Pandemic: Iberia

Geplaatst door

2-5 spelers
45-60 minuten
Auteur: Jesús Torres Castro & Matt Leacock
Uitgever: Z-Man Games (2015)
Coöperatief

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Afgelopen jaar werd het WK Pandemie gehouden in Barcelona. Op dit wereldkampioenschap gaat het niet alleen om de eer, de winnaars mogen namelijk op reis naar één van de steden die op de wereldkaart van Pandemie staan afgebeeld. Hoe gaaf is dat! Ter gelegenheid van het WK in Barcelona werd dit jaar een speciale Pandemie-variant uitgebracht, namelijk Pandemic Iberia. Dit spel is slechts tijdelijk verkrijgbaar dus als je geïnteresseerd bent, dan moet je snel zijn!

Zelfs de achterkant is mooi!

In Pandemic Iberia gaan we terug in de tijd, naar het midden van de 19e eeuw. Op het Iberische schiereiland (of te wel: Spanje en Portugal) zijn vier besmettelijke ziektes uitgebroken. Aan jou en je teamgenoten (ook dit is een coöperatief spel) de schone taak om de uitbraken onder controle te krijgen en onderzoek te doen naar de oorzaak van deze ziekte.

De structuur van Pandemic Iberia is hetzelfde als die van Pandemie: in je beurt voer je vier acties uit, daarna trek je 2 spelerskaarten en daarna besmet je extra steden in de besmettingsfase van het spel (lees hier de recensie van Pandemie als je het spel niet kent). Ook kruip je weer in een speciale rol met speciale eigenschappen. Er zijn echter andere acties waar je uit kan kiezen en andere rollen. Dit zorgt er voor dat het spel een heel andere sfeer krijgt.

Zo kon je natuurlijk je in de 19e eeuw nog niet een vliegtuig nemen. Reizen gaat daarom te voet, per boot (langs de kust) óf per trein. Het enige vervelende is dat er aan het begin van het spel nog geen stukje spoor te bekennen is op de kaart. Gelukkig kan je die tijdens je beurt gaan bouwen en daarna gebruiken. Voor één actie mag je namelijk zo ver reizen als je wilt over het spoor. Het is dus heel verstandig om aan het begin van het spel te investeren in rails zodat je steeds sneller van brandhaard naar brandhaard kan reizen.

Want reken maar dat je tijdens het spel ook druk bezig zult zijn met het genezen van mensen. Net als in het reguliere spel worden er in een steeds hoger tempo mensen ziek en moet je voorkomen dat alle die ziekten tot uitbraken leiden. In tegenstelling tot het reguliere spel kan je echter geen geneesmiddel uitvinden of een ziekte uitroeien. Het maximaal haalbare is dat je een ziekte grondig hebt onderzocht (vijf spelerskaarten in dezelfde kleur inleveren in een ziekenhuis). Dit levert verder geen enkel voordeel op, de ziektes blijven zich net zo snel verspreiden, maar je snapt beter waarom dat gebeurt (en daar moet je dan schijnbaar een goed gevoel van krijgen).

Je staat gelukkig niet helemaal machteloos tegen het verspreiden van ziektes. Je weet namelijk wel dat schoon water bijdraagt aan het gezond houden van de bevolking. Voor één actie kan je daarom een spelerkaart inleveren om twee water-fiches op het bord te leggen. Als vervolgens een zieke in een van de steden naast dit fiche zou moeten worden geplaatst, dan moet je in plaats daarvan een fiche weghalen. Dit is een enorm effectieve manier om zieken te voorkomen, maar het kost je wel spelerskaarten en die heb je bijvoorbeeld ook nodig om de ziekten te onderzoeken. Je moet er dus verstandig mee om gaan.

Je kan het spel op vele manieren verliezen, maar op slechts één manier winnen, namelijk door alle vier de ziektes te hebben onderzocht. Dit lukt je alleen door slim samen te werken.

…en de waardering

Ik ben een echte Pandemie-fan en was dan ook heel benieuwd naar deze variant. Het eerste wat me opviel was dat het spel er echt super goed uitziet. Het is wat mij betreft een van de mooiste spellen die dit jaar is uitgekomen. Gelukkig zit het met het spelplezier net zo goed. Het spel mag dan heel erg op Pandemie lijken, het wijkt er genoeg van af om het spel een geheel eigen gevoel te geven. In dit spel moet je op zoek naar de balans tussen het genezen van de zieken aan de ene kant (de uitbraken onder controle houden) en het investeren in waterzuivering, spoorwegen én kennis (de spelerskaarten die je nodig hebt voor het onderzoeken van de ziekte) aan de andere kant. En als je het nog een stapje moeilijker wilt maken dan kan je aan de slag met twee varianten die ook in de regels staan.

Volgend jaar is het WK overigens in Amsterdam. Z-man Games heeft gesuggereerd dat ter gelegenheid van dit WK weer een speciale editie uit zal komen. Misschien kunnen we volgend jaar dus Pandemic Holland op de tafel kunnen zetten…. Maar tot het zo ver is heb ik er geen bezwaar tegen als Pandemic Iberia nog eens op tafel komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *