2-4 spelers
60 minuten
Auteur: Wolfgang Kramer en Michael Kiesling
Uitgever:
FX Spiele
(1999)
Het spel …
Voor het tweede jaar achtereen wint het duo Kramer en Kiesling de Duitse spel van het jaar prijs. Na Tikal bleek het abstractere Torres ook zeer goed aan te slaan.
Torres wordt gespeeld in drie fasen, en in iedere fase zit een aantal beurten, afhankelijk van het aantal spelers. Het bord bestaat uit 8×8 velden, en een scorespoor langs de rand. Per beurt heeft iedere speler vijf actiepunten te besteden, dit systeem lijkt veel op dat van Tikal en is ook weer bij Java terug te vinden. Met die punten kun je torens plaatsen, actiekaarten kopen of ridders van jezelf neerzetten of verplaatsen. Meerdere torens naast elkaar vormen burchten. Al snel gaan de burchten ook de hoogte in, want twee verschillende burchten mogen elkaar niet raken. De hoogte van een toren mag echter nooit hoger zijn dan het totale grondoppervlak van die burcht.
De ridders moeten je punten gaan bezorgen. Aan het eind van alle drie fasen volgt namelijk een puntentelling. Dat gaat als volgt. Voor elke burcht wordt gekeken welke ridders daar op staan. De hoogte van de toren waar de ridder op staat, maal het oppervlak van de burcht bepaalt het aantal punten van die ridder. Er kunnen zich meerdere ridders in een burcht bevinden. Iedere ridder krijgt punten voor zijn eigen hoogte, maar van dezelfde speler wordt slechts de hoogste ridder geteld.
Ridders mogen voor één actiepunt per veld verplaatst worden. Ze kunnen echter maar één treetje hoger per stap. Verschillende regels kunnen omzeild worden door het gebruik van actiekaarten. Deze kunnen voor één actiepunt gekocht worden, en er mag slechts één per beurt worden ingezet. Het gebruik van een kaart kost geen actiepunten. Het inzetten van deze kaarten is noodzakelijk om het spel te kunnen winnen. Het is een kwestie van timing wanneer je een kaart moet inzetten. Hier komt een behoorlijke portie strategie om de hoek kijken.
Extra punten zijn te behalen in de burcht waar de koning (in de vorm van een wit speelstuk) zich bevindt. In fase één moet je een ridder op niveau één hebben om de koningsbonus te behalen. In fase twee is dat niveau twee en in de laatste fase niveau drie. Aan het eind van de derde fase volgt de laatste puntentelling, en wint de speler die het verst is het op scorespoor.
… en de waardering
Torres is een spel met een verbluffende eenvoud. Het systeem is zeer makkelijk en snel te leren. Maar je kunt er erg veel mee doen. De geluksfactor in dit spel is praktisch nul. Strategie is de belangrijkste factor. Als geoefende spelers een potje tegen elkaar spelen, liggen de punten altijd erg dicht bij elkaar. Dan kan de Meister-versie gespeeld worden. Er wordt een Meister-kaart omgedraaid, met daarop op een opdracht. Als een speler aan deze opdracht weet te voldoen levert dit aan het eind extra punten op. Deze kaarten zorgen ervoor dat een speler moet kiezen tussen punten via de normale weg, of het vervolmaken van de opdracht. Op het uiterlijk van Torres heb ik commentaar gelezen. Persoonlijk vind ik het er erg mooi en kunstig uitzien, een geslaagde gewaagde look wat mij betreft. Met Torres is er een abstract spel met een zeer hoge toegankelijkheid èn wederspeelbaarheid gemaakt.
Torres is helaas nooit in het Nederlands verschenen. Wat een gemiste kans, want dit spel is ontzettend goed. Net als de andere Actie Punten spellen van Kramer en Kiesling, is dit spel makkelijk te begrijpen, maar wat kan het moeilijk zijn om te beslissen wat je moet doen met je puntjes in een ronde. Ik denk niet dat dit spel ooit zal gaan vervelen.
Torres is een abstract spel van het betere soort. Eenvoudige regels, prachtige vormgeving en een enorme strategische diepgang. Je kunt het spel zo spelen als je wilt, want de regels dragen veel varianten aan. Dit spel zie ik vaker op mijn speeltafel verschijnen. Het enige nadeel is eigenlijk de hoge prijs die je in Nederland betaalt, waardoor het spel hier nog redelijk onopgemerkt lijkt. Ondanks eerder aangekondigde plannen lijkt een Nederlandse versie van 999 Games er niet meer in te zitten.