NoNo

Geplaatst door

3-8 spelers
30 minuten
Auteur: Michael Schacht
Uitgever: Phalanx Games (2006)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Phalanx, een aantal jaren gelden begonnen als uitgever voor de zwaardere en langere spellen voor volwassenen, heeft in 2006 haar eerste kaartspelletje uitgebracht. NoNo.
Als je de regels voor de eerste keer leest komen er weer visioenen boven van super PimPamPet en dat soort ‘raad het woord’spellen.

Er wordt in dit spel een kaart omgedraaid met daarop een categorie. Je moet nu zo snel mogelijk een woord verzinnen die daar bij hoort. Maar zo makkelijk als het nu klinkt is het niet. Iedere kaart geeft namelijk ook aan welke dobbelstenen er gegooid moeten worden. En deze dobbelstenen geven de voorwaarden aan waaraan het woord moet voldoen. Bijvoorbeeld: ‘Op het vliegveld`, hierbij moet je met de één van de dobbelstenen gooien die een letter weergeven èn met de dobbelsteen die het aantal lettergrepen voor schrijft. Stel je gooit een s en 5. Je moet dan een woord verzinnen dat op het vliegveld voor komt, de letter s in zich heeft en uit 4 lettergrepen bestaat. O ja, en het woord van de categorie (of soortgelijk) mag er niet in voor komen. Vlieginstructies mag dus niet, stewardessen wel.

Naast deze twee dobbelstenen is er ook nog een dobbelsteen die een letter verbied. Als je een woord roept dat niet aan alle eisen voldoet kost je dit 10 strafpunten. Bij een juist woord moeten de andere spelers stemmen of ze het woord in de categorie vinden passen. De spelregels zeggen dat je met je duim je goed/ of afkeuring moet laten blijken, in praktijk heb je een discussie en worden (ook om de sfeer niet te bederven) bij een twijfelgeval besloten tot een nieuw kaartje in plaats van strafpunten. Want hoort een vouwfiets nou wel of niet thuis in de categorie in huis? Als een woord is goedgekeurd krijg je het getal op de kaart maal de waarde van de dobbelstenen in punten. Na 25 ronden telt iedereen zijn (straf)punten bij elkaar op en rolt er vanzelf een winnaar uit.

… en de waardering

Na het lezen van de regels valt het allemaal erg mee als je het speelt. Zo moeilijk is het niet. Talent speelt bij dit soort spellen een grote rol. Sommigen spuien direct de meest fantasievolle woorden er uit. Je merkt dat mensen die niet mee doen al snel ook de kant van NoNo op kijken en halverwege toch inspringen, omdat het nou eenmaal leuk is om een goed woord te verzinnen en al helemaal als je de snelste bent. Heel geschikt dus voor grote groepen. PimPamPetten is het niet, je moet nu allemaal tegelijk raden, dus de interactie is veel groter. Speel het alleen niet te vaak in korte tijd, dan weet je dat je gewoon Prince moet roepen bij de categorie popster en dat het (tot nu toe) altijd goed is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *