TIP
4-8 spelers
15-30 minuten
Auteur: Vlaada Chvátil
Uitgever: White Goblin Games (2015)
Het spel…
Codenames is de verrassende winnaar van de Spiel des Jahres 2016. Meestal gooien partygames niet echt hoge ogen bij spellenliefhebbers (die spelen voor de winst, niet voor de lol), maar Codenames lijkt de uitzondering te zijn die de regel bevestigd.
Codenames is een woordspel waarin teams tegen elkaar spelen en proberen als eerste hun eigen woorden te raden. In het midden van de tafel worden 25 kaartjes met daarop een woord neergelegd in een raster van 5 bij 5. Vervolgens kiest elk team een leider. Deze leiders gaan aan de ene kant van de tafel zitten en de teamleden aan de andere kant. De teamleiders trekken een vierkant kaartje waarop met kleuren staat aangegeven welke woorden bij hun team horen. Vervolgens begint het spel.
Omstebeurt mogen de leiders een tip geven aan hun teams. Een tip bestaat uit exact één woord en een getal. Het woord geeft een hint over welke kaarten moeten worden omgedraaid en het getal geeft aan hoeveel kaarten met dat woord te maken hebben. De teamleden mogen vervolgens woorden gaan aanwijzen (je hebt één poging meer dan het getal dat genoemd is). Als het woord goed is, dan mag het team doorgaan. Maar als het woord fout is dan moet je stoppen.
Stel bijvoorbeeld dat een teamleider onder andere de woorden kok, hotel, wortel en appel moet omschrijven. Dan zou hij keuken 4 kunnen zeggen, of restaurant 4. Maar hij zou ook gezond 2 kunnen zeggen in de hoop dat zijn team dan wortel en appel aanwijst. Dit is een makkelijk voorbeeld. In de praktijk moet je behoorlijk creatief zijn om met één woord een groot aantal woorden te omschrijven.
De teams moeten dus hun eigen woorden raden. In het spel is echter ook één verboden woord (aangegeven met zwart voor de spelleiders). Als een team dit woord omdraait dan heb je meteen verloren. Als dat niet gebeurt, dan wint het team dat als eerste al zijn woorden geraden heeft.
….en de waardering
Codenames is wat mij betreft een terechte winnaar van de Spiel des Jahres. Het is een spel dat zowel in de smaak valt bij doorgewinterde spellenliefhebbers en bij mensen die af en toe eens een spelletje doen. Het is vaak nog best lastig om een woord te vinden dat meerdere kaarten met elkaar verbind en het geeft dan ook echt een kick als het lukt. Maar net zo vaak blijken de gedachtenspinsels van de leider niet te kunnen volgen en dit zorgt geheid voor veel hilariteit. Een potje is in een kwartiertje gespeeld en ik moet nog meemaken dat daarna niet meteen nog een ronde wordt gespeeld. En nog één en nog één. En dat is een goed teken.
Er is dit jaar overigens ook een versie met plaatjes verschenen (Codenames Pictures) voor wie het lastig vindt om 25 woorden te lezen. Ik heb dit nog niet gespeeld, maar kan me voorstellen dat het voor net zo veel spellenpret zorgt.
*3
Codenames is zeker niet onaardig, maar toch aarzel ik altijd om het op tafel te zetten. Misschien omdat je toch een groot deel van de tijd toch niet echt actief mee speelt of dat dit spel wel gevoelig is voor niveauverschillen tussen de spelers(teams).