startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van Stephensons Rocket

Sessies:

17 februari 2004
25 maart 2003
19 november 2002
10 september 2002

17 februari 2004

Spelers: Pascal, Peter Hein en Shuk-ha

Het exemplaar van Pascal en Shuk-ha was nog zo vers dat ze de fiches nog niet gestanst hadden. Gelukkig bleek René het spel ook in zijn bezit te hebben, waar al wel enig sorteerwerk was verricht.
Voor Peter Hein was het al bijna weer een jaar geleden dat hij het voor het laatst gedaan had, maar een snelle blik op de regels volstond om het uit te kunnen leggen.
Terwijl Shuk-ha het noorden van Engeland begon te verkennen, zochten de heren elkaar op in het zuiden. Peter Hein begon direct met het plaatsen van veel stations, om die vervolgens op de spoorlijnen aan te sluiten. Toen hij hier al snel veel geld mee verdiende, besloten de anderen deze tactiek ook toe te passen. In de aandelen was Pascal weer een stuk succesvoller, en hij scoorde dan ook veel geld bij de verschillende fusies.
Shuk-ha begon ondertussen veel stations te plaatsen, in de hoop die aan te sluiten. Peter Hein zag zijn positie bedreigd en stuurde de betreffende spoorlijn precies tussen twee van haar stations door. Hij werd met gelijke munt terugbetaald, want Shuk-ha besloot daarna ook met een grote boog om zijn stations heen te gaan.
Uiteindelijk werd het duidelijk dat de rode spoorwegmaatschappij de eindmaatschappij zou worden. Maar omdat deze maatschappij doodliep, was het aansluiten van andere spoorlijnen op de rode lijn de enige manier om aan rode aandelen te komen. Peter Hein, die aanvankelijk nog de minste rode aandelen had, zag dit het vroegst aankomen, en wist via wat omwegen de meerderheidsaandeelhouder te worden. Omdat hij ook de meeste stations aan deze lijn had, scoorde hij in de laatste puntentelling meer dan 50.000 pond, en won daarmee afgetekend. Hiermee bleek maar weer dat je een grote voorsprong hebt bij dit spel als je het al vaker gespeeld hebt. Desondanks vonden Pascal en Shuk-ha het een leuk spel, dat toch niet zo complex bleek te zijn als ze eerst dachten.

Uitslag: Peter Hein 113, Pascal 86, Shuk-ha 37
Waardering: Pascal en Peter Hein 4, Shuk-ha 3½

25 maart 2003

Spelers: Hieke, Niek en Peter Hein

Niek had Stephensons Rocket net voor een zacht prijsje op de kop getikt bij de V&D, en Peter Hein wilde het wel weer eens met hem spelen. Hieke kende het niet en wilde ook wel meedoen. Niek herinnerde zich eerst niet dat hij het ooit gespeeld had, maar toen het bord uitgelegd werd herkende hij het spel alweer. Stephensons Rocket is een complex spel, waarbij je snel vergeet hoe de puntentellingen in elkaar zitten. Vooral Hieke raakte af en toe het spoor letterlijk bijster. Peter Hein had het al wat vaker gespeeld, en begon nu wat grip op het spel te krijgen.
Aanvankelijk begonnen alle spelers met het uitbouwen van de spoorlijnen in het zuiden van het bord. Hiek en Niek namen daarbij veel goederenfiches van de metropolen, en scoorden hier regelmatig mee. Peter Hein bouwde Zuid-Engeland vol met stations, die echter niet allemaal aangesloten werden op de spoorwegmaatschappijen dankzij veto’s van de anderen. Van het vetorecht werd door iedereen veelvuldig gebruik gemaakt als handige irritatiefactor. Na een tijdje werd duidelijk dat de groene lijn de grootste zou worden. Toen deze doodliep, gingen Hieke en Niek verder in het noorden. Peter Hein daarentegen probeerde nu verwoed de zuidelijk lijnen, waar hij de meeste aandelen en stations had, op de groene lijn aan te sluiten. Dat lukte, en met het aansluiten van de laatste maatschappij plaatste hij ook het laatste spoorfiche en beëindigde het spel. Hij had nu de meeste aandelen en stations op de groene maatschappij, en scoorde bij de eindtelling genoeg om zijn achterstand op Hieke en Niek goed te maken.
Hieke en Niek konden het spel nog niet heel erg waarderen. Hieke vond het te complex, en zag zichzelf het niet snel weer spelen. Maar omdat er wel meer spellen zijn die je na een keer spelen niet goed door hebt, zoals Eufraat & Tigris, gaf ze het spel het voordeel van de twijfel.

Uitslag: Peter Hein 91, Niek 77, Hieke 75
Waardering: Peter Hein 4, Hieke en Niek 3

19 november 2002

Spelers: Dagmar, Jasper, Peter Hein en René

Jasper is een liefhebber van het aandelenspel Acquire, en mag ook graag Eufraat en Tigris spelen. Toen Peter Hein hem vertelde van Stephensons Rocket, dat met beide spellen wel overeenkomsten heeft, wilde hij dat graag eens spelen. Zo geschiedde vanavond. Ook René was wel benieuwd. Dagmar was de vorige keer niet zo enthousiast, maar aangezien de alternatieven haar nog minder trokken speelde ze toch mee.
Alle spelers begonnen met het plaatsen van stations aan de zuidkant van het bord. Dit leidde al gauw tot enkele fusies, waar uiteindelijk een erg grote oranje maatschappij uit naar voren kwam. Peter Hein was hier grootaandeelhouder, en had samen met René de meeste stations. Dagmar en Jasper waren ondertussen samen begonnen de rode lijn flink uit te bouwen. Dagmar deed een paar pogingen om oranje op te heffen ten gunste van rood, wat eerst door Peter Hein tegengehouden werd. Uiteindelijk moest hij er toch aan geloven, en kreeg wat rode aandelen voor de moeite. Kort daarna werd rood overgenomen door het nietige grijs, in een nieuwe poging van Jasper en Dagmar om het meerderheidsbelang in aandelen veilig te stellen. Peter Hein had hierop gerekend, en had al flink in de groene maatschappij geïnvesteerd. Toen Dagmar ook groen aansloot, kreeg hij dus weer aardig wat grijze aandelen. Alle andere maatschappijen waren nu verdwenen, waarmee het spel eindigde. René had de meeste stations, en verdiende hier erg veel geld mee. Jasper en Peter Hein deelden de meerderheid in aandelen, en deelden de 40.000 pond met z’n tweeën. Dagmars mooie plannetjes waren tijdens het spel teveel gedwarsboomd, zodat ze bij de eindtelling bijna niets verdiende. Ze vond het spel nog steeds niks, in tegenstelling tot de heren.

Uitslag: Peter Hein 116, René 94, Jasper 85, Dagmar 37
Waardering: Jasper, Peter Hein en René 4, Dagmar 2

10 september 2002

Spelers: Dagmar, Dirk Jan, Niek en Peter Hein

Peter Hein had Stephensons Rocket al een tijdje in de kast liggen, maar nog niet gespeeld. Hij stelde het voor aan zijn medespelers, en ondanks dat Dagmar het niet op treinspellen heeft en Reiner Knizia nou niet bepaald Dirk Jans favoriete spelauteur is, werd er toch ingestemd. Stephensons Rocket is een echt Kniziaspel: je hebt beperkte keuze uit een veelheid aan mogelijke acties, en de puntentellingen zijn ingewikkeld genoeg om ook na een paar keer nog maar weer eens de regels te raadplegen. Op een kaart van Midden- en Zuid-Engeland leggen de spelers spoorlijnen van verschillende maatschappijen aan, waarvoor ze aandelen krijgen. Ook kunnen ze stations bouwen en die op de lijnen aansluiten, of goederen verwerven in de metropolen om die over het spoor te vervoeren.
Dirk Jan en Peter Hein investeerden direct samen in de paarse lijn; Niek ging voor groen en Dagmar voor blauw. Vooral Dirk Jan plaatste in het begin veel stations; Peter Hein zag kans de paarse lijn samen te voegen met de rode, waar hij al een meerderheid had in zowel stations als aandelen. De groen lijn van Niek werd aangesloten op oranje. Dagmar had hiermee rekening gehouden, en alvast wat oranje aandelen getoucheerd. Ze claimde weinig van het spel te begrijpen, maar ze wist toevallig de meerderheid in aandelen en stations in oranje te verwerven door de blauwe en de gele lijn, die zij beide monopoliseerde, op oranje aan te sluiten. Doordat ze met de goederenfiches en de blauwe lijn ook tijdens het spel al veel verdiend had, leek haar overwinning onvermijdelijk. Peter Hein ging de noordkant van het bord domineren. Niek had bijna als enige in de grijze lijn geïnvesteerd, maar toen rood noodgedwongen op grijs aangesloten werd, was hij zijn meerderheidsbelang kwijt aan Peter Hein, die de baas was geweest bij rood. Door de fusie van rood en grijs waren er alleen nog grijze aandelen te verkrijgen, en zodoende was het spel ten einde. Niek en Dirk Jan moesten zich tevreden stellen met tweede plaatsen bij grijs en oranje. Zoals verwacht was het inderdaad Dagmar die won, al wist Peter Hein nog dichtbij te komen. Desalniettemin vond ze het een duf maar vooral vaag spel. Niek vond het wel aardig, Peter Hein en zelfs Kniziahater Dirk Jan waren enthousiast.

Uitslag: Dagmar 75.000, Peter Hein 70.000, Dirk Jan en Niek 55.000
Waardering: Peter Hein 4, Dirk Jan 3½, Niek 3, Dagmar 2½

terug naar boven