Maandoverzicht: maart 2018 (Dagmar)

Geplaatst door

In maart speelde ik net wat minder spellen dan dat er dagen in de maand zaten (namelijk 29 vs 31). En van de spellen die ik speelde waren er maar 2 echt nieuw. Het was dus best een rustig maandje op spellengebied.

Ik speelde verder wel voor het eerst met de uitbreiding voor Steam Park (Steampark Robots). Deze uitbreiding bestaat uit een upgrade van het speelmateriaal van Steam Park door de simpele houten pionnen die robots voorstellen te vervangen door mooie gedetailleerde robotjes van kunststof. Verder zitten in de uitbreiding nog twee kleine varianten, maar die hebben we niet gespeeld. Omdat het spel zelf niet veranderde, tel ik deze uitbreiding daarom niet mee als een nieuw spel.

Ik speelde verder eindelijk voor het eerst Helvetia. Dit spel heb ik in 2011 op Spiel gekocht, maar had nog nooit op tafel gestaan. Ik was wel een paar keer begonnen aan de spelregels, maar kon er niet goed door heen komen. Het spel speelt zich af in Zwitserland en dus zijn de regels volgens mij voor wat extra sfeer met een vleugje Zwitsers Duits geschreven. En dat leest toch wat lastiger. Maar met wat hulp van BGG (instructie-filmpjes en engelse vertalingen van de regels), is het me eindelijk gelukt om de regels te doorgronden. En toen viel het eigenlijk wel mee hoe complex het spel zelf is.

In Helvetia begint iedere speler met een dorpje en een aantal dorpsbewoners, waarvan een aantal woont in de dorpjes van de andere spelers (daar zijn ze door de liefde terecht gekomen). Het doel van het spel is om een bepaald aantal punten te halen en wie daar als eerste in slaagt, wint het spel. Iedere ronde kies je een bepaalde actie die je dan uit mag voeren. Zo kan je jouw vruchtbare koppels kinderen laten krijgen of je trouwlustige jongeren uithuwelijken naar andere dorpen. Ook zijn er acties waarmee je nieuwe gebouwen kan bouwen of handel kan drijven. Hier heb je dan wel weer grondstoffen voor nodig die je door jouw bewoners kan laten produceren. En daarbij maakt het niet uit of ze in je eigen dorp wonen of in dat van een ander! Het enige minpuntje is dat ze na gedane arbeid moe zijn en gaan slapen totdat je ze met een speciale actie weer wekt. Mijn eerste indruk van Helvetia was positief en ik wil het graag vaker spelen. Het is alleen net te lang om even snel te doen op een doordeweekse avond (je bent toch zo meer dan een uur bezig), dus het is er helaas nog niet van gekomen.

Het tweede nieuwe spel was Ave Roma. Dit is een werkverschaffingsspel in het oude Rome. Aan het begin van het spel krijg je 5 Romeintjes met een nummer van 1 tot en met 5. De waarde is belangrijk in het spel omdat op sommige vakken alleen Romeinen met een bepaalde waarde mogen staan en op andere vakken de waarde aangeeft hoe vaak je de actie mag uitvoeren. Zo wil je graag een Romein met een hoge waarde neerzetten bij de actie geld krijgen omdat je dan lekker veel geld kan incasseren. De grap is dat aan het eind van een ronde de spelers om de beurt een groepje Romeinen terugpakken die ze de volgende ronde mogen gebruiken. Bij het geld staan vaak Romeinen met een hoge waarde dus als je daar de poppen pakt, dan zit je de beurt er na met alleen maar dure krachten. Die kunnen hun nut hebben, maar soms wil je juist liever een lage Romein hebben. Ave Roma is een beetje een puntensalade spel waar je heel veel verschillende dingen kan (die ik helaas niet goed heb kunnen onthouden) die allemaal op hun eigen manier je op weg kunnen helpen naar de overwinning. Omdat er zo veel dingen zijn die je kan doen en die punten opleveren, had ik het overzicht nog niet en speelde ik dus vooral om het spel te leren kennen en niet voor de winst. Het spel zit degelijk in elkaar, maar je moet het eigenlijk een paar keer achter elkaar spelen om het goed door te krijgen. Het spel duurt bovendien best lang (wij waren met 5 man volgens mij bijna 3 uur bezig). Ik denk daarom niet dat ik het snel nog een keer zal doen, al denk ik ook dat het spel een tweede keer leuker is omdat je dan dus beter snapt wat je aan het doen bent.

Over werkverschaffers gesproken, mijn favoriete werkverschaffer is denk ik nog steeds Stone Age. De afgelopen maand hebben Niek en ik dit spel zelfs drie keer gespeeld. Niek is een tijd helemaal verslaafd geweest aan de Stone Age app en speelde jarenlang continue dit spel. Pas toen de app van zijn telefoon werd gedonderd doordat hij niet meer compatible was met de nieuwste versies van IOS, hield hij noodgedwongen op. De app is overigens inmiddels weer beschikbaar, maar Niek heeft zijn verslaving nog niet hervat. Maar doordat Niek dus ontzettend veel Stone Age heeft gespeeld is hij ontzettend goed in het spel. Als ik tegen hem speel dan moet ik dus echt mijn stinkende best doen om niet verpletterd te worden. De afgelopen maand is het me zelfs twee keer gelukt om van Niek te winnen, dus daar was ik heel blij mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *