startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van Taluva

Sessies:

9 januari 2007
12 december 2006

9 januari 2007

Spelers: Bas, Dirk Jan, Helene en Peter Hein

Na het een paar keer gespeeld te hebben begon Peter Hein steeds meer plezier te krijgen in de abstracte spelletje. Hij was benieuwd hoe het nu met vier spelers zou zijn. Dirk Jan had de vorige keer meegespeeld en wilde het nog wel eens proberen. Bas en Helene speelden graag mee.
Al vanaf het leggen van ieders eerste tegel was er sprake van een duidelijke tweedeling: Dirk Jan en Peter Hein zaten op elkaars lip aan de ene kant van het eiland, terwijl Bas en Helene elkaars buren waren aan de andere kant. De beide kanten van het eiland ontwikkelden zich erg verschillend. Dirk Jan en Peter Hein bouwden snel de hoogte in, terwijl Bas en Helene zich meer op hun gemak voelden in het laagland. Dit had tot gevolg dat Dirk Jan en Peter Hein na een tijdje hun eerste toren konden maken, snel gevolgd door een tweede. De anderen richtten zich maar op de temples, waar ze redelijk succesvol in waren. Dirk Jan had ook graag meer temples gebouwd, maar doordat zijn kant van het eiland zo snel omhoog ging zag hij geen gelegenheid om nieuwe dorpen te stichten waar ruimte was voor een tempel.
Peter Hein liet de tempels verder voor wat ze waren en probeerde, nadat hij zijn beide torens had gebouwd, om voor het einde van het spel al zijn huizen te plaatsen. Zo leek hij van een kansloze achterblijver (met slechts een tempel en geen vooruitzicht op meer) ineens een potentiële winnaar te worden. Met het uitbreiden van zijn ene megadorp was hij erg succesvol en hij kon de ene na de andere hut plaatsen. Maar bij nadere bestudering van de regels bleek dat hij iets te hard van stapel was gelopen. In zijn laatste beurt had hij nog maar twee hutten, maar kon zijn dorp alleen uitbreiden op niveau 1 of 3. In het eerste geval zouden zijn hutten niet opraken en zou hij laatste worden. Het tweede geval was echter niet toegestaan: als je bouwt moet je genoeg gebouwen hebben om te kunnen uitbreiden. Helaas voor hem was er geen enkele mogelijkheid om ergens uit te breiden naar niveau 2. Had hij in zijn vorige beurt iets minder enthousiast uitgebreid dan had hij nu voortijdig gewonnen; nu restte hem niets dan een laatste plaats.
Dat betekende dat na Dirk Jans beurt de laatste tegel gelegd was en daarmee het spel beëindigd. Bas had als enige drie tempels gebouwd en was daarmee de winnaar.
Weer een spannend en bijna onverwacht einde van dit dynamische spel. Iedereen had zicj prima vermaakt.

Taluva

Uitslag (tempels): Bas 3, Dirk Jan 2 (2 torens), Helene 2 (0), Peter Hein 1
Waardering: Dirk Jan en Peter Hein 4, Bas 3½, Helene 3

12 december 2006

Dirk Jan, Ilja en Peter Hein

Peter Hein had Taluva uit Essen meegenomen en al een paar keer naar de dinsdagavond meegesleept. Nu kwam het er dan toch van om het te spelen, met Dirk Jan en Ilja als medespelers.
Door het spelmateriaal van dikke fiches bestaande uit drie hexagrammen doet Taluva direct aan Java denken. Het fiet dat je stapelt tijdens het spel maakt deze vergelijking alleen maar sterker. Daar houdt het overigens wel zo’n beetje mee op. Het spelidee is simpel: om beurten breiden de spelers het speelveld uit met zo’n tegel en plaatsen vervolgens een gebouw op het speelveld. Het speelveld kan zowel in de oppervlakte als in de hoogte worden uitgebreid, onder bepaalde voorwaarden. Gebouwen heb je in drie soorten: huizen, tempels en torens. Huizen zijn het eenvoudigst te plaatsen, daar heb je dus de meeste van. Tempels en torens zijn het moeilijkst. In principe is het de bedoeling om de meeste temples te bouwen, maar het spel eindigt voortijdig als een speler van twee soorten alle gebouwen heeft geplaatst.
Ilja en Peter Hein begonnen direct met het maken van dorpjes die groot genoeg waren om een tempel te huisvesten. Dirk Jan plaatste zijn eerste dorpen wat gespreider en zette vooral huizen neer. Hij zat Peter Hein daarbij wat meer dwars dan Ilja, die als eerste al haar tempels had geplaatst. Dat zette de andere spelers onder druk. Maar Peter Hein had een veilige zone voor zichzelf gecreëerd en voor de andere twee spelers het door hadden, had hij daar al twee torens geplaatst en ook zijn tweede tempel. Hij had dus nog maar een tempel over en een verzameling huizen.
Dirk Jan leek wat achter te liggen, maar naar nu bleek had hij precies een omgekeerde taktiek gebruikt als de andere twee. Hij had het begin van het spel gebruikt om veel huizen te plaatsen. Nu plaatste hij ineens de ene tempel na de andere en had hij in zijn voorraad plotseling nog maar een tempel en een huis over. De tempel zou hij zonder meer kunnen plaatsen en een huis is nooit een probleem. Opeens stonden alle spelers ineens op winst.
Peter Hein, die dacht dat hij onbedreigd zou winnen omdat hij zijn beide torens al had gebouwd en bovendien twee tempels, kreeg het toch ineens benauwd. Het was nu de beurt aan Ilja: ze kon Dirk Jan een voorzet geven zodat deze kon voorkomen dat Peter Hein zijn laatste tempel zou bouwen en daarmee zou winnen. Maar in dat geval zou Dirk Jan winnen. Ze koos gewoon voor eigen glorie en plaatste de tegel zo, dat ze een dorp fors kon uitbreiden, waarbij ze nog maar één huis overhield. Dirk Jan kon het dorp van Peter Hein nu niet meer kleiner maken, zodat Peter Hein het spel alsnog won. Achteraf bleek dat Ilja het spel had kunnen winnen als ze haar tegel net iets anders had geplaatst, want dan had ze al haar huizen opgemaakt.
Het was een spannend einde geweest. Alle spelers stonden op een vroegtijdige winst, maar met nog slechts een paar tegels kwam het definitieve einde ook al in zicht. Met nog een keer spelen zouden alle spelers de finesses wat meer doorhebben en het daarmee anders spelen. Het spel leek wel een potentieel ‘kingmaker’-probleem te hebben, maar dat kwam nu nog niet heel erg naar de voorgrond.

Waardering: Peter Hein 3½, Dirk Jan en Ilja 3

terug naar boven