2 spelers
30 minuten
Auteur: Lewis Waterman
Uitgever:
Ravensburger
(1968)
Het spel …
Als klein meisje (halverwege de jaren 80) heb ik ooit Reversi gekregen van mijn vader. Ik wist er weinig meer vanaf, alleen dat ik het heel spannend en leuk vond om te doen. Toen ik op koninginnedag 2004 het bekende oranje vierkante doosje zag liggen en er maar 50 eurocent voor gevraagd werd, kon ik het natuurlijk niet laten liggen. Het spel was gelukkig compleet (er zat zelfs nog een dominospel in de doos gepropt als extraatje).
Reversi, ook bekend als Othello, schijnt in 1883 uitgevonden te zijn door een Engelsman genaamd Lewis Waterman. De regels zijn simpel. Op een raster van acht bij acht vakjes leg je om en om een dubbelzijdig gekleurd rondje neer. Als het je lukt om in een rechte lijn een of meer rondjes van de tegenspeler in te sluiten, dan mag je ze om draaien naar jouw kleur. Als je geen steen van de tegenspeler kan insluiten, moet je passen. Zodra het bord vol is, is het spel afgelopen en heeft degene met de meeste stenen in zijn kleur gewonnen. That’s it!
… en de waardering
Tsja, het spel is natuurlijk al behoorlijk gedateerd. De uitvoering dan. Het doosje is prachtig oranje, het speelbord knalgeel en de speelstukken groen en rood. Het spelregelboekje is ook een grote bron voor hilariteit, het feit dat het spel van plastic is gemaakt, wordt bijvoorbeeld aangeprezen als een groot pluspunt, dat zal je nu toch niet snel meer horen.
Maar dan het spel. Door de eenvoudige regels speelt het bedrieglijk snel weg. Maar pas op, want je bent pas zeker van de winst als de laatste steen gelegd is. Hoe verder je in het spel komt, hoe meer stenen er soms met een steen ingesloten kunnen worden en dus worden omgedraaid. Hierdoor blijft het spel spannend tot het laatst en kan een grote achterstand in een paar beurten omgedraaid worden in een klinkende overwinning!