De Vos in het Bos

Geplaatst door

TIP
2 spelers
30 minuten
Auteur: Joshua Buergel
Uitgever: White Goblin Games (2017)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 5 Gemiddelde: 3.6]

Het spel…

Er was eens een houthakker die samen met zijn dochter woonde in een klein dorpje aan de rand van het bos. Met deze zin begint de introductie van de spelregels van het tweepersoons spelletje De Vos in het Bos. Het sprookje waarin de dochter van de houthakker de hoofdrol speelt is de thematische achtergrond van dit spelletje. De afbeeldingen op de kaarten zouden dan ook niet misstaan in een prachtig geïllustreerd sprookjesboek.

De Vos in het Bos is een slagenspelletje voor twee personen. Toen ik over dit spel hoorde vond ik dit een wonderlijke combinatie. Slagenspellen komen namelijk meestal het best tot zijn recht met meer spelers. Het is niet voor niets dat veel traditionele slagenspellen (bridge, klaverjassen) met zijn vieren worden gespeeld.

In De Vos in het Bos zijn er drie sets kaarten (in de kleuren zilver, paars en geel) met waardes van 1 tot 11. De kaarten hebben niet alleen een verschillende kleur, maar ook een verschillend symbool waardoor ook spellenliefhebbers die kleurenblind zijn, dit spel goed kunnen spelen. Alle kaarten worden aan het begin van het spel geschud en beide spelers krijgen 13 kaarten. Van de resterende stapel wordt de bovenste kaart opengedraaid om te bepalen welke kleur troef is.

Vervolgens komt een speler uit en moet de andere speler volgen als hij kan. Pas als je niet kan volgen mag je troeven. De speler die de hoogste kaart speelt wint de slag. Tenzij er natuurlijk getroefd was, dan wint de speler van de troefkaart. De winnaar van een slag, komt vervolgens uit in de volgende slag. Tot zo ver is het bekende kost. Maar zoals elk (goed) slagenspel betaamt, geeft ook De Vos in het Bos een twist aan dit bekende concept.

Alle oneven kaarten in het dek hebben namelijk een speciale eigenschap. Als je bijvoorbeeld de 1 speelt dan verlies je nog steeds (meestal) wel de slag, maar je mag desondanks de volgende ronde uit komen. Als je een 3 speelt dan mag je de troefkaart omruilen met een kaart uit jouw hand. Hierdoor verander je vaak ook meteen de troefkleur. Met de 5 mag je de bovenste kaart van de trekstapel pakken en op handen nemen, maar dan moet je wel een andere kaart afleggen. Slagen waar een 7 in zit, leveren een extra punt op. In slagen waar één 9 is gespeeld, neemt de 9 automatisch de troefkleur aan. En met de 11 dwing je de andere speler om in dezelfde kleur óf de 1 (als hij of zij die heeft) te spelen óf zijn of haar hoogste kaart.

Nadat alle dertien slagen zijn gespeeld, krijg je punten afhankelijk van hoeveel slagen je hebt gehaald. Je krijgt meer punten als je meer slagen haalt, maar daarbij is wel een plafond. Als je te hebberig bent en 10 of meer slagen hebt binnen geharkt, dan krijg je geen punten. In dat geval krijgt juist de andere speler het maximale aantal (6) punten vanwege zijn bescheiden opstelling. Je speelt net zo veel rondjes totdat tenminste één speler 21 punten of meer heeft en wie dan de meeste punten heeft, wint het spel.

Als je overigens wilt weten hoe het sprookje afloopt, dan kan je dat op de website van de uitgever nalezen (klik hier).

…en de waardering

Ik had gedacht dat leuke slagenspellen voor twee personen alleen in sprookjes zouden bestaan, maar De Vos in het Bos bewijst dat het ook in het echt kan. De speciale eigenschappen zijn aan de ene kant heel krachtig, maar aan de andere kant is het nog ontzettend lastig om te bepalen wanneer je er nou maximaal profijt van hebt. En omdat er best veel speciale kaarten in het spel zitten, moet je daarbij ook rekening houden met het inzetten van een speciale kaart door de andere speler. En alsof dat nog niet moeilijk genoeg is, wil je ook nog het liefst 7 tot 9 slagen halen of juist 3 of minder omdat je in die gevallen het maximale aantal punten (6) scoort. In de gevallen daar tussen in (4-6) krijg je namelijk wel een paar puntjes (1-3) voor de moeite, maar gaat de andere speler er nog steeds met de hoofdprijs vandoor waardoor je toch de verliezer van de ronde bent.

Kortom: sprookjes blijken te bestaan. De Vos in het Bos is een heel leuk slagenspel voor twee personen. Het is verdraaid lastig om je hand goed te spelen, maar daardoor blijf je met ieder potje leren hoe het beter kan. En dat houdt het spel interessant en uitdagend!

 
 
 
 
 

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *