König der Maulwürfel

Geplaatst door

2-4 spelers
15-30 minuten
Auteur: Günter Bürkhardt
Uitgever: Zoch (2002)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Op een verre planeet leefden eens mollen die niets anders aten dan dobbelstenen. De dobbelstenen vlogen gewoon door de lucht dus ze hoefden alleen maar hun mond open te doen om ze op te eten. Maar op een dag gebeurde er iets verschrikkelijks: er vlogen geen dobbelstenen meer rond! Er stonden weleenswaar bomen vol met verse dobbelstenen op de planeet, maar de mollen waren zo dik geworden dat ze niet meer uit hun huisjes konden komen. Gelukkig ontdekte één mol nog een rondvliegende dobbelsteen op zolder. Hij pakte deze dobbelsteen vast en liet zich door de dobbelsteen lostrekken uit zijn huis . Snel plukte hij verse dobbelstenen om de andere mollen met dezelfde truc te bevrijden. Vanaf dat moment werd er op de planeet ieder jaar een race gehouden waarbij de mollen probeerden om zo snel mogelijk met een dobbelsteen een parcours af te leggen.

De spelers van König der Maulwürfel stellen ieder een mol voor die proberen de race te winnen. De mol moet eerst in elkaar gezet worden door een soort houten skischansje te combineren met een kartonnen poort en luik. Verder krijgt iedere speler een eigen dobbelsteen en een stootblokje. Allereerst wordt het parcours aangegeven. De spelers stellen hun mollen op bij de start, leggen de dobbelsteen achter het luik op de skischans en trekken het luik weg waardoor de dobbelsteen naar beneden het parcours op rolt. Eventueel kan van te voren het stootblokje nog worden opgesteld om de dobbelsteen te stoppen of om een bocht te ketsen. Zodra de dobbelsteen stil ligt, pak je je mol weer op en zet deze tegen de dobbelsteen aan. De dobbelsteen wordt dan alvast klaar gelegd op de schans voor de volgende beurt. De mol die als eerste het parcours heeft afgelegd is natuurlijk de winnaar en mag zich een jaar lang de Mollenkoning noemen.

Er is ook een variant voor gevorderden waarbij de spelers omstebeurt de verschillende onderdelen van hun mol kiezen. De delen zijn namelijk allemaal net even anders. De dobbelstenen variëren bijvoorbeeld van een vierzijdige tot een twaalfzijdige dobbelsteen. De twaalfzijdige rolt natuurlijk een stuk beter dan die met vier zijden. Verder krijgen de spelers ook een aantal actiekaarten waarmee je leuke dingen kan doen. Daarna verloopt de race identiek aan de gewone variant.

… en de waardering

Het idee achter König der Maulwürfel vind ik erg grappig. Het is erg leuk om zelf je mol samen te stellen en hier mee te gaan racen. Bovendien ziet het spelmateriaal er schitterend uit. Maar het spel zelf loopt nogal stroef. Het openen van de luik om je dobbelsteen te laten rollen gaat best lastig waardoor de mol nogal kan gaan schuiven. Het gebeurt ook nog wel eens dat de dobbelsteen aan de achterzijde uit de dobbelsteen valt door dit geklooi. En als je de pech hebt dat een andere mol precies op jouw route staat, dan is het wel heel lastig om hier langs te komen en kan je de opgelopen schade bijna niet meer goed maken. Soms pakken spellen minder leuk uit dan het idee doet vermoeden en ik vrees dat dit bij dit spel het geval is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *