Elfenland

Geplaatst door

2-6 spelers
60 minuten
Auteur: Alan Moon
Uitgever: 999 Games (1998)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 4 Gemiddelde: 4.3]

Het spel …

Elfenland is afgeleid van het spel Elfenroads, dat te ingewikkeld was voor de massamarkt, maar erg populair onder spellenliefhebbers. Doordat de versimpelde versie Elfenland zowel in Duitsland als in Nederland werd uitgeroepen tot spel van het jaar, is er nu ook een uitbreidingsset beschikbaar, Elfengold. Samen met Elfenland vormt dat bijna hetzelfde spel als Elfenroads. Elfengold heb ik nog niet kunnen proberen dus nu eerst een recensie over Elfenland. Daarnaast is er nu ook een kaartspel, Elfenkoning, dat voortborduurt op hetzelfde thema.

Jonge elfen dienen een proeve van volwassenheid af te leggen door een reis door Elfenland te maken. In vier ronden moeten ze zoveel mogelijk van de twintig plaatsen op het speelbord bezoeken, en van iedere plaats een souvenir meenemen. In deze fantasiewereld kan men reizen op mythologische dieren als draken en eenhoorns, of bijvoorbeeld gebruik maken van de trollenwagen. Ieder vervoermiddel heeft z’n voor- en nadelen. Zo kan een reuzenzwijn bijvoorbeeld prima uit de voeten op gras- en bosland, maar is niet geschikt om mee in de bergen te reizen. Daar kan je beter een toverwolk nemen. Dit reizen gaat in de vorm van reiskaarten, waar iedere elf per speelronde acht van krijgt.

elfenland
met een zwijn door het bos

Maar dan zijn de elfen er nog niet. Om over een weg te reizen moet daar wel een transportfiche van hetzelfde vervoermiddel liggen. Zo niet, dan mag je er niet overheen. Deze transportfiches worden één voor één op het speelbord geplaatst voordat het daadwerkelijke reizen begint. Per ronde krijgt iedere speler vier fiches. Je kunt handig gebruik maken van fiches die je tegenstanders op het bord hebben gelegd. Je kunt je medespelers ook pesten door een blokkade op de weg te leggen, waardoor ze een kaart extra moeten betalen om over die weg te mogen. Wie handig gebruikt maakt van de combinatie tussen de reiskaarten en de transportfiches zal de meeste souvenirs mee naar huis nemen en het spel winnen.

In een spelvariant krijgen alle spelers een stadskaart en moeten ze proberen zo dicht mogelijk bij deze plaats te eindigen. Het aantal stappen dat ze van deze stad verwijdert zijn wordt van het aantal verzamelde souvenirs afgetrokken.

… en de waardering

De waardering die Elfenland van vele jury’s heeft gekregen zal voor een groot deel samenhangen met het prachtig verzorgde uiterlijk van het spel. Het spelconcept spreekt mij ook zeer aan. Vooral het feit dat je vooruit moet denken en combinaties moet maken, zorgt ervoor dat je je tijdens het spel geen moment verveelt. Bij de puntentelling volgt er helaas vaak een teleurstelling. Te vaak eindigt Elfenland in een gelijkspel. En als je een uur lang diep hebt nagedacht over de slimste routes en de beste transportmiddelen, is dat niet erg bevredigend. Ik heb gelukkig geluiden gehoord dat dit euvel verdwenen is als je Elfenland in combinatie met Elfengold speelt. Toch maar snel kopen dan, want het spelconcept heeft zeker meer in zich dan de drie pionnen die ik er nu voor geef.

Elfenland is een prachtig familiespel dat veelspelers ook zal bekoren. Het is waar dat bij ervaren spelers het risico van een gelijkspel op de loer ligt, maar door met de variant voor gevorderden te spelen, neemt die kans al behoorlijk af.

Dit is een soepel familiespel, waarin er aardig wat te plannen en te pesten valt. Ook voor gevorderde spelers is er genoeg om over na te denken. Gelijkspel is vrijwel gegarandeerd. Dat doet wel iets af aan de speelvreugde, maar tijdens het spelen raakt je brein voldoende geprikkeld om dat te compenseren. Het kenmerk van een echte reistocht is immers dat de reis belangrijker is dan de bestemming.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *