Camel Up

Geplaatst door

2-8 spelers, vanaf 8 jaar
30-45 minuten
Auteur: Steffen Bogen
Uitgever: 999 Games (2014)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 2.7]

Het spel…

De auteur van de verassende Spiel des Jahres winnaar van 2014, Steffen Bogen, was geen bekende in spellenland. Sterker nog, voor Camel Up had hij alleen nog maar kinderspellen bedacht. In 2012 won zijn door Ravensburger uitgegeven ”Op jacht naar Hubi” de Kinderspiel des Jahres prijs en daarna mocht hij het ook eens voor volwassenen proberen. Met direct succes.

Camel Up is een race tussen kamelen waarbij de spelers kunnen inzetten op de vermoedelijke winnaars enof verliezers. Je kunt niet beïnvloeden welke kameel gaat lopen, dat wordt bepaald door een leuk gadget van het spel, een piramide. Als je de piramide omdraait en je schuift tot de opening zichtbaar is valt er een van de gekleurde dobbelstenen uit. De kleur en het getal bepalen wie er gaat lopen en hoeveel stappen. Kamelen die op hetzelfde vakje als een andere kameel eindigen mogen vervolgens op de rug van die kameel blijven zitten, ook als deze kameel gaat lopen. Vandaar camel up. De vraag is als je de doos ziet of het spel niet Camel Cup heet, wat eigenlijk een nog logischere titel is. Het systeem doet erg aan Lemming mafia denken. Iedere speler mag per beurt kiezen uit een actie: inzetten op een kameel voor de winst in deze ronde, inzetten voor de winst /verlies van de gehele race, een kameel laten lopen of met fiches een kleine invloed uitoefenen op het parcours (de kameel die daar op komt moet of een stap achteruit of vooruit). Als alle kamelen gelopen hebben is die ronde voorbij en krijgen de spelers punten=geld voor hun acties. Gaat de eerste kameel over de finish dan beëindigd direct het spel en volgt naast de rondetelling ook de eindtelling. En net als bij lemming maffia, hoe eerder je hebt ingezet om de winnaar/verliezer, hoe meer punten je hebt verdiend.

…en de waardering

Het is duidelijk dat Steffen Bogen gewend is aan kinderspellen. Deze Spiel des Jahres is dan ook een echt familiespel met een hoge geluksfactor. Maar ook redelijk eenvoudig uit te leggen en snel te spelen. Daarmee spreekt het een groot publiek aan, en is het een spel dat wel vaak op tafel zal komen. Maar van een Spiel des Jahres verwacht ik meer originaliteit dan dat.

 
 

Eén reactie

  1. Ik kan mij vinden in je waardering. Je hebt zelfs het meeste kans om het spel te winnen als je als derde of vierde mag beginnen. Dit omdat meestal dan wel een kameel zover staat dat die zeker de komende etappe gaat winnen. Dan kies je natuurlijk voor de 5 punten tegel van de etappe winnaar. Ongebalceerd spel. Splendor had in mijn optiek moeten winnen. Vele malen beter (wordt ook veel meer gespeeld en dat zegt denk ik genoeg).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *