Everdell

Geplaatst door

TIP
1-4 spelers
60-90 minuten
Auteur: James A. Wilson
Uitgever: Starling Games (2018) White Goblin Games (2021)
Uitbreiding

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 13 Gemiddelde: 4.5]

Het spel…

Antropomorfisme is de wetenschappelijke term voor het toeschrijven van menselijke eigenschappen aan niet-menselijke wezens, zoals dieren en planten. Het is bijvoorbeeld heel verleidelijk om te denken dat een dolfijn blij is vanwege de “lach” op zijn gezicht, maar eigenlijk heeft zijn bek gewoon de vorm van een lach en kan je daar dus niets uit afleiden. In de spellenwereld zijn ook veel spellen met een antropomorfistisch thema. Everdell is het nieuwste spel dat zich hier schuldig aan maakt: in dit spel kruipen de bewoners van het bos namelijk in onze huid.

Everdell is een workerplacer spel waarin de belevenissen van een groep bosbewoners gedurende een jaar wordt nagespeeld. Het spel begint aan het eind van de winter met (per speler) twee diertjes die voorzichtig de eerste werkzaamheden verrichten om op een leeg plekje in het bos een eigen dorpje te bouwen. In ieder seizoen komen er nieuwe dieren bij om te helpen en kan je dus steeds meer bereiken. De diertjes helpen je om grondstoffen te verzamelen en deze grondstoffen kan je vervolgens gebruiken om gebouwen te bouwen of nieuwe bewoners aan te trekken.

Tijdens het spel liggen er altijd 8 kaarten (met daarop gebouwen of bewoners) open midden op tafel en daarnaast hebben alle spelers nog een aantal handkaarten (maximaal 8) om ook nog uit te kiezen. Bij elk gebouw past een bewoner (de rechter bij de rechtbank, de winkeleigenaar bij de winkel, etc.). Als je een gebouw bouwt en later de bijpassende bewoner hebt (in je hand of de kaarten die open op tafel liggen), dan komt de bewoner gratis in het gebouw wonen (je hoeft dan geen kosten meer voor de bewoner te betalen). Het loont dus om goed in de gaten te houden welke combinaties voorbij komen.

Natuurlijk leveren de verschillende gebouwen en bewoners naast punten ook weer voordeeltjes voor hun eigenaren. Dit varieert van extra grondstofinkomsten op bepaalde momenten, tot extra actie-plekken voor je workers tot extra manieren om punten te scoren aan het eind van het spel.

…en de waardering

In Everdell worden verschillende elementen van andere spellen op kundige wijze gemixt tot een leuk nieuw spel in een beeldschoon jasje. Het spel zit goed in elkaar en het duurt dan ook niet lang voordat iedereen lekker aan het spelen is. Het eerste seizoen is snel voorbij, maar hoe verder je in het spel komt hoe meer mogelijkheden er zijn doordat je gebruik kan maken van sommige gebouwen in je dorp en de extra workers die je krijgt.

Er zijn 27 verschillende gebouwen en dus ook 27 verschillende bewoners in het spel. De kaarten zitten meerdere keren in de stapel, maar desondanks komt het voor dat je op zoek bent naar een onderwijzer die in jouw leegstaande school kan trekken, maar dat die maar niet komt. Je kan het geluk wel een handje helpen doordat er ook plekken zijn waar je je workers in kan zetten waar je extra kaarten kan trekken of ruilen, maar soms lukt het gewoon niet. Maar dat is geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten want er zijn altijd genoeg andere dingen die je wél kan doen. Je moet in dit spel een beetje flexibel zijn en in staat zijn om je strategie aan te passen als je vast loopt.

Het is echt verbluffend hoeveel aandacht er is besteed aan de vormgeving van dit spel. De tekeningen zouden absoluut niet misstaan in een prentenboek en je moet wel heel weinig fantasie hebben als je tijdens het spel niet begint te dagdromen over dat kleine plekje in het bos waar langzaam aan een idyllisch dierendorpje ontstaat waar dieren leven alsof ze mensen zijn.

 
 

 

5 reacties

 1. Hmmm, dit spel spreekt mij bijzonder aan, maar ik schrik toch wel een beetje van wat ik lees in deze recensie. Ik heb nl. een tijdje geleden Terraforming Mars gekocht. Wat mij echt heel erg tegen staat bij dat spel is dat ik het inmiddels 3x gespeeld heb, en 2x totaal de kaarten niet trok (ondanks dat ik talloze kaarten had gekozen om extra kaarten te zien) die bij mijn gekozen strategie paste. Voor iets anders gaan halverwege is ook bijzonder lastig.

  Kortom als dit spel hetzelfde probleem heeft ben ik toch wat minder enthousiast. Dat is wel erg zonde, want verder is het thema van Everdell echt helemaal mijn ding.

  @Dagmar. Zou je kunnen zeggen dat het in die zin erg lijkt op Terraforming Mars of is het erger/ minder erg?

  Groetjes,

  Arjan

 2. Ik heb hem inmiddels drie keer gespeeld en denk dat het met de herspeelbaarheid wel goed zit. Zoals gezegd zitten er heel veel verschillende kaarten in het spel die in willekeurige volgorde voorbij komen. Je moet dus flexibel zijn met wat je krijgt. Ook in de spelopzet zit wat variatie. Het is geen Dominion natuurlijk, maar ik denk dat dit spel ook leuk blijft als je het vaker speelt.

 3. Ik ben benieuwd naar wat je van de herspeelbaarheid vindt. Ergens heb ik wat opgevangen dat het daarmee niet zo goed zit. Dat is natuurlijk pas na meerdere keren spelen goed te beoordelen, maar ik hoor toch al graag een reactie. Al is het maar hoe het aanvoelt. Dit spel ga ik zeker in de gaten houden.

  Bert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *