Villa Paletti

Geplaatst door

2-4 spelers
20 minuten
Auteur: Bill Payne
Uitgever: Jumbo (2002)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 2]

Het spel …

Eigenlijk is Villa Paletti een behendigheidsspel en minder een gezelschapsspel. Een vaste hand, stalen zenuwen en een goed constructief inzicht helpen je een eind op weg. Hierin lijkt het erg op spellen als Jenga en de Toren van Pisa waarbij je ook speelstukken weg moet halen en elders weer neer moet zetten.

Aan het begin van het spel weet niemand nog met welke kleur er gespeeld gaat worden. Van iedere kleur zijn er vijf pilaren die op het startbord gezet worden. Daarna wordt de eerste verdieping erop gezet en kan het spel beginnen. De jongste speler gooit met een blokje (de bouwmeestersteen) en krijgt de kleur die boven komt te liggen. Van deze kleur moet een pilaar van de onderste verdieping naar de verdieping erboven gebracht worden. Er zit een handig haakje bij het spel om je hierbij te helpen. Zo krijgt iedereen een kleur en wordt de verdieping beneden steeds leger en de verdieping erboven voller. Op het moment dat een speler denkt dat er echt geen pilaren meer weg te halen zijn, mag deze een nieuwe verdieping plaatsen. Dit plateau is kleiner dan het vorige en kan dus zo geplaatst worden dat jouw pilaren makkelijk weg te halen zijn of zelfs al vrij staan! Maar een andere speler die denkt dat er nog wel een pilaar te pakken valt kan dit aanvechten. Als het deze speler lukt om nog een pilaar onder die verdieping weg te halen dan gaat die pilaar uit het spel, lukt het niet dan mag de uitgedaagde speler een pilaar van de uitdager uit het spel halen. Niet echt een faire deal, uitdagen kan dus alleen in je nadeel zijn.

Zo wordt de villa steeds hoger en wankeler. De vijf pilaren van alle spelers hebben verschillende dikten. De dikste pilaren zijn 3 punten waard, de middelste 2 en de dunste 1. De speler met de meeste punten op het hoogste niveau krijgt de bouwmeestersteen en ligt aan kop. Op het moment dat het gebouw instort wint de speler die het blokje in bezit heeft. Is deze speler zelf de schuldige, dan wint de persoon die daarvoor de bouwmeestersteen had. Dit wordt tijdens het spel aangegeven door de kleur van de tweede speler boven te leggen bij de bouwmeester steen. Beter zou het zijn om de speler die op dat moment tweede staat boven te leggen. Nu ben je sterk in het voordeel als je op een nieuw niveau mag beginnen. Ook geeft dit zeker met kinderen verwarring, als ze tellen kan er iemand anders tweede staan in punten.

… en de waardering

Het spelthema is niet bijster origineel, gezien de overeenkomsten met andere spellen. Waarom is Villa Paletti dan toch Spiel des Jahres geworden? Ten eerste ziet het er erg robuust en vrolijk uit. Leuke accessoire is ook het haakje om pilaren van ver naar je toe te halen. Het spelsysteem loopt niet helemaal lekker. Zoals ik in de beschrijving aangeef zou ik gewoon blijven tellen en de spelers met de meeste punten nummer 1 en 2 maken. Wat wel prettig is, zeker voor kinderen, zijn de soepele bouwregels. Als je een pilaar wilt verwijderen mag je de plateaus vasthouden en zelfs een beetje oplichten. Als je halverwege een poging koudwatervrees krijgt geeft dat niets. Je staakt de poging met als enige straf dat die pilaar daar nooit meer weg gehaald mag worden. Wat ook een sterk punt is van dit spel is de kijkerswaarde. Zodra niveau drie is bereikt is het gewoon spannend om te kijken. Voor scholen en kroegen is ook een speciale grote editie te verkrijgen. Villa Paletti is wat mij betreft een terechte Spiel des Jahres. Vooral om dat deze prijs bedoeld is voor gezinnen. En voor die doelgroep geeft Villa Paletti maximaal speelplezier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *