Zuiderspel 2013

Geplaatst door

Op tweede paasdag werd voor de vijfde keer het spellenfestijn Zuiderspel georganiseerd. Ik ben twee keer eerder naar deze beurs geweest en heb beide keren een leuke dag gehad en ging daarom met hoge verwachtingen op pad. Niek ging met me mee. We kwamen zo rond half 11 aan bij de beurs en het was al opvallend druk in het gebouw. Ik zag heel wat bekende gezichten (van eerdere beurzen) en namen (sommige leden van bordspelmania droegen een badge met hun naam).

Bij de stand van White Goblin Games werden we overgehaald om een potje Moddervarkens te spelen. Dit is een koddig kaartspelletje waarbij je moet proberen om je schone varkens vies te laten worden. Dit doe je door middel van het uitspelen van kaarten om ze vies te laten worden en kaarten waarmee je probeert te beschermen dat ze door de tegenstander weer schoongepoetst kunnen worden (bijvoorbeeld een schuur om ze te beschermen tegen de regen). Ons eerste potje was razendsnel voorbij. Niek trok kaarten om zijn varkens te bemodderen, ik trok kaarten om schuren en dergelijke te bouwen. In vier beurten, waren vier varkens van Niek lekker modderig en dus had hij gewonnen. We hebben het spel nog een herkansing gegeven en toen duurde het spel wel wat langer. Ik kan me voorstellen dat jonge kinderen dit nog best leuk vinden om te doen, maar voor ons was de geluksfactor te hoog.

Op een aangrenzend tafeltje lag Mondo klaar. Ik heb dit spel een keer eerder op een Ducosim-beurs gespeeld en wilde het graag eens met Niek spelen om te kijken hoe het hem zou bevallen. Mondo is een puzzelspel waarbij je onder tijdsdruk moet proberen je wereldbol netjes vol te puzzelen met landschapstegels met zo veel mogelijk dieren er op en zo min mogelijk actieve vulkanen. Helaas was de “kookwekker” die de tijd bij moest houden kapot (hij liep veel te snel) waardoor de eerste ronde een beetje rommelig liep. Voor de tweede ronde heb ik mijn iPhone maar als timer gebruikt. Ik vind Mondo een leuk spelletje, maar aangezien Niek er niet echt warm voor leek te lopen, denk ik niet dat ik het zal aanschaffen. Jammer, maar helaas.

Na Mondo schoven we door naar Qin. Ik was wel benieuwd naar deze nieuwe Knizia. De geluiden die ik er over gehoord had, waren wisselend. In Qin moeten de spelers door het neerleggen van gebiedstegels gebieden laten ontstaan. Op gebieden van tenminste twee tegels mag je een tempel in jouw kleur zetten. Op gebieden van tenminste vijf tegels komen twee tempels (gestapeld) te staan. Op het bord staan ook steden. De speler die de meeste tempels in aan een stad grenzende gebieden heeft staan, mag ook in de stad een tempel plaatsen. Als gebieden van twee spelers aan elkaar groeien, dan krijgt de speler van wie de stad voor de samensmelting het grootst was, de nieuwe stad. Het doel van het spel is om als eerste al je tempels op het bord te krijgen. Niek en ik hebben eerst een potje met zijn tweeën gedaan en daarna een potje met een Belgische dame die aanschoof. Beide potjes speelden lekker vlot door. De tweede keer zag ik al meer slimme manieren om het spel te spelen dan de eerste keer, dus ik verwacht dat hoe vaker je het spel doet, hoe slimmer je het leert spelen. Niek won het eerste potje en het tweede potje eindigde in een gelijkspel voor ons alle drie. Niek en ik hadden dit spel zo leuk gevonden dat we het op de beurs gekocht hebben (onze enige aankoop).

Het was inmiddels twaalf uur geweest en dus tijd voor de lunch. Aan een statafel aten we onze zelf meegebrachte bammetjes op. Mensen die geen lunch hadden meegenomen konden terecht bij de catering waar onder andere broodjes, soep en vlaai werden verkocht. Tijdens de lunch schoof Gamemaster Hans van Tol aan en hebben we even met hem bijgepraat over zijn nieuwste spellen. Ik had op de beurs graag nog een stukje van Tzolk’in willen proberen, maar helaas waren alle tafels continue bezet als we langs liepen. Hopelijk lukt het me nog om die een andere keer eens te proberen. Het thema en de uitvoering van dit spel spreken me erg aan, maar ik vrees dat het een segmentje te zwaar is voor de mensen waar ik af en toe mee speel waardoor het spel in de kast zou blijven staan.

Het was inmiddels behoorlijk druk geworden op de beurs en er waren weinig lege tafeltjes. We besloten daarom eens op de eerste verdieping te gaan kijken. Hier werd ook druk gespeeld en waren wederom alle tafeltjes vol. Er was ook een zaal waar het kampioenschap kolonisten van catan werd gespeeld. Een spel trok mijn aandacht vanwege het thema, namelijk tuintopia. We besloten te wachten tot er plaats vrij zou komen. Het duurde gelukkig niet lang voor we konden aanschuiven en uitleg kregen van de maker. Tuintopia is een puzzelspelletje waarbij je door het aanleggen van kaarten een tuin bouwt. Ieder element in je tuin heeft iets nodig (bijvoorbeeld water en compost) en levert iets op (bijvoorbeeld energie en fruit). Je moet proberen de elementen zo neer te leggen dat ze maximaal passen bij de omliggende kaarten. Ik vond het spel niet echt leuk omdat je te veel moest puzzelen en rekenen. In principe kan je van iedere van je vier handkaarten uitrekenen wat ze op welke plek opleveren en dan de beste zet doen. Volgens de auteur kunnen ervaren spelers het spel ook strategisch gaan spelen. Ik vrees dat het aan mij niet besteed is.

Het laatste spel dat we gespeeld hebben is King of Tokyo. Ik heb dit spel al vaker gedaan en wilde het Niek ook een keer laten proberen. Er schoven nog drie dames van de Zuiderspel-organisatie aan en de uitlegger speelde zelf ook mee, waardoor we het spel met het maximale aantal van zes spelers deden. Ik vond dat je met zes wel heel lang moet wachten voor je weer aan de beurt bent, waardoor de invloed die je op het spelverloop hebt, afneemt en het spel daardoor minder goed tot zijn recht komt dan met minder spelers.

Het was inmiddels een uur of drie en de beurs zal op zijn drukst geweest zijn. Er waren nog wel een paar spellen die ik graag had willen proberen (D-day dice, De Poorters van Nieuwstad en Tzolk’in bijvoorbeeld), maar er was nergens plek. Het mooie weer lonkte bovendien en dus zijn we terug naar huis gegaan zodat we nog even (dik ingepakt) in de zon konden gaan zitten. Later hoorde ik dat twee oud klasgenoten van mijn middelbare school ook met hun kinderen naar de beurs zijn geweest en dat ik hen dus ben misgelopen. Dat vind ik wel heel jammer. Gelukkig hebben ze zich prima vermaakt (het was hun eerste spellenbeurs) en dus hoop ik dat ik ze bij een andere gelegenheid nog eens tegen ga komen.

Zuiderspel was wat mij betreft weer een succes. Het is een mooie laagdrempelige beurs zwaar zowel de verwende veelspelers als de gelegenheidsspelers aan hun trekken komen. Ik had de indruk dat er best veel mensen (die normaal niet naar spellenbeurzen gaan) uit de omgeving van Eindhoven waren die Zuiderspel aangrepen als leuk Paasuitje en op die manier voor het eerst kennis maakten met onze hobby. Ook voor kinderen is genoeg te doen. Zo waren er verschillende stands waar kinderspellen werden gedemonstreerd en konden ze een speurtocht doen (zoek de paaseieren).

Ik hoop dat de organisatie de ruimte kan vinden om volgend jaar meer speelgelegenheid te creëren en dat de grote uitgevers (999 games, ravensburger) wat meer moeite doen voor deze beurs. Doordat de bezoekersaantallen weer waren gegroeid, was het nu in de middag lastig om een plekje te vinden om een spel te proberen. Dit is jammer, want dat is toch waar je voor komt. Maar dit neemt niet weg, dat Zuiderspel absoluut een top spellenbeurs is. De ruimte is prettig (veel daglicht), het aanbod van spellen is groot (vooral doordat veel wat kleinere, onbekendere uitgevers stands hebben), de catering was goed geregeld, de toiletten waren gratis en schoon en de winkeliers hadden mooie aanbiedingen. Het is dat ik nog geen agenda voor 2014 heb, maar als ik hem had gehad, dan had ik tweede paasdag nu al vast gereserveerd voor Zuiderspel 2014.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *