Fünf Gurken

Geplaatst door

2-6 spelers
30 minuten
Auteur: Friedemann Friese
Uitgever: 2F Spiele (2013)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 3]

Het spel…

Fünf Gurken is een kaartspelletje dat uitgegeven wordt door Friedemann Friese waarin zure bommen centraal staan. Als dat geen origineel thema is dan weet ik het ook niet meer. Friedemann geeft keurig toe dat hij het spel niet zelf verzonnen heeft, maar dat het gebaseerd is op een bestaand kaartspel uit het publieke domein in Scandinavië. Kijk bijvoorbeeld maar eens op het doosje waarop staat aangegeven dat het om Deense Augurken gaat die op basis van een verbeterd recept zijn bereid.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is speelkaarten.jpg

Fünf Gurken is een bijzonder slagenspelletje waarin het venijn letterlijk in de staart zit. Het draait namelijk allemaal alleen maar om de laatste slag. De speler die die slag wint (en dat wil je dus niet) krijgt net zo veel schattige houten augurken als er op zijn kaart staan. Zodra je meer dan vijf augurken hebt, val je af. Er worden net zo lang doorgespeeld tot er nog maar één speler over is en die wint het spel.

Iedere ronde krijgen alle spelers 7 kaarten met waardes variërend van 1 tot en met 15. Hoe hoger het getal op de kaart, hoe meer augurken er op staan afgebeeld. Vervolgens speelt iedereen omstebeurt een kaart uit. De twist is dat je óf een kaart moet spelen die even hoog of hoger is dan de tot dan toe hoogst gespeelde kaart óf je moet (au!) de laagste kaart uit je hand spelen. De kunst is om in de laatste ronde nog een lage kaart over te hebben, zodat je lekker kan duiken.

De speler die de laatste ronde de hoogste kaart heeft “wint” en krijgt zoals gezegd net zo veel houten augurkjes als er op zijn kaart staat. Tenzij er in de laatste slag nog een kaart met een 1 gespeeld werd, in dat geval verdubbeld het aantal augurken dat je krijgt. En reken maar op zure gezichten als dat gebeurt!

…en de waardering

Fünf Gurken is een heerlijk tussendoortje op een spellenavond. Het spel ziet er grappig uit, de regels zijn in een paar minuten uitgelegd en een potje duurt nooit heel lang. Het spel komt het best tot zijn recht als je met een grote groep spelers bent (officieel kan je het ook met zijn tweeën spelen, maar persoonlijk vond ik daar niet zo veel aan). Natuurlijk ben je afhankelijk van de kaarten die je trekt. Als je alleen maar hele hoge kaarten hebt of juist relatief lage kaarten dan wordt het erg lastig voor je. Het leukst is het als je een beetje een mix hebt. Maar tegelijkertijd duurt een ronde zo kort dat het niet erg is als je een keer een wat minder goede hand hebt, dat overkomt namelijk iedereen wel eens, zeker als je wat meer rondes speelt. Fünf Gurken is dus een leuke toevoeging aan het genre van de slagenspellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *