Legenden van Andor

Geplaatst door

2-4 spelers
60-90 minuten
Auteur: Michael Menzel
Uitgever: 999 games (2012)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 4]

Het spel …

Andor is een koninkrijk dat interessante tijden beleeft. Monsters rukken op uit de wildernis en bedreigen het land en zijn inwoners. Zelfs de oude koning is niet veilig voor dit gespuis. Dit is voor de bewoners natuurlijk niet zo aangenaam, maar geeft helden wel de kans om te doen waar ze goed in zijn: de held uithangen. En laten de spelers van dit spel nou net die rol op zich mogen nemen.

De Legenden van Andor is een coöperatief spel waar de spelers samen strijden tegen het kwaad. Er zitten verschillende scenario’s in het basisspel die achtereenvolgens gespeeld moeten worden. Je begint met een introductie-scenario waarmee je het spel leert kennen en daarna volgen steeds complexere scenario’s. In ieder spel moet je een bepaalde opdracht vervullen (doorgaans het verslaan van een hele kudde monsters en hun sterke leider).

De spelers hebben allemaal hun eigen speelfiguur (van ieder figuur is zowel een vrouwelijk als een mannelijk exemplaar beschikbaar). Met dit speelfiguur loop je in je beurt over het bord waar je ontdekkingen kan doen (de heks heeft bijvoorbeeld de akelige gewoonte zich ergens langs de mistige rivieroevers te verstoppen) of waar je met monsters kunt vechten. Bij het vechten met monsters kun je ook de hulp van de andere helden inroepen (het klinkt wat laf, met zijn allen op één monsters inslaan, maar het is wel lekker veilig). Gedurende het spel kunnen de helden sterker worden en handige hulpmiddelen kopen (schilden verrekijkers, hippe helmen, etc.) waardoor het verslaan van monsters steeds makkelijker wordt (helaas worden de monsters doorgaans ook sterker).

Het tijdsverloop in het spel is bijzonder. Het spel verloopt niet in rondes, maar in dagen. Iedere dag hebben de spelers zeven uur de tijd om acties uit te voeren. De spelers zijn omstebeurt aan de beurt, maar mogen in hun beurt meerdere uren besteden (verder lopen kost bijvoorbeeld meer tijd). In geval van nood kunnen de helden nog een beetje overwerken (dit kost dan wel wilskrachtspunten), maar op een gegeven moment moeten ze echt naar bed. Aan het eind van de dag (en op sommige andere momenten in het spel), worden avonturenkaarten voorgelezen. Op deze kaarten staat wat er gebeurt (bijvoorbeeld nieuwe opdrachten die de helden moeten vervullen of nieuwe monsters die in het spel komen).

Als de spelers tijdig alle opdrachten van een scenario weten te vervullen, dan hebben ze gewonnen.

… en de waardering

Legenden van Andor is een heel sociaal spel. Dit is natuurlijk altijd zo bij een coöperatief spel omdat je wel samen moet werken om te winnen en dit altijd enige afstemming vergt (breng jij de boer naar het kasteel, dan hakken wij deze ork in mootjes, terwijl hij op zoek gaat naar de heks voor het magische drankje). Maar wat Andor extra sociaal maakt is dat het spel thematisch heel goed in elkaar zit waardoor het spel langzaamaan in een verhaal verandert dat je samen vorm aan het geven bent. Zo werd Prins Thorald in een spel dat ik speelde al snel een soort über-prins-pils die de kroeg maar met moeite uit te krijgen was en ons de hete kolen uit het vuur liet halen om vervolgens plotsklaps te verdwijnen. Dit verhalende element maakt het spelen van De Legenden van Andor voor mij extra leuk. De scenario’s zijn pittig (winnen is zeker niet vanzelfsprekend), dus je moet goed nadenken en met elkaar overleggen over de te volgen strategie. Maar tegelijkertijd had ik door het sociale, verhalende aspect van het spel het bovendien altijd erg gezellig met mijn medespelers. Voor mij staat De Legenden van Andor dan ook garant voor top speelplezier!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *