startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van Skyline of the World

Sessies:

15 november 2005
25 oktober 2005

15 november 2005

Spelers: Anneke, Dagmar, Jacqueline en Peter Hein

Anneke en Jacqueline waren wel benieuwd naar het nieuwe spel van The Game Master en ook Dagmar wilde het wel weer eens spelen. Haar eerste kennismaking was op Spiel, met drie spelers. Toen had ze glansrijk gewonnen, wat natuurlijk hielp om een goede indruk achter te laten. Omdat het met vier spelers nog moeilijker lijkt voor de speler die uitgaat om de speciale opdracht te vervullen, werd besloten om met de regel te spelen dat je de punten krijgt als je aan het eind van je eigen laatste beurt de opdracht vervuld hebt.
Zoals vaak met dit spel speelde de actie zich op twee gescheiden gedeeltes van het bord af, beide rond twee van de drie ‘strategische plekken’. Het smalle middengedeelte werd weer weinig bebouwd.
Peter Hein ook vroeg inkomsten verzekeren, en bereidde zich snel voor op een etage van vier miljoen. Dagmar had dit in de smiezen en kocht er snel eentje van zes, om in haar beurt op de etage van Peter Hein te plaatsen. Peter Hein had daar niet zo’n zin in en besloot maar andere manieren te zoeken om inkomsten te verzekeren. Hierdoor kwamen de inkomsten van beide spelers traag op gang.
Anneke had daar geen last van, en verzilverde al vroeg in het spel al haar opdrachten. Door de enorme hoeveelheid geld die ze had (op een gegeven ogenblik had ze zelfs meer dan dertig miljoen tot haar beschikking, terwijl de rest niet boven de tien kwam) kon ze flink bouwen en investeren. Dat laatste had ze de eerste rondes nagelaten, waardoor ze even moest wachten voor ze haar geld kon besteden.
Jacqueline had in de eerste fase ook niet te klagen over inkomsten, maar kwam na een tijdje droog te staan. Doordat er van haar nauwelijks nog verdiepingen zichtbaar waren, kreeg ze weinig inkomsten en ook geen compensatie van anderen die bovenop haar etages bouwden.
Ondertussen bouwden de anderen hun eerste penthouses. Dagmar en Peter Hein hadden van hun eerdere potjes geleerd en gingen voor de strategische plekken, om zo bonuspunten te verzekeren. Anneke bouwde er ook een paar, maar gebruikte haar geld vooral om hoge inkomsten te blijven verzekeren. Daardoor bleef har hoeveelheid geld hoog, maar raakten de verdiepingen in een rap tempo op. Met penthouses had ze moeite om die te plaatsen, omdat de meeste zichtbare verdiepingen met waarde zes van haar waren. Dagmar en Peter Hein waren natuurlijk zo gemeen om die niet te bedekken.
Uiteindelijk maakte Peter Hein het spel uit door zijn laatste penthouse te plaatsen. Het had hem de nodige moeite gekost om zijn bonuskaarten te verzilveren, maar de speciale opracht lukte uiteindelijk wel. Anneke en Jacqueline slaagden er ook in hun opdracht te vervullen, maar hadden te weinig penthouses gemaakt om flink te scoren. Dagmar zat goed in de penthouses en strategische plekken (twee stuks, waarvan een zelfs met een etage van twee), maar miste de speciale opdracht. Daardoor ging de winst naar Peter Hein.
Iedereen vond het een leuk spel, het leukste tot nu toe van deze uitgever.

Uitslag: Peter Hein 6, Dagmar 5, Anneke 4, Jacqueline 2
Waardering: Anneke, Dagmar en Peter Hein 4, Jacqueline 3½  

25 oktober 2005

Spelers: Daniëlle, Jasper en Peter Hein

Zijn eerste potje Skyline of the World was Peter Hein goed bevallen, en hij wilde het graag nog eens spelen. De regels zijn vrij eenvoudig, en de speelduur beperkt, dus was er na Edel, Stein & Reich nog ruim tijd voor dit spel. Het feit dat het gloednieuw is, was voor Daniëlle en Jasper voldoende.
Ondanks dat hij het spel al kende was Peter Hein niet in staat een goede uitgangspositie op te bouwen. Nergens kreeg hij een groep aaneengesloten wolkenkrabbers bij elkaar, waardoor zijn inkomsten maar mager waren. Jasper en Daniëlle deden het beter, ook omdat ze al snel al hun bonuskaarten verzilverd hadden. Toen er eenmaal bij een paar flats de zesde etage was gebouwd, was er zoveel geld in omloop dat de bouw van penthouses niet lang op zich liet wachten. Peter Hein had net genoeg geld om er ook een te maken. Hij deed dat maar om niet ook in punten achter te raken.
Terwijl de inkomsten van Daniëlle opdroogde, bleef Jasper maar groot geld verdienen. Zelfs op het dieptepunt kreeg hij minimaal zeven miljoen per beurt. De paarse verdiepingen waren dus overal te zien op het bord, maar hij was afhankelijk van de anderen om zijn penthouses te kunnen bouwen. Daar wilde hij niet op wachten en hij kocht dus maar een paar neutrale verdiepingen. Hij wachtte echter een tijdje met het plaatsen van zijn andere twee penthouses, omdat hij niet wilde dat een van de anderen dan met de nog ongeclaimde strategische positie aan de haal ging. Om dat te voorkomen kocht hij eerst nog een neutrale verdieping, en plaatste toen alles in een keer: drie neutrale verdiepingen, twee penthouses en nog een verdieping van niveau 2. Zelfs na die spectaculaire beurt had hij nog meer geld over dan de anderen.
Ondanks de verschillen in inkomen had iedereen evenveel punten, drie om precies te zijn. Jasper had dan wel als enige drie penthouses gebouwd, Daniëlle en Peter Hein hadden allebei een strategische plek geclaimd en kregen daarvoor een bonuspunt. Niemand was er in geslaagd zijn speciale opdracht te vervullen: Peter Hein was sowieso kansloos, Daniëlle zorgde ervoor dat het voor Jasper niet doorging, Peter Hein deed hetzelfde voor Daniëlle. Omdat Jasper de meeste penthouses had gebouwd, werd hij op de eerste tiebreaker tot winnaar uitgeroepen.
Jasper en Peter Hein vonden het allebei erg leuk. Daniëlle was ook wel te spreken, maar vond het jammer dat ze toch niet gewonnen had. Volgende keer beter?

Uitslag: Jasper 3 (3 penthouses), Daniëlle en Peter Hein 3 (2)
Waardering: Jasper en Peter Hein 4, Daniëlle 3

terug naar boven