2010: jaar in spellen

Geplaatst door

Dit jaar was geen goed spellenjaar voor mij. De teller van aantal gespeelde spellen staat op dit moment op 225 en heel veel meer komt er niet meer bij, vrees ik. Ik ben nog steeds dol op het spelen van spellen, maar helaas is mijn directe omgeving minder spellengezind en dan is het lastig om veel te spelen. Combineer dit met een drukke baan en de behoefte aan veel slaap (ik behoor helaas niet tot het selecte gezelschap wat aan vier uur slaap genoeg heeft om blij en gelukkig de dag door te komen) en er blijft weinig ruimte over om te spelen.

Genoeg geklaagd!

Wat heb ik dan wel gespeeld. Mijn vijf meest gespeelde spellen zijn geen van allen vers van de spellenpers. Op zich is dit een goed teken, blijkbaar ben ik uit de ban van het nieuwste spel aan het raken en lukt het me om ook oudere spellen gewoon te blijven doen.

Dominion staat dominant op de eerste plek. Ik heb dit spel 60 keer gespeeld en ik sluit niet uit dat het deze laatste dagen van het jaar nog een keer op tafel gaat komen. Ik heb het Dominion-virus dit jaar ook overgebracht aan mijn beste vriendin die tijdelijk in de UK is gaan wonen. Toen we haar bezochten, zagen we in een locale spellenwinkel een doos staan en die heb ik toen voor haar als cadeau gekocht. Nog dezelfde dag stond hij op tafel en de rest van ons bezoek, stond een potje Dominion spelen boven aan haar verlanglijstje. Zo snel kan het dus gaan. Ik verwacht dat ze binnenkort zelf het Dominion-virus zal gaan doorgeven.

Tsja, de vaste volgers van het blog zullen hooguit verbaasd zijn dat Scrabble op de tweede plaats staat en niet op de eerste plaats van meest gespeelde spellen. In de overall lijst staat hij dit nog wel (161 keer gespeeld tegen 131 keer Dominion). Scrabble mag dan al jaren meegaan, het heeft nog geen flintertje van zijn glans verloren. Het spel gaat dan ook keurig met zijn tijd mee doordat de nieuwe woorden gewoon toegestaan zijn en er eens in de zoveel tijd een herwaardering van de letters plaatsvindt. De magnetische reisversie blijft hét spel voor in de vakantie van ons.

Sommige spellen speel je vaak in een korte tijd door het “nog een keer!” effect. Cities is zo’n spel. Het is een aangenaam leg/puzzelspelletje dat je door zijn korte tijdsduur altijd meerdere keren achter elkaar zal spelen. Ik ben erg gecharmeerd van dit spel, het is van een verfrissende lichtheid en heel geschikt om te spelen als je even geen zin hebt om de grijze massa stevig te belasten. Ik denk dat dit spel wel eens een blijvertje op mijn spellentafel zou kunnen zijn.

Pandemie staat dankzij het zogenaamde na-ijl-effect nog in deze lijst. Toen het spel vers en nieuw was, heb ik het het met veel plezier heel vaak gespeeld. Dit jaar is het nog wel een flink aantal keer op tafel gekomen, maar ik bespeur bij mezelf een lichte verzadiging. Ik vind het nog steeds een leuk spel, maar de nieuwigheid is er wel een beetje af. De uitbreiding is zeker leuk, maar voegt onvoldoende toe om het spel weer helemaal op te frissen.

Fits is een heerlijk puzzelspel. Het is bovendien zo uitgelegd en ook geschikt voor gelegenheidsspelers. Deze combinatie van elementen maakt het een spel dat op veel momenten uit de kast gehaald kan worden en dat maar weinig mensen niet leuk zullen vinden.

Eén reactie

  1. Mijn directe omgeving (=gezin) begint ook minder spellengezind te raken. Zelfs "zaterdagavond spelletjesavond" raakt in het slop. Daarom heb ik me voorgenomen om in het nieuwe jaar in het nieuwe wijkgebouw spellenavonden te organiseren. Je moet toch wat met je spellengezindheid…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *