Indian Summer

Geplaatst door

2-4 spelers
30-45 minuten
Auteur: Uwe Rosenberg
Uitgever: White Goblin Games (2017)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Uwe Rosenberg heeft zich dit jaar door mijn favoriete seizoen (de herfst) laten inspireren voor een nieuw puzzelspel, Indian Summer genaamd. In Indian Summer maak je op een prachtige zonnige dag een wandeling door een schitterend herfstbos waar je je vergaapt aan de kleurenpracht van alle herfstbomen (leaf-peeping noemen ze dat in Amerika). Als je geluk hebt zie je ook nog wat zeldzame bosdieren zoals egels, eekhoorns of misschien zelfs wel een vosje. Ondertussen pluk je de bessen en paddenstoelen, raap je nootjes van de grond of vind je een prachtige veer. Dit klinkt heel idyllisch, maar onder dit prachtige thematische laagje zit een vlot puzzelspel verstopt.

Alle spelers hebben hun eigen spelersbordje met daarop een stukje bos dat ze moeten vol puzzelen. Op sommige vakjes staan de bessen, paddenstoelen, nootjes en veertjes afgebeeld, maar de meeste vakjes zijn leeg. Iedere speler krijgt 5 tetris-vormige tegels met daarop herfstbladeren en één gaatje.

In je beurt leg je telkens zo’n tegel op je bordje en probeer je daarbij de gaatjes op de bessen, paddenstoelen, nootjes of veertjes te leggen. Als je dit doet dan krijg je namelijk een rond fiche met de betreffende bos-vondst er op. Natuurlijk houd je op een gegeven moment rottige losse vakjes over. In plaats van een tegel mag je dan ook één vakje bedekken met een eekhoorn.

En deze fiches kan je inleveren voor leuke extra’s. Met een nootje krijg je bijvoorbeeld gratis en voor niets een eekhoorn waarmee je één vakje op je bosvloer kan afdekken (maar dan zonder dat dat je beurt kost). Met bessen kan je je voorraad tegels tussentijds aanvullen. Normaal moet je namelijk wachten tot al je tegels op zijn en vul je je voorraad dan in één klap aan tot weer tegels door de voorste vijf tegels uit de algemene voorraad te pakken. Met een paddenstoel mag je een keer een extra tegel in een beurt plaatsen. En met een veertje mag je de voorste tegel van je beide buurmannen afpakken en plaatsen in je beurt.

In het midden van de tafel liggen een aantal tegels met bosbewoners. Als het je lukt om met de gaatjes van de tegels precies het patroon van zo’n tegel te maken, dan mag je de bosbewoner op je bordje leggen en krijg je alle bosvondsten die door de gaatjes te zien zijn nog een keer.

Doel van het spel is om zo snel mogelijk je bordje vol te puzzelen. De speler die dit als eerste doet, wint namelijk het spel. Pas als meerder mensen even snel hun bord vol hebben gepuzzeld, tellen de bosvondsten als tiebreaker. Je moet dus vooral niet te veel energie stoppen in het verzamelen van deze fiches. Als je ze kan scoren is dat fijn, maar als het je extra beurten kost dan is het al snel niet de moeite.

…en de waardering

Indian Summer is een spel dat mij op het verkeerde been had gezet. Ik had verwacht dat het een middellang familiespel zou zijn. Dit bleek niet te kloppen. Indian Summer is namelijk een tussendoortje dat razendsnel speelt. Met zijn tweeën speel je het vaak al in ongeveer een kwartiertje. Zelfs met de volledige bezetting moet je denk ik je best doen om er langer dan een half uur over te doen. Dat een spel kort is, is natuurlijk niet per definitie slecht. Maar bij Indian Summer heb ik het gevoel dat het spel te kort is. Je moet namelijk soms ook gewoon een beetje geluk hebben met de tegels die je krijgt. Als die allemaal lekker in elkaar passen en je ook nog door de gaatjes de bodemvondsten kan scoren, dan kan het snel gaan. Het spel duurt alleen te kort om het geluk een beetje eerlijk te verdelen. Als de ene speler lekkere tegels krijgt en de andere rottige dan is het spel eigenlijk al beslist. Er zijn een hoop redenen waarom ik verwacht had dat dit een leuk spel zou zijn (het thema, de vormgeving, de uitgever, de auteur), maar helaas heeft het mijn verwachtingen niet waargemaakt.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *