Dobbel zo Clever

Geplaatst door

1-4 spelers
30 minuten
Auteur: Wolfgang Warsch
Uitgever: 999 games (2019)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 6 Gemiddelde: 3.8]

Het spel…

Het dobbelspelletje Clever was vorig jaar een grote hit onder spellenliefhebbers. Het spel greep helaas net naast de Spiel des Jahres. Al zal de auteur van Clever hier niet lang om gerouwd hebben omdat het spel dat wél won ook door hem ontworpen was (Kwakzalvers van Kakelenburg). Na zo veel succes kan een vervolg niet lang op zich laten wachten. Ik had verwacht dat het een uitbreiding zou worden, maar het werd een zelfstandig speelbaar spel met de grappige naam Dobbel zo Clever.
 

Dobbel zo Clever werkt precies hetzelfde als Clever: je gooit met zes dobbelstenen, kiest er één van uit, kruist die af op een scoreblok, je legt alle dobbelstenen met een lagere waarde aan de kant en gooit de resterende dobbelstenen nog een keer waarna de cyclus zich nog twee keer herhaalt. Nadat je drie dobbelstenen hebt gebruikt, mogen de andere spelers uit de opzij gelegde dobbelstenen een dobbelsteen uitkiezen en afstrepen op hun blaadje. In Dobbel zo Clever heb je alleen andere kleuren dobbelstenen en werk je met een nieuw scorebriefje met andere vereisten en scoremogelijkheden.

Als je een zilveren dobbelsteen kiest, dan mag je het betreffende getal afkruisen. En daarna kruis je ook nog alle getallen af van de dobbelstenen die je aflegt. Aan het eind van het spel scoor je punten per rij (hoe meer afgekruist, hoe meer punten). Omdat je in dit blok ook de afgelegde dobbelstenen mag afkruisen, is dit blok een echte puntenpakker.

In het gele blok kost het juist meer moeite om een getal afgekruist te krijgen. De eerste keer dat je een getal kiest moet je er namelijk een cirkel om heen tekenen en pas als je hetzelfde getal nog een keer kiest mag je het echt afkruisen. Hoe meer getallen je via deze tweestapsmethode hebt afgekruist, hoe meer punten het oplevert.

In de blauwe rij vul je de waarde van de witte en blauwe dobbelsteen samen in. Iedere keer dat je een getal in vult moet dat gelijk of lager zijn dan het vorige getal. Je kan de rij dus maar beter niet met een laag getal beginnen. Hoe meer getallen je aan het eind van het spel hebt ingevuld, hoe meer punten je krijgt.

In de groene rij moet je sommetjes maken om punten te scoren. Je mag elk getal invullen en de waardes worden vaak vermenigvuldigd. Je trekt alleen het tweede getal van het eerste af en het verschil is het aantal punten dat je scoort. Dit doe je ook weer bij het derde en vierde getal, etc. Je wilt dus eigenlijk afwisselend hoog en laag scoren om het verschil zo groot mogelijk te maken. In de laatste rij (de roze) mag je alles invullen wat je wilt en krijg je aan het eind van het spel de som van de gegooide getallen.

 

En natuurlijk krijg je net als bij Clever, bonussen als je sommige vakjes aankruist of bepaalde doelen bereikt. Als bonus mag je bijvoorbeeld een extra vakje van een bepaalde kleur wegkruisen. Als je dit een beetje handig doet kan je soms met dat extra vakje weer een bonus activeren waardoor je nog een vakje mag wegkruisen, etc. Behalve de bekende bonussen (opnieuw gooien, extra dobbelsteen en de vosjes) is er in deze versie ook een bonus waardoor je dobbelstenen die je hebt afgelegd weer terug mag nemen. Dit combineert vooral heel lekker met de zilveren dobbelsteen.

Aan het eind van het spel tel je al je scores op. Als je via bonussen vosjes hebt verdiend, dan krijg je per vos vervolgens nog het aantal punten van je slechtst scorende kleur extra. Wie daarna de meeste punten heeft wint het spel.

… en de waardering

Dobbel zo Clever is een hele goede naam voor dit spel. Het spel is namelijk echt een Clever 2.0: heel herkenbaar, maar toch compleet anders. En dat is positief voor mensen die (net als ik) Clever zo’n beetje grijs gespeeld hebben en toe zijn aan meer uitdaging. Maar de keerzijde daarvan is dat het spel een stuk complexer is en dus lastiger te leren is voor nieuwe spelers. Zelfs als je Clever al kent, is het eerste potje Dobbel zo Clever flink wennen. Het is veel lastiger om hoge scores te bereiken en het kost ook meer moeite om bonussen te activeren. De geluksfactor is in Dobbel zo Clever ook iets hoger dan in Clever geworden doordat lage worpen aan het begin van het spel vaak echt vervelend zijn terwijl je daar in Clever nog best wat aan hebt. Als je de beide spellen niet kent, dan raad ik daarom aan om met Clever te beginnen. Pas als je die kan dromen is het tijd om met veel plezier de zwaardere uitdaging uit te gaan van Dobbel zo Clever.

 
 
 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *