Anno 1503

Geplaatst door

3-4 spelers
60 minuten
Auteur: Klaus Teuber
Uitgever: Kosmos (2003)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Klaus Teuber is natuurlijk vooral bekend van de grote hit Kolonisten van Catan. Dit spelconcept is vervolgens door hem op alle mogelijke manieren uitgebreid met varianten en spin-offs. Anno 1503 staat op zich los van de Catan-familie, maar heeft absoluut Cataanse trekjes.

Anno 1503 is een bewerking van een (naar het schijnt) populair PC-spel. Ik speel geen computerspellen, dus of het een goede vertaling is geworden kan ik niet beoordelen. Daarom beperk ik me tot het spel zelf.

Anno 1503 is een beetje een mix geworden van veel Kolonisten met een vleugje Puerto Rico. Het doel is het ontdekken van nieuwe eilanden, de bewoners hiervan te ontwikkelen van pioniers via kolonisten (hmm, waar ken ik dat woord van) en burgers naar kooplieden, deze in mooie gebouwen te laten wonen, gunstige handelsverdragen af te sluiten en flink geld te verdienen aan de handel in goederen. Wie als eerste drie van de vijf hierboven staande opties heeft volbracht, heeft gewonnen.

Aan het begin van een beurt gooi je met een dobbelsteen en hiermee krijg je grondstoffen (bij worp 1 tot en met 5) of gebeurt er een leuke of vervelende actie (bij 6). De grondstoffen mogen niet geruild worden met de andere spelers, maar wel verkocht tegen goud en met dit goud kunnen vervolgens wel weer grondstoffen gekocht worden.

Met de grondstoffen kan je dan vervolgens schepen gaan bouwen die wegvaren om eilanden te ontdekken (iedere beurt zoveel vakjes varen per schip) of mannetjes kopen of opwaarderen. Door het toevoegen van extra bewoners aan je eiland, krijg je er ook zonder extra kosten gebouwen bij. Deze gebouwen hebben gunstige eigenschappen, zoals extra vaarsnelheid of meer goud voor je goederen krijgen (inderdaad het vleugje Puerto Rico).

… en de waardering

Ik ben niet echt enthousiast over dit spel. Het is wel aardig, maar niet meer dan dat. Het is teveel een mix van al bekende ingrediƫnten om echt te kunnen boeien. Het is zeker geen slecht spel, maar er is geen synergie in de mix van bekende spelelementen. De vergelijking met de andere twee spellen dringt zich telkens op. De interactie tussen de spelers is bovendien ook zeer minimaal waardoor het zich op dat punt ook niet echt van het spelen van een computerspel onderscheidt. Het spel op zich is best aardig, maar als je al wat leden van de Kolonisten familie in en Puerto Rico kent, dan voegt het weinig toe.

Het is jammer dat Klaus Teuber de makkelijke weg heeft gekozen voor een nieuw spel. Laten we maar hopen dat het de laatste keer is en hij de volgende keer weer eens met iets echt origineels komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *