startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van Tyros

Sessies:

21 januari 2003
7 januari 2003
3 december 2002
26 november 2002

21 januari 2003

Spelers: Dagmar, Niek en Wendy

Wendy wilde graag weer eens Tyros spelen, en Dagmar en Niek waren daar wel voor in. Even leek het er op dat Frank ook mee zou doen, maar hij werd door Dagmar naar Morgenland verbannen. Een verslag, uitslagen en waarderingen zijn niet genoteerd. De spelers zullen het moeten doen met hun herinnering.

7 januari 2003

Spelers: Hieke, Monique en Okke

Okke, Monique en Hieke schoven aan voor een spelletje Tyros. Alleen Hieke had het spel al eerder gespeeld, dus aan haar de taak om de regels nog even door te nemen en uit te leggen. Al snel waren de kaarten geschud en de eerste schepen voeren weg. Hieke verliet Tyros om naar de andere kant van het spelbord door te stomen. Monique en Okke bleven nog even dichter bij huis. Okke was eerst nog bang dat zijn handkaarten zijn actiemogelijkheden teveel zouden beperken. Maar al doende kwam hij erachter dat je door ruilen met de bank en medespelers, toch redelijk de kaarten kan verkrijgen die je denkt nodig te hebben. Monique slaagde er desondanks een aantal keer niet in genoeg dezelfde kaarten te verkrijgen om een stad te bouwen en investeerde daarom in het bouwen van schepen in de paar steden die ze bezat. Hieke had als eerste in elk rijk een stad gevestigd en wist in de twee grootste rijken de meeste steden te realiseren, zodat zij het spel glansrijk won. De scores van Monique en Okke ontliepen elkaar niet veel. Beiden gaven echter aan nu pas goed te begrijpen hoe de puntentelling in elkaar steekt. Met deze kennis verwachten zij zich  hier de volgende keerbeter op te kunnen voorbereiden.

Uitslag: Hieke 100, Okke 75, Monique 73
Waardering: Hieke 4, Monique en Okke 3½

3 december 2002

-geen verslag-

26 november 2002

Spelers: Bas, Joan, Peter Hein en Wendy

Tyros lag alweer bijna een maand ongespeeld bij Peter Hein in de kast, dus vond hij het hoog tijd het eens te proberen. Geen van de andere spelers had het eerder gespeeld, dus moesten eerst de wat complexe regels (vooral wat betreft de score) doorgenomen worden. Daarna ging het redelijk vlot, en waren de gebiedfiches erg snel op. Gegeven de hoeveelheid kaarten die je nodig hebt om te varen en steden te stichten, leek het iedereen dat er aan het einde maar weinig steden zouden zijn. Uiteindelijk bleek dat mee te vallen. In het begin staken Bas en Peter Hein direct de Middellandse Zee over op weg naar de westelijke rijken, terwijl Joan en Wendy het dichter bij huis zochten. Wendy bouwde zo’n beetje in haar eentje het groene rijk uit, terwijl de heren samen aan de oranje en paarse rijken bouwden. Joan en Bas probeerden daar de meerderheid in steden te krijgen, maar dat lukte alleen Bas in het paarse rijk. Het oranje en gele rijk bleven onbeslist, terwijl het groene duidelijk voor Wendy was. Peter Hein had nergens een dominante positie, maar slaagde er als enige in, in ieder rijk een stad te bouwen, waarmee hij zeven bonuspunten verdiende. Iedereen dacht dat het een strijd tussen Bas en Wendy zou worden om de eerste plaats, maar zij zaten elkaar op meerdere plaatsen in de weg, wat hen allebei punten kostte. Hier profiteerde Peter Hein van, want hij wist met een paar punten verschil te winnen. Joan bleef wat achter; hij had tijdens het spel teveel last van verschillende kaarten in de hand, waardoor hij bijna iedere ronde kaarten af moest leggen.

Uitslag: Peter Hein 95, Bas 91, Wendy 88, Joan 71
Waardering: Joan, Peter Hein en Wendy 3½, Bas 3

terug naar boven