iPod en iPhone: Lords of Waterdeep

Geplaatst door

Het bordspel Lords of Waterdeep is een workerplacer pur sang die zich afspeelt in de Dungeon & Dragons wereld. Je moet agenten (gekleurde blokjes) verzamelen om hiermee opdrachten (queesten) te vervullen. Dit doe je door met je eigen pionnen plaatsen op het bord te claimen. Lords of Waterdeep is in korte tijd erg populair geworden in de spellenwereld (wat bijzonder is gelet op het behoorlijk nerderige thema). Het is dan ook niet verbazingwekkend dat van dit spel een app is verschenen. De app kan zowel op de iPad als op de iPhone worden gespeeld.

De app blijft heel dicht bij het bordspel. Op je scherm zie je het bord en speelmateriaal. De enige frivoliteit die ik heb kunnen bespeuren is dat er een beest (draak? vogel?) door de lucht vliegt en de achtergrondmuziek en geluiden (rinkelende munten als je geld krijgt bijvoorbeeld). Je sleept in je beurt je pionnen naar de plek waar je ze wil plaatsen. Vervolgens krijg je de daarbij horende beloning. Als je moet kiezen (bijvoorbeeld als je queesten pakt), dan wordt dit deel van het bord even uitvergroot om het kiezen makkelijker te maken. Je kan tijdens het spelen zelf ook in- en uitzoomen op de bekende Apple-wijze.

De app zit goed in elkaar. Zo zie je bij je onafgeronde queesten bijvoorbeeld aan het maskertje dat dit queesten zijn waar je aan het eind van het spel bonuspunten voor krijgt. Ook laat de app zien dat je voldoende grondstoffen hebt om een queeste te vervullen door de betreffende queeste een beetje te laten opliggen.

Je kan het spel natuurlijk tegen de A.I. spelen (en dan mag je nog kiezen of hij dom of intelligent speelt). Ik heb niet heel veel potjes tegen de A.I. gespeeld, dus ik kan niet goed inschatten hoe uitdagend het is om tegen de A.I. te spelen. Het speelt in ieder geval wel lekker vlot door.

Natuurlijk kan je ook tegen echte mensen spelen. Als je vrienden hebt die deze app ook hebben, dan kan je bijvoorbeeld tegen hen spelen, maar je kan er ook voor kiezen om tegen volstrekte onbekenden te spelen. Let er bij het starten van een potje wel op dat je moet instellen hoe lang iedere speler over zijn beurten mag doen. Hij staat standaard op een half uur en dat lukt je alleen als je achter elkaar door speelt. Ik raad aan om altijd de maximale tijd in te stellen, dan moet het lukken om een potje uit te spelen (dit kan flink wat dagen duren). Helaas heeft het spel geen chat-functie, dus echt gezellig wordt het niet.

Ik ben erg te spreken over deze app. Hij speelt lekker vlot weg, is redelijk intuïtief en het is makkelijk om te checken hoe je er voor staat. Ik speel liever tegen echte mensen dan tegen de A.I.. Dit werkt goed, al is het nadeel natuurlijk wel dat een potje erg lang duurt (het komt niet vaak voor dat al je tegenspelers online zijn en netjes hun zetten doen). Het muziekje en de achtergrondgeluidjes vind ik wel irritant (maar dat vind ik bij bijna alle spellen zo), maar als je je geluid uit hebt staan, dan is dat probleem al opgelost. Ik kan me voorstellen dat het thema niet iedereen aanspreekt, maar laat je daar niet door afschrikken. Het thema is niet meer dan een sfeervol behangetje over een strakke Eurogame. Als je eenmaal aan het spelen bent, dan zie je het thema niet meer, maar ben je lekker bezig met het verzamelen van de juiste combinaties van gekleurde blokjes . Ik kan deze app dan ook iedere liefhebber van werkverschaffingsspellen van harte aanbevelen (ja, ook aan jou PH!).

Naam: D&D Lords of Waterdeep
Uitgever: Playdek, Inc.
Prijs: EUR 5,99
Score: 5 pionnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *