Formel Fun

Geplaatst door

3-6 spelers
45 minuten
Auteur: Terry Goodchild
Uitgever: franjos (1999)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

In de lange reeks van racespellen vormt Formel Fun een luchtig, spannend en vooral vermakelijke nieuwe loot aan de stam. Hoewel nieuw? Het betreft een heruitgave van het vrij onbekend gebleven Engelse spel ‘Devil-Take-The-Hindmost’ uit 1991. De Duitse firma franjos verving vervolgens in 1999 de fietsen in de Engelse versie door auto’s en sindsdien kan Formel Fun zich verheugen in een groeiende populariteit.

In Formel Fun neem je plaats achter het stuur van twee of drie bolides (afhankelijk van aantal spelers). Vanaf dat moment geldt voor elke raceronde maar één ding: niet laatste worden! Hoe doe je dat? Met de 110 ‘racekaarten’ worden de auto’s in beweging gebracht over een plastic mat(je) met daarop een ovaal racecircuit van 30 vakjes lang. In elk van deze vakjes staat (oplopend) een getal van 1 t/m 10. Ieder getal komt zo drie keer voor. Het circuit is verder vier vakjes breed en beschikt tevens over een finishlijn en een opstelvak (vakje 10).

De eerste race start vanaf de finishlijn. Iedere speler krijgt vijf kaarten. Door het spelen van een kaart snelt je auto naar voren waarna je weer een nieuwe kaart pakt. De speelvolgorde wordt bepaald door de positie op het circuit. Degene die vooraan ligt, gaat als eerste. Bij auto’s in hetzelfde vak gaat de auto aan de binnenkant voor. De snelheid van je auto wordt bepaald door de kaart die je speelt. Op een kaart staan twee snelheden: de maximumsnelheid en de kruissnelheid. Standaard rijdt je auto met de kruissnelheid, die bijna altijd 3 bedraagt. Komt de maximumsnelheid op je kaart echter overeen met het getal in het vakje waar je auto staat, dan mag je met deze maximumsnelheid vooruit. Uiteraard is dit vooral interessant bij snelheden hoger dan 3.

Verder zijn er ook speciale kaarten met alleen een hoge kruissnelheid (6,7 en 8) erop. Ook is er een turbokaart met een snelheid van 5. Deze kun je los spelen, maar ook in combinatie met een andere kaart, zodat je nog eens extra versnelt met 5 vakjes. In dit laatste geval mag je echter maar één kaart terugpakken, zodat je hand wordt verkleind tot vier kaarten. Dit kan je mogelijkheden op den duur beperken. Gebruik je turbo dus met wijsheid!

blauw ligt er uit!

Iedereen laat zo zijn auto’s over het circuit rijden, totdat één van de auto’s als eerste over de finish komt. Op dat moment mogen alleen de auto’s die nog achter deze auto aan de beurt waren nog rijden. Is dat gebeurd, dan wordt gekeken welke auto laatste ligt. Deze wordt vervolgens uit het spel gehaald en de race begint opnieuw, maar nu vanaf het eerste opstelvak met de waarde 10, waar de snelste auto komt te staan. De 2e auto komt op vak 9, enz. Vervolgens wordt weer tot de finish gereden. De uiteindelijke winnaar is de eigenaar van de auto die het laatst overblijft of, volgens het aan te raden alternatief in de spelregels, degene met de meeste punten, waarbij de eerste auto die uitvalt 1 punt krijgt, de 2e 2 punten, de 3e 3punten, enz.

… en de waardering

Formel Fun is een zeer vermakelijk en snel te spelen spel. Als de finish nadert, neemt de spanning toe en waan je je in een stoelendans waar de muziek elk moment kan gaan ophouden. De hilariteit om plotseling stilvallende of juist supersnel wegsprintende auto’s is enorm, zeker als dit onder het rijden met de nodige bijgeluiden gepaard gaat. Natuurlijk, het trekken van goede kaarten is een kwestie van geluk, maar bij het uitspelen ervan komt zeker de nodige tactiek kijken. Formel Fun is gewoon een heel leuk spel, dat altijd welkom is als tussendoortje bij iedere spelbijeenkomst.


Een gastrecensie van Roger

Voor de liefhebber van fraai vormgegeven spellen is Formel Fun even schrikken. Maar na één keer spelen ben je er al achter dat dit vooral een heel grappig spelletje is, dat het niet moet hebben van zijn uiterlijk of strategische diepgang. Daarvoor krijg je wel een hoop lol terug, zodat het toch regelmatig gespeeld zal worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *