De Grote Dalmuti in de Gouden Eeuw

Geplaatst door

Gisteren ben ik naar het Frans Hals Museum in Haarlem geweest voor de tentoonstelling De Gouden eeuw viert feest. Ik vond het een mooi museum en een erg leuke tentoonstelling. We hadden de audiotour genomen en dan “zie” je door de uitleg toch meer dan zonder.

Er hingen op de tentoonstelling ook een paar schilderijen over het vieren van Drie Koningen. Dit feest werd in de Gouden Eeuw op 6 januari gevierd op een manier die me erg aan De Grote Dalmutti deed denken.

Op Driekoningen kropen de mensen in de huid van een koning en zijn hofhouding. Van te voren kocht je een vel papier met daarop de verschillende rollen (koning, nar, zanger, etc.). Dit papier werd in stukjes geknipt en daarna kon iedereen een lootje trekken en wist je in welke huid je die dag ging kruipen. De koning kreeg nog een mooie papieren kroon op ook. De mensen spelden de briefjes met de rol die ze speelden op hun kleding (zou iemand iets op de mouw spelden daar vandaan komen?). De koning mocht het vervolgens op een drinken zetten en de hofhouding moest doen wat de koning wilde.

Naast schilderijen waarop te zien is hoe mensen dit feest vierden, was in het museum ook nog een briefje voor de lootjes en een vel met een papieren kroon te zien. Ik vond het heel bijzonder om dat te kunnen zien.

Dit doet me dus erg aan De Grote Dalmuti en andere rollenspellen denken. Al is het grote verschil wel dat je op Drie Koningen de hele dag de koning mocht zijn, terwijl je bij De Grote Dalmutti die plaats ook weer kwijt kan raken. Ik vind het ook leuk om te zien dat spelen van alle tijden is. Nu kruipen we achter de pc in de (digitale) huid van iemand anders of doen we dat tijdens een rollenspel, maar dat is dus niets nieuws, het gebeurt al eeuwen! Het Drie Koningen feest lijkt me ook echt wel een leuk feest om te vieren dus wie weet dat ik op 6 januari eens een poging ga wagen.

De tentoonstelling is nog een paar weken te zien, ik kan het je van harte aanbevelen om nog snel een kijkje te gaan nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *