startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van Sint Petersburg

Sessies:

22 maart 2005
15 maart 2005
18 mei 2004

22 maart 2005

Spelers: Niek, Peter Hein en Vincent

Senator was binnen drie kwartier gepiept, dus was er ruim tijd voor nog een langer spel. Peter Hein kwam met verschillende opties naar beneden, waaronder Leeuwenhart. Vincent kende dat nog niet en wilde het wel graag proberen. Helaas was het voor Niek en Peter Hein alweer te lang geleden om de regels paraat te hebben. Daarom werd uitgeweken naar Sint Petersburg, dat voor Peter Hein nog vers was. Ook Vincent kende het goed.
Peter Hein besloot niet dezelfde fout als de vorige keer te maken, en kocht direct veel groene kaarten, en alle oranje die geld opleverden. Hij was wel weer zo stom om een duur gebouw op handen te nemen, voor later (yeah right). Hij deed dat om meer ruimte voor edelen te creëren. Maar omdat Niek en Vincent ook de nodige gebouwen maakten, was dit helemaal niet nodig en bleef hij beurtenlang met een krankzinnig duur gebouw zitten.
Vincent pakte het wat slimmer aan en koos goedkope gebouwen, waarvan er ook meerdere in het spel zijn. Zo kreeg hij tijdens het spel telkens veel punten in de blauwe fase. Niek volgde hier na een tijdje mee, maar dankzij diverse upgrades scoorde hij ook aardig in de groene fase (naast de nodige geldinkomsten). Voor Peter Hein was het wel duidelijk dat hij het (weer) van zijn edelen moest hebben. Hij liet dus geen mogelijkheid voorbij gaan om oranje kaarten te pakken als hij ze enigszins kon betalen, en zeker als hij ze nog niet had. Het probleem was dat de anderen dat ook deden, echter wel later in het spel.
Vincent raakte wat achterop in de geldinkomsten, wat zich vertaalde in zijn bouwactiviteiten. Niek verdiende geld als water, waarmee hij dure gebouwen kon maken. Helaas voor hem had Peter Hein de Schenke verkeerd uitgelegd. Daarmee kon hij extra punten kopen, in plaats van verkopen, zoals Peter Hein had gezegd. Dit bleek echter alleen in de laatste twee beurten relevant, dus het blijft een open vraag wat de score geweest was als…
Peter Hein verdiende uiteindelijk ook genoeg om zijn handkaarten eindelijk eens uit te spelen. Verder zat hij goed in zijn edelen, zodat hij goede hoop had dat de eindscore zijn achterstand goed zou maken.
Hij werd een handje geholpen door Vrouwe Fortuna. Niek had in de laatste opwaardeerfase nog een oranje upgrade nodig. Hij mocht zes opwaardeerkaarten bijleggen, zonder een oranje te trekken (de laatste kaart in de stapel bleek uiteindelijk een Patriarch). Daardoor bleef Niek op zes edelen steken. Peter Hein had er negen, en daarmee precies genoeg voor de winst.

Uitslag: Peter Hein 163, Niek 157, Vincent 141
Waardering: Peter Hein 3½, Niek en Vincent 3

15 maart 2005

Spelers: Bas, Helène en Peter Hein

Het was inmiddels na negenen, en het leek erop dat Wendy wel niet meer zou komen. Tijd voor een langer spel dus. Helène had de doos van Sint Petersburg klaargelegd. Ondanks dat Bas en Peter Hein toch niet vies van een nieuw spel zijn en dit spel al diverse prijzen heeft gewonnen, had geen van beiden het ooit eerder gespeeld. Voor Helène was de laatste keer alweer een tijdje geleden. De uitleg ging met horten en stoten, maar dankzij de regelkennis van Helène en het gelijktijdig bestuderen van de spelregels door Bas kwam alles goed.
Peter Hein had ergens gelezen dat de oranje kaarten erg belangrijk zijn, en hield daarom snel op met het kopen van groene kaarten . Blauwe kocht hij überhaupt nauwelijks. Bas en Helène daarentegen kochten wel een hoop groene en kregen zo vette inkomsten. Helène besteedde ze aan edelen, Bas vooral aan een enorme hoeveelheid gebouwen. Dit leverde hem een constante stroom aan punten op, tegen het einde van het spel wel meer dan dertig per beurt!
Peter Hein zag snel zijn stommiteit in en kocht er flink wat groene kaarten bij. Gelukkig voor hem leverden zijn edelen en gebouwen (die hij inmiddels wel had en ook had opgewaardeerd) ook nog een losse kopeke op en zat hij niet totaal aan de grond.
Het spel werd er niet echt spannender op. Door zijn indrukwekkende hoeveelheid gebouwen liep Bas iedere ronde verder uit op de anderen. Hij had dan wel nauwelijks edelen, maar zijn voorsprong was al veel groter dan 55 punten, het maximum dat met de edelen te scoren is. Alleen de race om de tweede plaats was nog spannend. Zowel Helène als Peter Hein eindigde met negen edelen. Omdat Peter Hein tijdens het spel net een paar puntjes meer had verdiend werd hij net tweede, maar op een straatlengte achter op Bas, die zo zijn kwartet van de avond volmaakte.

Uitslag: Bas 156, Peter Hein 111, Helène 109
Waardering: allen 3½

18 mei 2004

Spelers: Dagmar, Det, Niek en Wendy

Rob en Det hebben altijd wel een paar goed gevulde tassen met spellen bij zich om uit te kiezen. Nadat al deze nieuwigheden uitgebreid waren besnuffeld, wilden Wendy, Dagmar en Niek wel graag Sankt Petersburg proberen. Sankt Petersburg is een veilingspel waarbij in een ronde uit het bieden op vier verschillende kaarttypen bestaat. De verschillende kaartsoorten leveren wisselende combinaties van geld, overwinningspunten en privileges op. Telkens als een bepaalde kaartsoort weer aan de beurt is om geveild te worden krijg je de punten en overwinningspunten die je al hebt. Het doel is om zo veel mogelijk overwinningspunten te halen, maar om de kaarten te kopen waar deze op staan heb je weer geld nodig. 
Het spel speelde lekker vlot weg dus het bieden kon al snel beginnen. Dagmar en Wendy legden zich aan het begin vooral toe op de groene kaarten (met beroepen) die geld opleverden. Niek ging meteen voor de punten door zich toe te leggen op blauwe kaarten (met gebouwen). Det ging ook voor de punten maar dan via de oranjekaarten (edelen) die ook nog wat geld opleveren en op het eind van het spel bonuspunten opleveren door de bonuspunten die je krijgt voor het aantal verschillende oranje kaarten die je hebt. Wendy lukte het om een kaart te bemachtigen met de eigenschap dat ze bij de blauwe waardeerronde geld kreeg voor het aantal groene kaarten. Omdat ze al veel groene kaarten had, was dit voor haar letterlijk een kip met de gouden eieren die er voor zorgde dat ze daarna dure kaarten kon kopen die veel punten opleverden.

Uitslag: Wendy 35, Niek 30, Dagmar 22, Det 20
Waardering: Det 4, Wendy en Niek 3½, Dagmar 3

terug naar boven