Bokken Schieten

Geplaatst door

3-6 spelers
5-10 minuten
Auteur: Günter Burkhardt
Uitgever: 999 Games (2008)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 5]

Het spel …

Bokken Schieten is een nieuw slagenspelletje van 999 games. Het blijft me verbazen dat spelontwerpers toch iedere keer een nieuwe manier vinden om met slagen-halen een nieuw spel te bedenken. Dit keer is het zelfs een spel met een thema (geiten op een eiland) geworden.

Bokken Schieten wordt gespeeld in acht rondes. In iedere ronde spelen alle spelers een kaart en wint de speler met de hoogst gespeelde kaart, de slag en dus de geiten die op de kaarten in deze slag staan. In de eerste vier rondes wint de speler die de laagste kaart speelde echter ook iets, namelijk het privilege om te bepalen hoe de eilandkaart wordt gelegd.

Een eilandkaart is een kaart met daarop twee stukken eiland. Op ieder eilanddeel staat aangegeven hoeveel geiten er op dit stuk eiland kunnen wonen. Na vier keer, is het eiland af en weten de spelers hoeveel geiten er op het eiland mogen wonen. Dit aantal is het maximale aantal geiten dat je in je slagen mag halen. Haal je meer dan krijg je nul punten en heb je verloren. Als je precies even veel of minder geiten hebt gewonnen, dan is iedere geit één punt waard.

Eén potje duurt maar een paar minuten en daarom kan je als variant ook net zo veel potjes spelen als er spelers zijn. Op deze manier kan iedereen een keer startspeler zijn.

… en de waardering

Bokken Schieten is een slagenspelletje met pestelement. Niets leuker dan iemand die de slag gaat halen en al veel geiten heeft nog even een kaart met veel geiten in zijn maag splitsen. Maar aan de andere kant is dit te weinig inhoud om een goed spel vorm te geven. Het spel is niet onaardig, maar omdat er al zo veel goede slagenspellen zijn, valt dit spel een beetje tegen. De korte speelduur versterkt dit eigenlijk alleen maar, je hebt nauwelijks mogelijkheden om het spelverloop te sturen doordat één spel maar uit acht keer één kaart spelen bestaat en als je dan net kaarten hebt waar je weinig mee kan, dan is er weinig lol aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *