1-4 spelers (vanaf 12 jaar)
60-90 minuten
Auteur: Danilo Sabia en Simone Luciani
Uitgever: DSV Games (2024)
Het spel…
De Ratten van Wistar komt in een vrolijk getekende spellendoos. Hierin bevindt zich echter een serieuze spelaangelegenheid. Een instap expertspel, zoals De Spellen Vrienden het noemen. De speltitel zelf verwijst naar het biomedische Wistar Institute in Philadelphia. De daar in 1906 ontwikkelde ‘Wistarrat’ is wereldwijd de meest gebruikte rat voor laboratoriumonderzoek.
In dit spel zijn deze ratten zo intelligent geworden dat ze zijn ontsnapt. Als leider van de kolonie aan jou de taak het ruimste en mooiste hol te bouwen en je kennis uit te breiden door moedige verkenningen uit te voeren in de aangrenzende boerderij. Wie na vijf ronden de meeste punten heeft, wint het spel.


In elke ronde plaats je om de beurt 1 van je 3 leiderfiguren op een veld van het centrale actiewiel. Deze velden liggen binnen zes sectoren en zijn verbonden aan een wielactie en een bonusactie. Zo kun je grondstoffen verzamelen, bedden en kamers bouwen (en daarmee werkers vrijspelen), uitvindingskaarten verkrijgen en spelen of verkenningen in de boerderij uitvoeren. Dat kan allemaal punten opleveren.
Dat is best overzichtelijk, maar het spelsysteem kent wat listigheden. Zo zijn de wielacties verbonden aan een bepaald gebied (boerderij, bos of hol) en is de kracht van de actie verbonden aan het aantal werkers aldaar. Elk actieveld kent verder een eigen bonusactie, maar ze zijn schaars en snel bezet. Ook de huisplattegrond van de boerderij lonkt. Hier is veel te doen en te verkrijgen, maar je hebt er slechts één verkenner. Het spel is dan ook een permanente zoektocht naar het juiste moment om de beste combinatie van wiel- en bonusactie te spelen. Omdat elke ronde het actiewiel een sector verder draait, zijn er steeds wisselende combinaties van wiel- en bonusacties.


…en de waardering
Met het simpele gegeven om in je beurt één van je leiders op een actieveld te plaatsen, wordt er heel veel in gang gezet in de Ratten van Wistar. Je zou het zelfs overdonderend kunnen noemen. De tientallen gebruikte symbolen en de 180 uitvindingskaarten maken duizelig. Er kan heel veel. Toch voelt alles ontzettend krap in dit spel. Niet zelden is de actie die je nodig hebt bezet. Dat is zowel spannend als frustrerend. Iets opbouwen is een hele uitdaging. Een optimist zou zeggen dat na elk spelletje Wistar er nog veel te leren en ontdekken is.
De Ratten van Wistar laat mij dan ook wat in vertwijfeling achter. Ik herken de ontdekkingstocht met leercurve en zie hoe het spelsysteem alles mooi, uitdagend en redelijk themagetrouw verknoopt. Alleen kost alles zo ontzettend veel moeite. Denk je eindelijk wat grip te krijgen, dan is het spel afgelopen. Voor de één zal dat onbevredigend zijn. Voor de ander een uitdaging om het de volgende keer beter te doen. Ik zelf neig net iets meer naar het laatste.

Eerlijke review. Dank je wel