook meteen en kochten ze hier extra aandelen van. Hierdoor werd het aandeel al snel zo duur dat de andere spelers dit niet meer konden kopen. Omdat de aandelen waar de rest in investeerde nog zo goedkoop waren konden de kapitaalkrachtige dames daar ook nog flinke stapels van inslaan. Rood bleef lang goedkoop, waardoor de achterhoede hier maar in ging investeren. Helaas was dit geen goede zet want Anda wist met een goed geplaatste blauwe onderneming de hele keten rode ondernemingen van het bord te stoten. Hierdoor gingen Dagmar en Wendy over de kop. Gelukkig duurde het spel niet heel lang meer omdat er ontzettend vaak geel werd gegooid, waardoor de rijken rijker werden en het spel eindigde omdat de gele huisjes op waren. Het spel was niet echt goed bevallen. De indruk bestond dat het spel met zes spelers niet goed uit de verf komt omdat de startspelers een voordeel hebben. Omdat in dit potje er ook nog eens van het begin af aan veel geel was gegooid (de kleur waar de startspelers in hadden geïnvesteerd), was de voorsprong aan het begin van het spel eigenlijk bepalend voor de rest van het spel. Met minder spelers is Shark een leuk, spanend spel, maar met zes spelers was het niet echt leuk geweest. Dit verklaart ook de lage waardering.

Uitslag: Anda 171.000, Hieke 162.000, Niek 75.000, René 42.000, Dagmar –7.000 en Wendy –12.000
Waardering: Anda 3, Niek en Hieke 2½, Wendy, Dagmar en René 2

12 november 2002

Spelers: Bas, Dagmar, Jasper, Niek, Peter Hein en Wendy

Het was alweer een tijdje geleden dat dit spel hier gespeeld was (een jaar om precies te zijn), dus voor de meesten was een korte opfrissing van de regels wel nodig. Dagmar en Niek hadden het onlangs nog gespeeld, maar daarbij de regels hier en daar verkeerd geïnterpreteerd. Voor Jasper was het helemaal nieuw.
Al vanaf het begin van het spel werd het spel door de kleuren rood en groen gedomineerd. Vanwege de lage prijs werd blauw ook nog wel veel gekocht, maar de blauwe ketens breidden zich maar niet uit, zodat deze aandelen ook niet meer waard werden. Peter Hein en Wendy doken direct in de rode aandelen, waarbij Peter Hein het nog wat voorzichtiger aandeed, en ook redelijk wat groen en blauw insloeg. Hij had beter meer rood kunnen kopen, want de prijs van rood schoot omhoog. Bijna iedere beurt werd er wel rood gegooid, zodat het bord een wat monochrome aanblik toonde. Helemaal veilig was rood niet, want een kleinere rode keten stond gevaarlijk dichtbij groen. Iedereen behalve Peter Hein en Wendy hoopte met groen, rood te laten crashen, maar het mocht niet zo zijn.
Geel daarentegen werd in het hele potje slechts één keer gegooid. Jasper, die zo ongelukkig was om geel als startaandeel te kiezen, verdiende nauwelijks geld, en moest grotendeels toekijken bij de windhandel van de rest. Hij onthield zich dus maar van het geven van een waardering.
Zoals verwacht eindigde het spel met het plaatsen van het laatste rode hotel; het rode aandeel stond toen op 14.000, tegen 6.000 voor groen, en 1.000 voor blauw en geel. De einduitslag kwam min of meer overeen met ieders bezit in rode aandelen. Een echt spannend potje met speculatie en dreigende beurscrashes was het niet geweest.

Uitslag: Wendy 176, Peter Hein 156, Dagmar 116, Bas 110, Niek 102, Jasper 25
Waardering: Dagmar, Niek en Wendy 4, Peter Hein 3½, Bas 3

6 november 2001

Spelers: Bas, Dirk Jan, Paul, Peter Hein, Wendy

Shark is een van de vele spellen waarvan dit najaar een heruitgave van is verschenen, deze keer (weer) bij Ravensburger. De bedoeling is bedrijven op te richten, en in de bijbehorende ketens te speculeren. De gele aandelen stijgen in het begin hard in waarde, maar geel bestaat uit twee ketens. Hierdoor wordt de positie van geel vrij zwak, aangezien groen en blauw zich opmaken voor een titanenstrijd in het centrum van het bord. Een rode keten is hiervan het eerste slachtoffer, wat Peter Hein en Paul wat geld kost. De strijd tussen groen en blauw lijkt in het voordeel van de eerste beslecht te worden; als ratten verlaten de spelers het zinkende blauwe schip, en worden de blauwe aandelen collectief gedumpt. Rood is inmiddels een populair speculatie-object geworden, wat Wendy, Paul en Peter Hein nog aardig wat inkomsten verschaft. Dirk Jan, die werkelijk zwemt in de groene aandelen, blijkt de uiteindelijke winnaar. Iedereen vond het een leuk spel, maar Bas vond het maar een slappe Acquire-kloon, wat weerspiegeld wordt in zijn waardering.

Uitslag: Dirk Jan 493.000, Paul 431.000, Bas 390.000, Wendy 337.000, Peter Hein 332.000
Waardering: Dirk Jan 4, Peter Hein en Wendy 3½, Paul 3, Bas 2.

terug naar boven