2-4 spelers
30 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever:
White Goblin GAmes
(2013)
Het spel …
De spellen die ik het lastigst te recenseren vind, zijn abstracte spellen waar een thematisch sausje over is gegooid. En helaas zijn er legio van dit soort spellen. Begrijp me niet verkeerd, dit soort spellen kunnen hartstikke leuk zijn om te spelen, maar ze goed beschrijven vind ik erg lastig. En deze recensie gaat weer over zo’n spel: Qin.
Het thematisch sausje van Qin is dat van China rond het jaar 0. Het Chinese land is nog kaal en leeg. De spelers hebben als doel om dit landschap zo snel mogelijk vol te plempen met dorpen en steden. In ieder dorp en in iedere stad komt een pagode te staan (dorpen een enkele pagode, in steden een dubbele). De speler die als eerste al zijn pagodes heeft gebouwd wint het spel.
Onder het sausje zit een lekker vlot spelend legspel. In je beurt leg je rechthoekige tegels aan met daarop twee velden in blauw, geel of rood. Soms staan er twee kleuren op een tegel, soms maar één. Als je door het aanleggen een gebied creëert van tenminste twee aaneengesloten velden in dezelfde kleur, dan mag je hier een pagode in jouw kleur opzetten. Als je een gebied uitbreidt tot vijf velden, dan mag er een extra laag op de pagode worden gezet.
Je kan ook gebieden aan elkaar laten groeien. Dit mag alleen als beide gebieden van jezelf zijn of als de gebieden van verschillende grootte zijn. De eigenaar van het grootste gebied anexeert het kleinere gebied in dat geval (en dus moet die eigenaar zijn pagode terug op handen nemen).
Op het spelbord staan ook nog grijze vakjes (ze worden provincies genoemd). De speler die de meeste pagodes direct grenzend aan dit vakje heeft staan, mag hier ook nog een pagode opzetten.
… en de waardering
Thematisch snap ik Qin niet, maar dat heb ik wel vaker met abstracte spellen waar een thema opgeplakt is. Zijn de spelers soms eigenaren van een groothandel in Pagodes die proberen zo snel mogelijk hun voorraad te verkopen? Probeer dat maar eens uit te leggen in een recensie.
Gelukkig is het heel wat makkelijker om uit te leggen dat Qin een fijn spel is om te spelen. Het is een lekker vlot, luchtig legspel. Het spel is leuk met alle aantallen spelers en dus ook geschikt voor twee personen. Het spel is zo uitgelegd en door de korte speelduur, zal het zelden bij één potje blijven.