2-4 spelers (vanaf 8 jaar)
30-60 minuten
Auteur: Daniel Fryxelius
Uitgever: Intrafin Games (2024)
Het spel…
Kasteel in de Steigers is het nieuwste spel dat de Fryxelius familie heeft voortgebracht. Dit Zweedse gezin bestaat uit een vader, een moeder, tien broers en zes zussen. Ze hebben samen een familiebedrijf opgericht dat spellen uitbrengt, waarvan Terraforming Mars de bekendste is. Er staat op de doos van Kasteel in de Steiger één lid van deze familie als auteur genoemd (Daniel Fryxelius), maar als je de spelregels leest dan zie je dat hij hulp heeft gehad. Het oorspronkelijke idee voor dit spel komt namelijk van broer Jacob en de illustraties komen van zus Naomi.
In Kasteel in de Steigers gaan de spelers een kasteel bouwen. Iedereen begint met een kaveltje waar al een deur staat als beginnetje. Het kasteel wordt opgebouwd uit zeshoekige tegels. Beurten zijn heel simpel: je trekt twee tegels om in je voorraad te plaatsen óf je bouwt je kasteel uit met een tegel uit je voorraad.
Bij het bouwen moet je je wel aan bepaalde regels houden. Zo moet je er bij het plaatsen op letten dat de onderkant van je tegel past op de tegel waar je hem opbouwt (steen aan steen en lucht aan lucht). De tegels hebben vaak ook nummers. Op de onderste rij mogen alle nummers komen te liggen, maar als je de hoogte in gaat moet je er op letten dat het getal op de tegel die je plaatst de som is van de getallen op de twee tegels er onder. Als het net niet uitkomt mag je fiches afleggen om het verschil te compenseren. Verder zijn er nog tegels die je niet als eerste op een rij mag leggen en tegels die je juist altijd mag plaatsen.
Vanaf het tweede niveau scoor je punten voor de tegels die je bouwt. Je scoort net zo veel punten als het niveau waar je op bouwt en krijgt daar nog een punt bij voor iedere robijn die op de tegel die je bouwt staat. Je loopt vervolgens op een spoor net zo veel vakjes als je punten scoort en daarbij scoor je bonusjes. Het doel is om zo snel mogelijk langs de vakjes waarop een muntje staat te gaan. Iedere keer dat je zo’n vakje passeert mag je namelijk een muntje pakken dat ook meteen een bonus oplevert. Maar belangrijker nog: wie als eerste zeven muntjes heeft, wint het spel.
…en de waardering
Voor ik mijn oordeel geef, moet mij eerst iets van het hart over de (Nederlandse) spelregels. Wat jammer dat die niet wat beter zijn opgeschreven. Ze lezen niet lekker vlot weg en er staan zelfs een paar dingen in die onduidelijk of onlogisch zijn. Dat had echt beter gekund. Gelukkig is Kasteel in de Steigers een redelijk eenvoudig spelletje en daardoor lukt het, ondanks wat lichte frustratie en moeite, toch prima om de regels te doorgronden.
En daar ben ik blij om want Kasteel in de Steigers is een leuk familiespelletje dat er ook nog erg mooi uit ziet. Het is echt leuk om je eigen kasteel te zien ontstaan. Ook verwende veelspelers zullen zich hier als spellensnackje prima mee vermaken.
Je wilt graag lekker snel omhoog bouwen en bent daarom op zoek naar hoe je de tegels die je hebt zo neer kan leggen dat je dat zo snel mogelijk kan doen. Heel vaak heb je natuurlijk niet de juiste tegels en dus moet je ook een beetje je kansen spreiden zodat je zo veel mogelijk opties open houdt. Volgens de (hoofd)regels mag je maar één tegel inleveren om een tegel één duurder of goedkoper te maken. Maar het spel is leuker als je volgens de optionele regel speelt dat je meer tegels mag inleveren om verschillen te overbruggen omdat je dan de kans kleiner maakt dat iemand eindeloos tegels moet trekken in de hoop dat er eindelijk een bij zit waarmee hij of zij verder kan. Er zit namelijk wel een zekere geluksfactor in dit spel. Als je net het geluk hebt om de tegels te pakken die precies passen op wat je al gebouwd hebt, dan gaat het natuurlijk makkelijker. Maar in de potjes die ik speelde middelde het geluk zich wel een beetje uit en ontliepen de eindscores elkaar niet veel.