Gespeeld in juni

Geplaatst door

Juni was weer een tamelijk slappe maand, met maar 50 gespeelde spellen. Daar zaten helaas geen geweldige nieuwe spellen bij. Van de nieuwe spellen die ik speelde was de leukste

Seeräuber: niet eens echt een nieuw spel, want alweer vijf jaar oud. De spelers stellen ploegen van zeerovers samen die al samenwerkend schepen proberen te enteren. Hoe waardevoller de buit, des te meer zeerovers er nodig zijn. Groepen zeerovers maak je door de piraten (houten schijfjes) te stapelen. De speler van de bovenste is de kapitein en bepaalt of hij zijn groep uitbreidt of een schip entert. In het laatste geval moet hij de rest eerst uitbetalen. Wat er nog overblijft van de buit is voor hem. Zo is het soms lucratiever om voor soldij te plunderen dan om kapitein te zijn. Nee, zo makkelijk had Roodbaard het niet.
Seeräuber is een vrij luchtig spel dat nagenoeg vrij is van toeval. De enige geluksfactor zit in de volgorde waarin de schepen langskomen. Verder zit er veel chaos in de acties van je medespelers. We hebben de auteur Stefan Dorra dit wel vaker zien doen, bijvoorbeeld bij MarraCash en Medina. Je kunt dus redelijk plannen, als je je medespelers maar in de gaten houdt. Ik vond het een vermakelijk spelletje dat ik best nog eens zou willen spelen.

Andere nieuwe spellen:

Tulipmania 1637: een relatief eenvoudig spel over het manipuleren van de prijzen van tulpenbollen tijdens de bekende hausse. Een Nederlands thema is natuurlijk altijd leuk, maar helaas bleef dit spel lastig te doorgronden. De eerste zetten zijn vrij willekeurig, want je weet dan toch niet wat de prijzen gaan doen. Als de prijzen van de verschillende kleuren wat uiteen beginnen te lopen is het vooral een kwestie van het bezitten van de juiste tulpen op het juiste moment, bij voorkeur in combinatie met bijbehorende koperkaarten. Als dat lukt kun je aardig verdienen en ook bij de volgende kleuren goed binnenlopen. De keerzijde is dat als je de eerste uitbetalingen misloopt je relatieve positie zo verslechtert dat je achterstand moeilijk lijkt in te halen.
Tulipmania is vast een listig spelletje met mogelijkheden tot slim spelen, maar misschien is het ook wel een oefening in willekeur. Voor mij was het in ieder geval te ongrijpbaar om er heel veel plezier aan te beleven.

Beverbende: een vlot kinderspelletje van 999 Games. Beetje kaartjes omdraaien en inwisselen en vooral goed onthouden wat je hebt. Nog maar eens met de kinderen proberen; voor alleen volwassenen is er weinig aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *