Minoes

Geplaatst door

3-5 spelers
20 minuten
Auteur: Friedemann Friese
Uitgever: 999 games (2007)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 3]

Het spel …

Minoes is het eerste spel dat ik ken dat gebaseerd is op een spreekwoord, namelijk op “een kat in de zak kopen”. Friedemann Friese heeft dit spreekwoord omgezet in een veilingspelletje waarbij het veilen van een zak met onbekende inhoud centraal staat.

Alle spelers krijgen aan het begin van het spel een set kaarten. Er zijn kaarten met raskatten (pluspunten), zwerfkatten (minpunten), een roze konijn (nul punten) en twee honden (die katten of elkaar wegjagen). Aan het begin van elke ronde leggen alle spelers één kat dicht neer in het midden van de tafel. Vervolgens begint een veiling om deze groep kaarten.

De startspeler draait de eerste kaart open en doet een bod. Vervolgens moeten iedere volgende speler dit bod verhogen of passen. Als je past, krijg je een oprotpremie en je inzet terug en wordt de volgende kaart opengedraaid. De oprotpremie stijgt, dus het is lucratief om als je wilt passen dit niet als eerste te doen, maar het risico is dan wel dat je de “zak” kan zijn doordat je de zak moet kopen op een moment dat je ziet dat de inhoud je niet zo aanstaat.

Op het moment dat er nog maar één speler over is, levert deze zijn inzet in en krijgt alle katten die in de zak zitten. Aan het eind van het spel tel je de waarde van je aankopen op bij het geld dat je nog over hebt en degene met de meeste punten wint dan.

… en de waardering

Minoes is een hilarisch kort kaartspelletje. Het spel is zo uitgelegd, speelt lekker vlot weg en staat garant voor veel lol. Aan het begin weet je vaak nog nauwelijks waar je op biedt, maar als eerste passen wil je eigenlijk ook niet omdat de oprotpremie dan nog heel laag is. Maar zodra mensen beginnen met passen kan het heel snel gaan als de inhoud van de zak laag of negatief blijkt te zijn en kan het zo maar zijn dat alle spelers op rij passen en je dus een vervelende koop moet afsluiten. Maar het kan net zo goed zijn dat de waardevolle katten onderin de zak zitten en de laatste speler dus spekkoper is. Doordat je zelf kan kiezen welke kat je in de zak stopt, heb je voldoende mogelijkheden om het spel een beetje te sturen. Als jouw kat bovendien achterin de rij ligt is dit een uitgelezen kans voor een goed staaltje bluffen (hoog bieden terwijl het een waardeloos monster is). Spellenliefhebbers zullen dus absoluut geen kat in de zak vinden als ze Minoes aanschaffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *