Word Freak

Geplaatst door

Word Freak is de veelzeggende titel van een boek van Stefan Fatsis waarin zijn queeste van scrabble-beginner tot scrabble-pro is beschreven. Stefan Fatsis is een journalist die op een goede dag besluit om zich onder te dompelen in de scrabble-wereld om daar vervolgens verslag van te doen. Al gauw wordt hij echter verder en verder het spel in gezogen tot hij niet anders kan dan erkennen dat hij echt niet alleen meer speelt voor de journalistiek, maar vooral ook omdat hij compleet verslaafd is geraakt aan het spel.

Tussen zijn belevenissen door verweeft hij de ontstaansgeschiedenis van het spel, de bedenker van scrabble, de ontwikkeling van computer-scrabble en vooral beschrijvingen van de mensen die hij tegen komt in de scrabble-wereld. Van de blue-hairs (omaatjes in de laagste regionen van de scrabble competitie die vooral meespelen om iets om handen te hebben), tot de die-hard professionals die iedere dag uren studeren om maar zo veel mogelijk woorden in hun kop te stampen en alles er tussen in.

Ik wil niet te veel van het boek verklappen, maar kan iedere spellenliefhebber aanraden dit boek te lezen. Het is fascinerend om te zien hoe ver sommige mensen gaan om te excelleren in scrabble en hoe belangrijk dit voor ze is (tot levensdoel aan toe). Tegelijkertijd lees je tussen de regels door dat het de schrijver steeds meer moeite kost om zijn journalistieke houding ten opzichte van het spel, de wedstrijden en de mensen vast te houden omdat de spelers beetje bij beetje zijn vrienden zijn geworden en hij niets liever wil dan bij het exclusieve groepje van top-spelers horen waar zij bij horen. Hij wil niets liever dan het respect verdienen van de spelers waar hij zo tegen op kijkt. Maar daarvoor moet hij hard aan de bak om op hun niveau te leren scrabbleën. Het boek doet daar prachtig verslag van inclusief alle hoogte- en vooral ook dieptepunten (verliezen kan heel frustrerend zijn).

Naam: Word Freak
Auteur: Stefan Fatsis
Uitgever: Yellow Jersey Press
Taal: Engels
Prijs: circa 16 euro

Eén reactie

  1. Ik stel de recensies van boeken over bordspellen zeer op prijs. Lezen over bordspellen is soms nog leuker dan bordspellen spelen. Kun je ze allemaal apart 'taggen' misschien? Handig als ik ze later nog eens op wil zoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *